TV-intervju med prinsessan Anne - om sin seglingspassion...

Prinsessan Anne har ställt upp för RYA Magazine för att tala om sin hemliga passion – segling!  Ni kan se den unika tv-intervjun här.

Hör prinsessan Anne berätta med egna ord om sitt stora engagemang för segling. Intervjun gjordes på Buckingham Palace och det är en avspänd och härligt vältalig prinsessa, som ger en personlig skildring av fritidsintresset och om hur hon började segla som nioåring. Tre kungar, Harald av Norge, Juan Carlos av Grekland och Konstantin av Grekland, har kammat hem medalj i segling. Det vet nog de flesta rojalister. Men kanske är det inte lika många som har koll på att prinsessan Anne av England faktiskt älskar havets våg!

Blickar på sig

– Segling är en fantastiskt sport, berättar hon i en intervju, som ni ser här.

Ridsport har vi ju annars förknippat Princess Royal med. I somras deltog dottern Zara Phillips i hästhoppning i London-OS. Och själv hade hon allas blickar på sig när hon tävlade med sin häst Goodwill, som medlem i det brittiska OS-laget 1976 i Montreal.

Prinsessan Anne under intervjun.

Faktum är att Anne är en hängiven seglare och är beskyddare för RYA, som är Englands nationella organ för alla former av båtliv, inklusive jolle och kappsegling, motor och segling, sportbåtar, vindsurfing, kanalbåtar, och vattenskotrar. I intervjun betonar hon vikten av det arbete som seglingsklubbarna i landet utför.

Dottern Zara Phillips red hem en medalj under OS.

–Folk kan verkligen ha stor behållning av segling. Dels är sporten ju så perfekt för alla åldrar. Visst är det bra om man börjar tidigt och lär sig grunderna. Ju yngre desto bättre. Och har man inte seglat på ett tag, ja flera år till och med, kan man alltid börja igen. Grunderna sitter i! Man kan alltså återkomma till sporten, när man är äldre och själv har familj till exempel, säger prinsessan Anne.

Hon började segla som nioåring.

– Jag var verkligen ingen bra seglare då, berättar hon roat.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Stella Pictures, IBL och faksimil YouTube.

Läs även:

Drottning Elizabeths barnbarnsbarn på vift››

Här kan ni se intervjun som är några månader gammal – men intressant:

httpv://www.youtube.com/watch?v=1ybQRsXBzNE