Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Elisabeth Tarras-Wahlbergs avslöjanden om kungen – inifrån hovet

02 jun, 2021, 13:44 
AvLinus Brännström
Elisabeth Tarras-Wahlberg har stått kungafamiljen nära i över tre decennier.

Hon jobbade för hovet i 32 år.
När Elisabeth Tarras-Wahlberg till slut lämnade kungafamiljen kom avslöjanden om allt från kriser till skandaler bakom kulisserna.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 20?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 20?

Redan 1976 anställdes Elisabeth Tarras-Wahlberg vid hovet, då som pressassistent. I "Söndagsintervju i P1" har hon berättat för programledaren Martin Wicklin om hur en av hennes första arbetsuppgifter var att svara på frågor om kungens nattliga vanor.

"Vad gör kungen när han blir hungrig på natten", undrade en liten pojke i ett av de brev som hon sattes att besvara.

Svaret: Kungen har ju också ett kylskåp så han går upp och tar sig en macka och ett glas O'boy som alla andra.

Den långa karriären för kronan fortsatte sedan med betydligt mer glamourösa arbetsuppgifter. Elisabeth Tarras-Wahlberg jobbade som pressekreterare innan hon 1988 blev presschef och 1995 sedan befordrades till informationschef.

Hon hann också med ett viktigt arbete som hovmarskalk för kronprinsessan Victorias hovstat innan hon 2008 lämnade hovet under minst sagt uppmärksammade former.

Tarras-Wahlbergs hemliga möten med kungafamiljen

Elisabeth Tarras-Wahlberg hade då tjänat den svenska kungafamiljen i 32 år, mer än halva hennes liv, men allt ändrades när hon blev erbjuden en tjänst som protokollexpert hos emiren i Qatar. Efter mycket funderingar ansökte hon om tjänstledighet för att, som hon själv uttryckt det, "lära känna ett mer exotiskt hov".

Annons

När hon sommarpratade i finska YLE berättade Elisabeth Tarras-Wahlberg sanningen om avhoppet – och de hemliga mötena med kungafamiljen.

– Det tog flera samtal med kungaparet, kronprinsessan och riksmarskalken, men till slut fick jag ja på min förfrågan. Jag såg erbjudandet som ett bevis på uppskattning för vårt nordiska, pragmatiska, framsynta hovprotokoll, berättade hon i sommarpratet.

Det blev bara ett år i Qatar – skillnaden mellan det qatariska och det svenska hovet var för stora och Elisabeth Tarras-Wahlberg kände att hennes närvaro var överflödig.

Men trots att hon vände hem till Sverige blev det inte någon återkomst till det svenska hovet.

– Kronprinsessan Victoria hade fått en ny hovmarskalk och det fanns inga andra lämpliga tjänster lediga. Och då hade jag redan prövat mina vingar, så jag bestämde mig för att fortsätta flyga, förklarade Elisabeth Tarras-Wahlberg i sommarpratet.

Sedan dess har hon bland annat agerat kunglig expert i TV4 och arbetat som konsult för olika kommunikationsbyråer.

Annons

Samtidigt har hon med åren också börjat lyfta allt mer på locket till de kungliga hemligheterna. Elisabeth Tarras-Wahlberg har i intervjuer gett inblickar på vad som har hänt bakom kulisserna under olika kriser och skandaler.

Mot slutet av sin karriär inom hovet var Elisabeth Tarras-Wahlberg kronprinsessan Victorias hovmarskalk.

Hårda kritiken påverkade kungen negativt

Till exempel kungens uppmärksammade uttalande under ett statsbesök hos sultanen i Brunei 2004 då han beskrev den lilla odemokratiska nationen som "ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig".

Ett uttalande som blev hårt kritiserat och Elisabeth Tarras-Wahlberg blev nedringd av reportrar som ville ha svar. Hon valde då att inte kommentera innan hon stämt av med kungen – något som visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Det var tufft. Jag har funderat på om jag skulle handlat annorlunda. Jag försökte ringa men fick inget svar. Han hade klivit på ett plan till Bangkok. I efterhand har jag förstått mycket väl vad kungen menade men jag ångrade att jag lät tiden gå, har Elisabeth Tarras-Wahlberg berättat för Martin Wicklin i "Söndagsintervjun i P1".

Annons

Räddningen den gången blev att hovet till slut lyckades vända ilskan mot Utrikesdepartementet och i förlängningen utrikesminister Laila Freivalds.

