Vår nya krönikör! Herman Lindqvist om Victoria

Vår nya krönikör! Herman Lindqvist om Victoria

Läs den allra första krönikan från vår nya krönikör Herman Lindqvist här. Läs när han berättar om sina första möten med kronprinsessan Victoria.

Under tre år hade jag lyckan att vara privatlärare för kronprinsessan Victoria i historia. Det var på den tiden då min TV-serie “Hermans historia” gick i SVT.

Jag var på en tillställning på Stockholms slott, då Victoria kom fram till mig och frågade om jag inte kunde komma och berätta historia för henne. Hon påminde om det  var tungt att läsa böcker för henne, men lyssna gjorde hon gärna.

Jag bodde i Paris på den tiden, men var ofta i Sverige, så varje gång jag skulle till Stockholm prickade vi in några lektionstimmar.

Jag glömmer aldrig mötet med Victoria.

Vi satt i en liten salong på slottet. En bricka med te bars in. Innan jag hann reagera hade hon hällt upp i våra koppar. Jag berättade vår historia från början, från dösar och gånggrifter och slutade det sista året med alla regenterna, deras barndom, utbildning, äktenskap och svårigheter. Victoria var oerhört intresserad. Hon antecknade mycket och nästa gång kunde hon ställa frågor om något hon ville veta mera om. Lektionerna skulle vara en timme, men blev oftast mycket längre, för vi kunde komma in på nutiden, media, resor hon skulle göra.

Min undervisning avslutades med att hon kom till Paris. Där i Paris guidade jag henne i Napoleons och kejsarinnan Joséphines empireslott Malmaison, utanför Paris. En timme var vikt för besöket. Hon stannade i över två. Hon gick lika noga igenom varje monter och varje rum, som hennes egen farfars far, Gustaf VI Adolf, brukade inspektera utställningar.

Hon antecknade mycket.

Jag glömmer aldrig hur exalterad hon blev vid detta första möte med hennes egen stammoder, kejsarinnan Joséphine. Där bland kejsarinnans alla kläder och tillhörigheter  gick det fysiskt upp för Victoria att hon var släkt med kejsarinnan. Victorias farfars farfars farmor var gift med Oscar I och hette Josefina, av Leuchtenberg.  Hon var barnbarn till Napoleons kejsarinna.

På kvällen avslutades historiekursen med champagne hemma hos mig och sen ostron och champagne på La Coupole.

En dag jag aldrig ska glömma.

Läs mer: Victoria ska vandra i prinsessan Adriennes hertiginnedöme!