Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Så har tronföljarna det på förskolan

20 mar, 2016, 12:00 
Ellen Myrgård Lindén
De är Europas framtida regenter men när måndagen kommer går de till förskolan, precis som alla andra barn. Det enda som skiljer de små prinsarna och prinsessorna från de andra barnen är att de kungliga säkerhetsvakterna alltid är med i sandlådan.
Annons
leonor

Drottning Letizia hade kammat sin dotters vilda lockar hela morgonen när det var dags för Leonors första förskoledag. Det spanska kungaparet valde El Pardo-palatset där den kungliga högvakten ofta väljer att sätta sina barn. Leonor var på ett gott humör och gled in på förskolan med det allra nödvändigaste i sin ljusblå rullväska. Dock gick hon inte där särkilt länge. Redan efter ett år valde Letizia och Felipe att flytta henne till den privatägda skolan Santa Maria, i Madrid.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
prins george

Den senaste tronföljaren som har uppnått förskoleålder är prins George, 2. Den 6 januari gick han sin första dag på Westacre Montessori Nursery School i Norfolk – nära det kungliga residenset Anmer Hall. På Westacre går barn i åldrarna två till fem och pedagogiken fokuserar på deras självständighet, frihet och sociala utveckling. Fördelarna med att sätta George i en Montessori-skola ute på landet är förstås det minskade medieuppbådet men också närheten till naturen. Dock blev lillprinsen premiärdag något av en mjukstart. Hertigparet var självklart med och lämnade och kom sedan tillbaka, bara några timmar senare.

Annons
amalia

Det var en nyfiken prinsessa som anlände till Bloemcamp i Wassenaar den där krispiga höstdagen 2007. Pappa Willem-Alexander, som också gick där som barn, hade redan hunnit berätta om allt spännande och eftersom Amalia slussades in före alla andra barn tittade hon sig ivrigt om i lokalerna – redo att starta sitt nya liv som förskoleprinsessa. De som hade svårt att låta lärarna ta över var istället mamma och pappa. De hann ge sin dotter tusen kramar och på vägen ut passade de på att kika in genom fönstret, bara för att se att allting var okej.

Annons

– Gå bara! Jag är en stor flicka nu, sa den då fyra år gamla Amalia medan kungaparet gick snigelsteg tillbaka till bilen.

prinsessan elisabeth

När prinsessan Elisabeth hade sin första dag på förskolan Bruxelles, i Bryssel, var hon lite blyg. Därför fick mamma Mathilde hålla hårt om sin då 3-åriga prinsessa när familjen gick in genom dörrarna. Och trots att den något generade uppsynen snabbt övergick i lek och bus så hämtade det belgiska kungaparet henne redan vid lunch.

Annons
ingrid alexandra

Två veckor före sin två års dag började prinsessan Ingrid Alexandra på förskolan Sem, nära Skaugum i norska Asker. Både Mette-Marit och Haakon var lite oroliga eftersom prinsessan inte var van vid att umgås med så många barn samtidigt, men Ingrid Alexandra klarade sig galant. Sem är ett privatägt föräldrakooperativ och den danska prinsessan gick på avdelningen “Huskestuen” som på svenska betyder “Minnesvardagsrummet”.

estelle aventyret

Med en välfylld Fjällräven-ryggsäck och sin klassiska hårrosett tågade prinsessan Estelle in på förskolan Äventyret i, i Djursholm, den 25 augusti 2014. Hand i hand med mamma Victoria och pappa Daniel.

– Vi har blivit rekommenderade den här förskolan av vänner och Estelle känner redan många av barnen som går här, sa kronprinsessan medan Estelle vinkade glatt.

Äventyret tillämpar den friluftsfrämjande pedagogiken “I ur och skur” och Estelle och hennes kompisar vistas mycket utomhus där de får lära sig om naturen och miljön. Alla föräldrar uppmanas dessutom att se till att barnen har tåliga kläder och matsäck.

Av Ellen Myrgård Lindén

Foto: IBL, Stella Pictures

Annons