Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT-stjärnan gick för långt – gjorde det förbjudna framför kungen: ”Obildad tölp”

23 jan, 2024, 07:30 

SVT-reportern bestämde sig för att medvetet göra det förbjudna under intervjun med kungen.

Annons

Kungen är en man som är van att bli intervjuad. Otaliga gånger har han stått framför en kamera, överrösts med frågor och kommit med svar när vetgiriga reportrar försökt få inblick i den kungliga världen.

Kungens vägran i SVT – Silvias försvar: ”Blyghet”Brand logo
Kungens vägran i SVT – Silvias försvar: ”Blyghet”

Till skillnad från andra intervjuobjekt råder också en viss etikett och det är viktigt att tilltala ”kungen” som just detta: kungen.

Trots det tydliga regelverket har flera reportrar misslyckats med uppdraget att konsekvent använda sig av ”kungen” vid intervjuer. I stället händer det att man säger ”du”‚ vilket helt går emot rådande etikett.

Annons
Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustaf.

SVT-stjärnan gjorde det förbjudna

Vissa gör det till och med medvetet.

Tom Alandh, en av Sveriges mest välkända journalister och dokumentärfilmare, intervjuade en gång i tiden kungen och bestämde sig då för att under hela intervjun ”dua” monarken.

Det var inte utan att folk reagerade, minns han när han berättar om intervjun för Aftonbladet.

– Det var ett sansat, seriöst och genomarbetat reportage, men att jag duade kungen gjorde att jag blev kallad en obildad tölp från ”Studio S”. En jägmästare skrev att han ville skära av kroppsdelar på mig, jag kan ana vilka... säger Tom Alandh till Aftonbladet.

Annons
Tom Alandh
Tom Alandh ”duade” kungen medvetet under en intervju.
Annons

Detta gäller när man tilltalar kungen

Kunglig vet och etikett kan vara snårig, men att titulera korrekt är något som hovet gärna ser att man gör. Så här har hovets Johan Tegel kommenterat situationen:

– Det formella sättet är att använda Ers Kungliga Höghet, åtminstone när kronprinsessan anländer. I officiella sammanhang brukar arrangörerna säga "Välkommen Ers Kungliga Höghet" och sedan gå över till ‘kronprinsessan’. Det är också vad de flesta brukar säga i mindre formella sammanhang.

– Samma princip gäller för kungen, då börjar man med Ers Majestät och sedan väljer vissa att säga kungen efter det.

Foto: TT

Annons