Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya skandalboken om kungen: ”Handlar om korruption”

07 dec, 2020, 16:00 
Ämbetsmannen är kritisk till kungahusets finanser i ny utgåva av granskande bok.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 49?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 49?

Thomas Lyrevik, 65, är den före detta socialdemokratiske statssekreteraren som för två år sedan gav ut boken Den kungliga kleptokratin, en högst kritisk granskning av de kungliga finanserna.

Han har varit tjänsteman på bland annat Finansdepartementet och statssekreterare på Kulturdepartementet och har därför en viss insyn i de statliga finanserna, och det han anser om stödet till vårt kungahus är tydligt.

Kritiken: ”Använder svenska staten som kassakista”

Med ordet ”kleptokrati” syftar Lyrevik till fenomenet som sker när ”en stats högsta företrädare använder sin ställning för korrupt berikning, ett förhållande som vanligtvis förknippas med diktaturer”. Han menar att det genom kungahuset sker även i Sverige.

Kungens finanser ifrågasätts i ny bok.

”Svensk monarki handlar om en familjs girighet och förmåga att upprätthålla sin position i rikets ledning och regelmässigt använda den för egen berikning. Carl XVI Gustaf, hans familj och hovet använder den svenska staten som privat kassakista.

Annons

Med ensamrätten till landets högsta befattning har Bernadotter i tvåhundra år systematiskt tillskansat sig pengar, tjänster, egendom, avgifts- och skattefriheter. I det dolda har kungarna byggt upp en mångmiljardförmögenhet. Det handlar om korruption i en skala som få tror är möjlig i vårt land.” skriver förlaget Korpen om boken på sin hemsida.

Recenseras i Aftonbladet

Nu har boken kommit i nyutgåva. Den ursprungliga utgåvan var en tegelsten på 674 sidor medan den nyare har ett mer kortfattat format på drygt hundra sidor. Den har recenserats i Aftonbladet av kulturskribenten Carsten Palmær, som ger sitt medhåll till kritiken.

”Kungahusets räkenskaper är inte offentliga. Hovet kontrollerar slott, villor, våningar, konstskatter, möbler och smycken för miljardbelopp. Tillhör värdeföremålen kungen personligen eller den svenska staten? Av Lyreviks sammanställning att döma räknas de som kungens privategendom, så länge det inte handlar om att betala reparationer och underhåll. Då hamnar räkningen hos skattebetalarna.”

Ämnet är högst aktuellt då Expressen nyligen avslöjat att prinsessan Madeleines bostad i Hovstallet på Östermalm i Stockholm renoverats för miljonbelopp, och det blev skattebetalarna som fick stå för notan.

Annons