Prins Daniel om döden – och hur han mår i dag

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Prins Daniel har levt med sin pappas njure i tio år, och i SVT:s Året med kungafamiljen berättar han om hur han mår idag.

– Döden är väl svår att orka tänka på. Och därför tror jag att man kanske stänger den dörren och inte vill vara där inne och rota i de känslorna.

Orden är prins Daniels, och han säger dem apropå det faktum att många fler skulle behöva anmäla sig till donationsregistret. Kön är mycket lång – och en person kan efter sin död rädda åtta andra människors liv.

Prins Daniel i Prins Bertils våning på Stockholms slott.

På söndag berättar prins Daniel i SVT om livet efter njurtransplantationen.

Det är SVT:s Året med kungafamiljen som har träffat prins Daniel för en intervju, i en av av praktsalongerna på Stockholms slott. Han sitter i en sidenklädd stol på jättemattan i Prins Bertils gamla våning, och det är ett mycket allvarligt samtal – inte minst när det kommer in på den där våren för tio och ett halvt år sedan när Daniel var nyförlovad med Victoria och hans njursjukdom plötsligt blev mycket akut.

Prins Daniel blir intervjuad av SVT:s Sara Bull för Året med kungafamiljen.

Redo för SVT:s intervju.

– Jag hade fem sex veckor när jag gick i dialys. Då var jag ju jätte-jätte-jättesjuk och det är inte alls några trevliga minnen. Det är en otroligt svår och jobbig situation och jag är glad att ha den perioden bakom mig, men när jag ser tillbaka så är det också en viktig erfarenhet.

– Men sen, direkt efter operationen, så var jag otroligt pigg och mådde jättebra direkt, så det var verkligen som att få ett nytt liv från den ena dagen till den andra.

Prins Daniel med sin läkare Lars Vennberg.

Prins Daniel med sin läkare Lars Vennberg.

Den här delen av inslaget är filmat under prins Daniels besök på transpantationskirurgiska kliniken på Huddinge sjukhus, och där berättar han också om hur han mår i dag:

– Nu har det gått tio år och jag är frisk och pigg och mår hur bra som helst. Men jag vill ju vara en röst för den här frågan och stötta de som är drabbade.

Prins Daniel på Huddinge sjukhus med Alexander Rydgren som fått en njure av sin mamma Charlotta Tillbom.

På sjukhuset träffade prins Daniel Alexander Rydgren som en vecka tidigare hade fått en njure av sin mamma Charlotta Tillbom.

– Och jag tänker på dem som väntar i kön och på alla familjer som lever i ovisshet och som lider och har det väldigt svårt. Jag kan inte tänka mig något värre än att som förälder ha ett barn som har behov av ett organ som skulle kunna komma om viljan att donera organ var större.

Året med kungafamiljen sänds nu på söndag 22 december kl 20.00 i SVT1

Prins Daniel fortsätter:

– Om man ställer sig själv frågan ”Är jag villig att ta emot ett organ?” eller ”Skulle jag gärna vilja att min son eller dotter eller man eller hustru eller nära vän fick ett organ, i den händelse att den personen behöver det?” Och svaret är ”Ja, det skulle jag vilja” – då tycker jag att det är ganska rimligt att man själv är beredd att ställa upp också.

– Det tar bara några sekunder, eller kanske en minut, att gå in på donationsregistret och anmäla sig. Det handlar ju om att rädda liv, och man gör det väldigt enkelt.

Här kan du anmäla dig till donationsregistret

Foto: TT, SVT.