Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Estelles okända pengasuccé – genidraget på börsen gav storvinst

07 mar, 2024, 17:00 
Prinsessan Estelle
Prinsessan Estelle har haft en väldigt lyckosam tid på börsen.
Annons

Prinsessan Estelle firade sin tolfte födelsedag för några veckor sedan. Det innebär att det är sex år kvar tills vår blivande drottning blir 18 och myndig.

Men Estelles artonde födelsedag kommer att vara en milstolpe av ytterligare en anledning. Det är nämligen då, år 2030, som hon kommer att få tillgång till aktieportföljen som tidningen Dagens industri byggt upp åt henne.

Estelle och Oscar stjäl showen – överraskar alla!Brand logo
Estelle och Oscar stjäl showen – överraskar alla!

Prinsessan Estelles succé på börsen

Här är bakgrunden: när Estelle föddes, 2012, öronmärkte Dagens industri sammanlagt 100 000 kronor i aktier åt prinsessan. Men Estelle kommer inte att kunna shoppa loss för pengarna, det är inte syftet. När Estelle fyller 18 ska hon däremot få välja ett välgörande ändamål som pengarna ska skänkas till.

Prinsessan Estelle
Din dotter är en stjärna, Victoria!

Och det kan röra sig om en stor summa. När Estelle fyllde elva hade aktieportföljen nått ett värde på 357 000 kronor. Det innebär alltså en uppgång på 257 procent sedan sparandet inleddes.

Annons

I portföljen finns aktier från företag som AB Volvo, Assa Abloy, Astra Zeneca, Atlas Copco, Balder, Handelsbanken, Tele2, SCA och Volvo Cars.

Estelle är inte ensam i kungafamiljen om att ha en aktieportfölj som sköts av andra. Det är samma läge för mamma, kronprinsessan Victoria, och moster Madeleine och morbror Carl Philip.

Hovets kommentar: "Långsiktiga och skickliga"

De förlitar sig på investeringsbolaget Gluonen, som hovstaten bildade 1989. Bolaget har som uppgift att hantera kungabarnens aktier och garantera högsta möjliga avkastning. Och det verkar gå bra.

Mellan 2018 och 2021 ökade marknadsvärdet på aktierna och fonderna från 25 miljoner till 92 miljoner kronor

Gluonen sköts hovets ekonomichef Jan Lindgren och en styrelse bestående av ärrade och kunniga finansmän.

– Vi tillfrågar normalt inte kungafamiljen om investeringarna. Skälet till det är att de på grund av sina uppdrag kan ha specifik information som inte är allmänt känd, säger Jan till Svensk Dam.

– Svenska företag har visat sig vara långsiktiga och skickliga. Vi tillhandahåller riskkapital till dem för att vi tror på en fortsatt bra utveckling och för att vi tror på Sverige.

Annons