Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias fruktansvärda oro efter mötet med barnen – fått nytt besked

25 feb, 2022, 18:00 
Drottning Silvia
Drottning Silvia har fått ett fruktansvärt besked.
Annons
3 kungliga snackisar från vecka 8!Brand logo
3 kungliga snackisar från vecka 8!

Vi lever i oroliga tider – och vår kungafamilj är inte immuna mot den bistra verkligheten. De har i högsta grad hållit sig ajour med det som just nu pågår i Östeuropa.

Vid fyratiden på torsdagsmorgonen fick rysk militär order om att inleda en invasion av grannlandet Ukraina. Sedan dess har rapporter om explosioner och angrepp från skyn strömmat in. Från platser som Kiev, Charkiv, Kramatorsk, Odessa och Mariupol kommer nu bilder med höga rökpelare och människor som flyr i skräck.

Drottning Silvia i chock efter hemska beskedet

Så här sa hovets informationschef Margareta Thorgren när Svensk Damtidning nådde henne för en kommentar under gårdagen.

– Kungafamiljen följer utvecklingen i Ukraina. Det är en fruktansvärd mörk morgon och statschefen är och blir direktinformerad av regeringen, säger Margareta Thorgren.

Annons

Ukraina har en kär plats i kungaparets hjärtan. Kungen och drottning Silvia var där på officiellt statsbesök hösten 2008 och reste runt i landet för supa in den lokala kulturen.

Bland annat var de i Zmyivka, det som också kallas "Gammalsvenskby". Invånarna där är ättlingar till estlandssvenskar som fördrevs på 1700-talet, och många kan fortfarande prata svenska. Besöket inleddes med att kungen invigde en ny väg fram till Gammalsvenskby.

De besökte också en kyrka, ett sjukhus och en förskola. Stora, stora människoskaror samlades för att välkomna kungaparet.

– Jag blev glad och förvånad när jag kom till byn och såg hur många barn och unga det finns här, sa drottningen till Året Runt.

"Det finns en stor oro"

Drottning Silvia
Drottning Silvia leker med ukrainska barn, hösten 2008

Självfallet skänker Silvia nu en tanke till byborna, som lever mitt i pågående krig.

– Det finns en oro för kriget, samtidigt som de inte kan göra så mycket åt det, för de har ju sina liv där. De måste gå till skolan och till jobbet, fundera på vad de ska odla till våren och så vidare. Så livet fortsätter ju, men med stor oro för vad som ska hända, säger Föreningen Svenskbybornas ordförande Sofia Hoas till Aftonbladet.

– Sverige har varit väldigt, väldigt dåliga på att ta hand om Gammalsvenskbyborna. Men i händelse av krig tycker jag att man borde kunna göra mer. Tyskland har tagit tillbaka miljontals tyskättade som har hamnat i andra länder.

Annons