Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Projektledaren bakom utställningen om de kungliga brudklänningarna: Har varit utmanande

04 okt, 2016, 12:00
AvJohanna Lejon
Om bara två veckor är det dags! Då öppnar utställningen om de kungliga brudklänningarna på Kungliga slottet. Nu berättar projektledaren om arbetet bakom kulisserna.
Annons
Dress1

I år är det 40 år sedan Silvia Sommerlath och Carl XVI Gustaf vigdes i Storkyrkan. För att uppmärksamma jubileet öppnar i oktober en exklusiv utställning på Kungliga slottet med brudklänningar som burits av fem kungliga brudar under fyra decennier. Utställningen ger besökaren en unik möjlighet att se de kungliga brudklänningarna i verkligheten.

”Utöver drottning Silvia uppmärksammas Mrs Lilian Craig som i december 1976 äktade prins Bertil, farbror till vår nuvarande Kung. I juni 2010 ingick kronprinsessan Victoria äktenskap med Herr Daniel Westling och nästan precis tre år senare gifte sig hennes yngre syster prinsessan Madeleine med Herr Christopher O’Neill. I juni 2015 sa Sofia Hellqvist ja till prins Carl Philip. I fokus för utställningen står de kungliga brudarna och de klänningar de bar på sin bröllopsdag. Utställningen visas i Rikssalen på Kungliga slottet och pågår mellan 18 oktober 2016 och 12 mars 2017”, skriver Kungahuset på sig sajt.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Dress5

Utställningen har, förstås, krävt en gedigen planering. På Kungahusets Instagramkonto berättar Ulrika Wolff, projektledare för utställningen, om arbetet bakom kulisserna.

Annons

– Min ambition är att besökarna ska komma så nära brudklänningarna som möjligt. Brudklänningar står på stora upphöjda podier och tanken är att de ska inta Rikssalen, berättar Ulrika på Instagram.

Hon fortsätter:

– Jag har tittat på hur man har exponerat kostymer på många andra utställningar, museer och modevisningar. Men jag har också tittat mycket på Rikssalen som är inspirerat av italienska uterum, piazzor, – det är både enkelt och storslaget på samma gång.

Inspirationen kommer från alla möjliga håll.

Dress9

– Efter att jag fått reda på vad som ska ställas ut, när och på vilken plats börjar ett tätt samarbete med alla inblandade, i det här fallet all kunnig personal på Slottet. Jag får inspiration från många olika håll – kostymböcker och konstlitteratur, jag går på stan, tittar på skyltfönster, surfar på nätet. Sen skissar jag massor och det är då det börjar realiseras, när det går från lösa idéer till byggritningar. Samarbetet med snickare, ljussättare och grafisk formgivare är också väldigt viktigt för att skapa en rumslig gestaltning utifrån skisserna.

Annons

Ulrika berättar att det varit en smula svårt att planera en utställning i en så storslagen sal som Rikssalen.

– Utmanande och svårt – men roligt! Både salen och utställningen ska fungera tillsammans men också stå starkt var för sig. Jag hoppas att det ska bli en spännande och härlig upplevelse för de som kommer för att titta på utställningen!

Dresses

‘Kungliga brudklänningar 1976 – 2015’ öppnar på Kungliga Slottet den 18 oktober 2016 och visas fram till och med den 12 mars 2017.

Av: Johanna Lejon.

Foto: Kungahuset, Sanna Argus Tirén.

Annons