– Inför varje statsbesök får kungen en mapp med underlag från Utrikesdepartementet, som innehåller information om landets statsskick, ministrar, geografi och kultur. Först när kungaparet återvänt från sin rundresa uppmärksammade en medlem i delegationen mig på vad som stod i den mappen. Det visade sig att han hade lyft ganska precis samma sak som UD själva hade skrivit. Då vändes drevet istället mot dåvarande utrikesminister, har Elisabeth Tarras-Wahlberg avslöjat i en intervju med branschtidningen Resumé.

Samtidigt satte den hårda kritiken djupa spår i kungen. I samband med kungens 75-årsdag sa Elisabeth Tarras-Wahlberg till TT att hon vet att han tog väldigt illa vid sig och att han var "väldig nedstämd" när han kom hen från Brunei.

I den stora intervjun med Resumé berättade Elisabeth Tarras-Wahlberg också om hur kungens dyslexi har inneburit svårigheter när det kommer till kommunikation.

Annons

– Är man dyslektiker så faller sig inte alltid språket naturligt. Ibland kan det leda till fel ord och att man uttrycker sig på annat sätt än man tänkt. Han medietränade inte, men övade alltid väldigt mycket, inte minst inför stora tal, har hon berättat för Resumé.

Kungens omtalade presskonferens i samband med utgivningen av "Den motvillige monarken".

Led med kungen efter anklagelserna

Den allra största skandalen inträffade dock efter att Elisabeth Tarras-Wahlberg hade lämnat hovet. När boken "Carl XVI Gustaf – Den motvilliga monarken", med anklagelser om otrohetsaffärer och besök på strippklubar, gavs ut 2010 tvingades hon bevittna dramatiken från sidan.

Till exempel den ökända presskonferensen i samband med kungens årliga älgjakt som skedde precis i samband med bokutgivningen. Journalister från hela Europa hade dykt upp på Halle- och Hunneberg och det var inte direkt kungens jaktlycka som de var intresserade av.

Annons

Kungen fick då stå inför det samlade pressuppbådet och förklara att han inte hade läst "Den motvillige monarken".

– Emellertid har rubriker fått mig att förstå vad boken kan handla om och så vidare. Det var inte så roligt med olika rubriker som inte var jättetrevliga att se. Och med tanke på rubrikerna har jag har pratat med min familj och drottningen och vi vänder blad och ser framåt i stället. Jag har förstått är det här saker som hänt långt tillbaka i tiden, vi ser framåt, sa kungen i sitt klassiska uttalande.

Elisabeth Tarras-Wahlberg har sagt till Resumé att hon nog, om hon hade varit kvar vid hovet, hade föreslagit att presskonferensen skulle ha ställts in. Hon har berättat om hur hon led med kungen när hon såg presskonferensen men hon tror att han "helt enkelt ville ta tjuren vid hornen".

– En sådan situation med många människor, kameror och mikrofoner måste man möta med inre trygghet. Då gäller det att ha övat innan. Det är viktigt att på förhand vara medveten om vilka frågor som kan tänkas komma, så att man har genomtänkta svar med sig. Det är otroligt viktigt att vara förberedd på "worst case scenario", har hon sagt till Resumé.

Annons

Så bemöter kungahuset rykten och spekulationer

I TT-intervjun i samband med kungens 75-årsdag förklarade Elisabeth Tarras-Wahlberg att allt rabalder genom åren har påverkat kungens relation till medierna. Hon berättade då också om hur man inom hovet ser på att bemöta olika rykten och spekulationer.

– Utsätts du för den här typen av granskning kontinuerligt knäpper du nog igen lite grann. Kungen kan inte gå ut och svara på varje enskilt påhopp. Ger man sig in i det och blir en "dementimaskin" så ses allt man inte dementerar per automatik som sant.

I samma intervju avslöjade Elisabeth Tarras-Wahlberg att kungen under många år var osäker – han blev påverkad av att ständigt läsa negativa skriverier.

Men en stor vändpunkt kom i samband med hans 50-årsdag 1996 då kungen till slut kände att han faktiskt är älskad av sitt folk.

– Jag minns den dagen så väl; hur kungen gick ut på Lejonbacken och såg de som samlats för att uppvakta honom. Det var så enormt mycket folk, jag tror aldrig att han väntat sig att det skulle komma så många, har Elisabeth Tarras-Wahlberg berättat för TT.

– Jag stod med fotograferna snett bakom och liksom såg hur han hajade till av glädje. Det kändes som ett uppvaknande, en känsla av att "jag duger faktiskt" och ett bevis på folkets uppskattning.

Annons