Victoria lämnad ensam mitt i krisen – Daniel saknas på viktiga galakvällen

18 jan, 2023, 17:45 
https://image.svenskdam.se/BylineIndra.jpg.jpg?imageId=8677472&x=0&y=10.576923076923&cropw=100&croph=67.307692307692&width=1318&height=1318
Indra Nordemar

Prins Daniel lyser med sin frånvaro vid kronprinsessan Victorias sida.

Annons
Hovets tråkiga besked: Sofia sjuk – missar stora festen på Operan
Hovets tråkiga besked: Sofia sjuk – missar stora festen på Operan

Det är en kväll att se fram emot för vår kungafamilj. Ja, för majoriteten i alla fall. Drottning Silvia bland andra, som har ett stort musikaliskt intresse, får i kväll uppleva en föreställning utöver det vanliga.

250 år har gått sedan den allra första föreställningen ägde rum den 18 januari 1773 på Kungliga Operan, och det ska nu på födelsedagen firas med en storslagen galakväll.

"En gränsöverskridande föreställning som rusar genom historien med visuella och musikaliska fyrverkerier.", skriver Operan på sin hemsida.

Kungen, Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip kommer alla vara på plats. Prinsessan Sofia har däremot tvingats ställa in i sista stund – och även prins Daniel kommer lysa med sin frånvaro.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Victoria ensam efter Daniels beslut – två veckor efter krisen

Det har gått drygt två veckor sedan den kungliga krisen bröt ut. Kungens uttalande om succesionsordningen i SVT-dokumentären "Sveriges sista kungar" ledde till mediestorm och spänningar inom familjen.

– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, sa han då bland annat.

Det blev en viss splittring i familjen efter kungen uttalande om tronföljden.

Nu har det hela lugnat ner sig något. Både Kungen, Victoria och prins Carl Philip har i efterhand kommenterat det hela.

Victoria menar att de har gått vidare, Carl Philip stöttar både sin pappa och storasyster och kungen är inte på något sätt emot den kvinnliga tronföljden.

Annons

– Kungen och kronprinsessan arbetar sida vid sida sedan många år tillbaka och kungen tycker att kronprinsessan som hans efterträdare kommer att bli en utmärkt statschef för Sverige, säger hovets informationschef Margareta Thorgren, till Svensk Dam.

Därför saknas prins Daniel

Men som ovan nämnt har det varit en omtumlande tid, och i kväll blir det den första stora galakvällen sedan stormen tog vid. Och Victoria tvingas möta press och fotografer på egen hand, utan sin make vid sin sida.

– Media kommer nu jaga kungen och alla i familjen med frågor kring denna händelse, säger hovexperten Herman Lindkvist.

Nyligen besökte Daniel och Victoria Kungliga Operan med Estelle och Oscar.

Daniel har lämnat Sverige och begett sig till den alpina orten Davos i Schweiz. I dagarna tre ska han närvara vid World Economic Forum: Det traditionella vintermötet då makthavare världen över samlas för att diskutera globala frågor, så som världsekonomin och Ukraina-kriget.

Annons

Prinsen missar alltså Kungliga Operans jubileumsfirande, men återvänder hem till fredagen, då den årliga Sverigemiddagen äger rum på slottet.

Foto: TT

Annons