Oro i England efter beskedet om Elizabeth

oro i england drottning elizabeth

Just nu florerar det otaliga rykten i England. Nya uppgifter om att drottning Elizabeth planerar att gå i pension har fått spridning världen över. Men frågan om vem som är mest lämpad att ta över tronen, efter henne, delar landet i två läger.

Drottning Elizabeth planerar att gå i pension. I veckan började nya uppgifter florera i brittisk media och enligt dem kommer drottning Elizabeth, 93, göra som maken prins Philip och kliva åt sidan när hon fyller 95 år, om 18 månader.

Hovet har ännu inte kommit med något officiellt uttalande men i Storbritannien är detta förstås en stor snackis. Prins Charles uppges vara redo att ta över som en modern form av ”prinsregent”, samtidigt som drottningen formellt kvarstår som regent. En del hyllar upplägget, som alltså kan bli aktuellt om 18 månader, medan andra tycker att stafettpinnen borde gå direkt till prins William och hertiginnan Kate.

Är prins Charles rätt man för jobbet?

Många frågar sig om prins Charles är tillräckligt populär för att ta över efter Elizabeth. Han och Camilla inledde ju sin relation när prinsen fortfarande var gift med prinsessan Diana och därför har det tagit lång tid för en del brittiska rojalister att acceptera deras kärlek. I dag är hertiginnan dock en självklart representant för den brittiska kungafamiljen men den dagen Charles tar över tronen får hon förstås en helt ny roll.

Hertiginnan Kate har däremot varit populär från start. Där är det istället det faktum att hon och William har småbarn som får britterna att tvivla. Är det verkligen redo att axla den dagliga ruljansen i The Firm samtidigt som de roddar småbarnslivet hemma på Kensington Palace?

Brittisk media skriver också att det är skandalen kring prins Andrew som har givit prins Charles en öppning att ta ett fastare tag om rodret.

Foto: TT