Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sågar drottning Elizabeth efter Charles cancerbesked: "Något fel"

09 feb, 2024, 09:00 
Louise Wibergh Lenti
Amerikanska programledaren Joy Behar är öppen med sin kritik till Storbritanniens avlidna drottning.
Annons
Johan T Lindwall om Charles cancerbesked – och storbråket: ”Vägen till försoning?"Brand logo
Johan T Lindwall om Charles cancerbesked – och storbråket: ”Vägen till försoning?"

I ett avsnitt av den amerikanska talkshowen "The view" gick programledarna igenom de senaste nyheterna i världen – varav kung Charles och hans cancerdiagnos blev en het potatis. Detta rapporterar Pagesix.

"En mycket komplicerad relation"

Efter att drottning Elizabeth gick bort den 8 september 2022 kom det fram många detaljer kring hennes spända relation till tronarvingen Charles.

Charles var bara fyra år när Elizabeth tog över tronen. Hon var vid tillfället bara i 25-årsåldern vilket ledde till en väldigt ansträngd mor- och sonrelation. Drottningens åtaganden visste inga gränser och lille Charles blev många gånger bortprioriterad.

Enligt den kungliga experten Richard Fitzwilliams ska Elizabeth och Philip vid ett tillfälle ha rest iväg ett halvår utan sin son. När de till slut kom tillbaka fick Charles varken en puss eller kram från sin mamma.

Annons

– Allt vi vet pekar på en mycket komplicerad relation, säger Fitzwilliams till Vanity fair.

– Det finns inga tvivel på att Charles fullkomligt beundrar sin mamma, understryker han och menar att det trots allt fanns en stor ömsesidig respekt mellan dem.

Charles och Elizabeth vid firandet av Charles 50-årsdag, Buckingham Palace 1998.Fiona Hanson

Trots respekten var det däremot aldrig ett alternativ för Elizabeth att abdikera från sin post till förmån för Charles.

Kritiserar drottning Elizabeth

Programledaren Joy Behar har varit med från starten av den amerikanska talkshowen The View 1997, med undantag från ett kort avbrott mellan 2013-2015. Hon är en komiker och skådespelare med vass tunga som inte backar från att säga vad hon tycker.

Annons

När kung Charles cancerdiagnos kom på tal i programmet tog Behar ton.

– Stackars Charles. Jag menar, kvinnan (drottning Elizabeth) var på posten i 70 år, den längsta regentperioden. Jag tycker att hon hade kunnat behöva lite "term limits", säger Joy Behar och hela studion fylls av nervösa skratt.

Begreppet "term limit" finns inte riktigt i Sverige men det innebär att det finns en gräns på hur länge en president får sitta på sin post. I USA innebär det att en president inte får sitta kvar på sin post i mer än två mandatperioder.

– Varför inte kliva åt sidan och låta Charles ha sin stund i solen? Stackars killen, han får äntligen bli kung – och nu har han en sjukdom. Det känns inte rättvist. Det är något fel med det, konstaterar Behar.

Foto: TT

Annons