Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya bilderna på prins Oscar kan leda till arga reaktioner

30 nov, 2020, 13:00 
Prins Oscar dyker upp i en ny video. Men kan detta leda till arga reaktioner?
Annons
Se kronprinsessfamiljens hälsning – Estelle önskar glad första advent!Brand logo
Se kronprinsessfamiljens hälsning – Estelle önskar glad första advent!

Prins Oscar fanns med när kronprinsessfamiljen önskade oss alla en god jul. Han var dock den ende som bar utklädnad.

"Kronprinsessan, Prins Daniel, Prinsessan Estelle och pepparkaksgubben Prins Oscar önskar en glad första advent", skrev kungahuset i sin bildtext.

Ingen kan förneka att Oscar såg helt bedårande ut i sin dräkt. Men faktum är att pepparkaksgubbar inte är helt okontroversiella. Minns ni debatten 2012? Då hamnade Kanalskolan i Töreboda i nationens fokus när en tioårig pojke fått höra att inte fick vara pepparkaksgubbe i Luciatåget. Anledningen var att skolan fruktade att dräkten skulle väcka anstöt.

Prins Oscar som pepparkaksgubbe i ny video

Prins Oscar.
Prins Oscar som pepparkaksgubbe.

Artiklarna om händelsen blev vida spridda och lockade fram en diskussion på riksnivå. Var pepparkaksgubbar en form av subtil rasism?

Annons

Augustprisvinnande författaren Johannes Anyuru skrev en av de mest delade texterna i frågan.

"Ni har inte varit pepparkaksgubbe typ sex år i rad och ni vet alltså inte vilka nyanser av utanförskap, klyvning och smärta som skapas också av dessa små skiktningar, dessa små ritualer som ni kämpar för att bevara", skrev Johannes.

"Ni som skämtar om den här pepparkakshistorien. Eller ni som till exempel kände er manade att lägga upp en bild på Tintin som profilbild tidigare i höst, under den så kallade Tintin-gate. Varifrån kommer lättheten med vilken ni tar ställning mot svarta barn? Ni ser inte era egna händer, er egen hud, era egna föräldrar avbildade i de rasistiska bilderna i europeisk barnkultur. Vilken ordning är ni lojala med?"

Väckte starka reaktioner

Författaren och debattören Patrik Lundberg deltog också i debatten. Han menade att traditionen med pepparkaksgubbarna riskerade att leda till att rasifierade barn kände sig obekväma.

– Klassen fick rösta fram tärnor och stalledrängar och av någon anledning så blev jag en av tre pepparkaksgubbar, de andra två var från Ungern och Libanon.Det är ganska uppenbart varför det blev vi. Nu tänker jag att det inte ska gå till så. Att människor bedöms utifrån sin hudfärg, sa Patrik.

Annons