Svåra sjukdomen som kronprinsessan Mette-Marit försöker dölja: "Jag skäms för det"

Kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit är allvarligt sjuk – det går inte att dölja längre.
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
Slå på ljud

Kronprinsessan Mette-Marits hälsa är tyvärr ett ständigt orosmoment i Norge.

Det var i oktober 2018 som vi fick beskedet från det norska hovet. Kronprinsessan Mette-Marit hade då själv precis fått höra att hon lider av en kronisk åkomma: en ovanlig variant av sjukdomen lungfibros.

Stor oro för kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit

Lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

För Mette-Marit är sjukdomen ett hinder även i arbetet. Som hon själv förklarade när hon fick diagnosen:

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa Mette-Marit då.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera.

Men på sista tiden har Mette-Marit framstått som extra pigg. Hon har tagit uppdrag efter uppdrag, och när det nederländska kungaparet var på besök var det hon som skötte ruljansen ensam när maken Haakon blev förkyld.

Norska Se og hör har noterat utvecklingen.

"Det råder inga tvivel om att även om Mette-Marit måste anpassa arbetsmängden efter sin hälsomässiga kapacitet, så anstränger hon sig så mycket som är försvarbart. Det är statsbesöket från Nederländerna ett bra bevis på", skriver reportern Caroline Vagle.

"Hon kämpar verkligen på i rollen som kronprinsessa och de senaste månaderna har hon faktiskt varit ute på jobb oftare än vi sett på länge."

Caroline lägger till en viktig brasklapp. Att det är omöjligt för oss andra att se utifrån hur pass sjuk Mette-Marit faktiskt känner sig. Hon kanske vill framstå som frisk och kry, men för en person med lungfibros kan det vara en stor ansträngning bara att gå upp för en trappa.

Mette-Marit har erkänt att hon gör allt för att verka frisk.

– Jag tror jag skäms lite för att jag är sjuk. Eller jag vet att jag skäms ganska ganska mycket för det. För efter att jag blev sjuk och fick en diagnos så är det väldigt tufft att jag inte kan vara den som alla förväntar sig av mig och inte ha den arbetskapacitet som jag hade förut, säger Mette-Marit i en intervju om saken.