Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Victorias kusin Désirée försvann - nu träder hon fram i vuxen ålder

03 feb, 2024, 11:00 
Kronprinsessan Victoria är en av landets kändaste personer. Ändå flyger hennes kusin helt under radarn. Här träder hon fram.
Annons

Det är inte en helt lätt syssla att hålla koll på vår kungafamilj och hur alla släktband håller ihop. Kungabarnen har många kusiner och sysslingar runt om i världen – som många är helt okända för allmänheten.

En av dem är prinsessan Désirée av Hohenzollern, som är dotter till Victorias faster prinsessan Birgitta. Henne har vi inte sett på riktigt länge – men nu har hon faktiskt valt att träda fram.

Bekräftat: Frederik & Mary till Sverige! • Därför stoppas barnen från att träffa Kate • ”Fergie” bryter tystnaden efter cancerbeskedet – 3 kungliga snackisar från vecka 4!Brand logo
Bekräftat: Frederik & Mary till Sverige! • Därför stoppas barnen från att träffa Kate • ”Fergie” bryter tystnaden efter cancerbeskedet – 3 kungliga snackisar från vecka 4!

Kronprinsessan Victorias kusin Désirée von Bohlen und Halbach försvann

Prinsessan Birgitta fick Désirée ihop med prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, och föddes i München precis som sina två bröder.

Birgitta och Hansi, som han kallades, bodde i München i många år och uppfostrade barnen där, men levde i många år i olika länder trots sitt äktenskap.

Birgitta flyttade till Mallorca, och Johann Georg bodde kvar i Tyskland tills han avled 2016.

Prinsessan Birgitta, prins Johann Georg von Hohenzollern (Hansi) med barnen Carl Christian, Desirée och Hubertus samt prinsessan Sibylla.
Prinsessan Birgitta, prins Johann Georg von Hohenzollern (Hansi) med barnen Carl Christian, Desirée och Hubertus samt prinsessan Sibylla.Tre Fotografer/TT

I München blev Désirée kvar, och där är det inte många som har koll på att hon är kusin till Sveriges kronprinsessa, eller att hennes morbror är kung! Av förklarliga skäl. Désirée håller gärna låg profil och lever ett "vanligt" liv i Tyskland med sin familj.

Annons

Hon har tre barn ihop med greven Heinrich Franz Josef Georg, som hon gifte sig med 1990, och gick skilda vägar med 2002. 2004 hittade hon kärleken på nytt och sa "ja" till sin Eckbert von Bohlen und Halbach.

Här träder kronprinsessan Victorias okända kusin fram – Silvias okända stöd

Vi varken hör eller ser alltså särskilt mycket av Désirée och hon har helt valt att hålla sig utanför det kungliga strålkastarljuset, och går till vardags under namnet Désirée von Bohlen und Halbach.

Désirée arbetar med anhörigorganisationen Desideria Care som hon själv grundat, som arbetar mot demens. Dessutom är hon familjeterapirådgivare, och är instruktör för Silviahemmet, en utbildning hon delvis gjorde här i Sverige.

Annons

– Prinsessan Désirée har utbildats till Silviahemsinstruktör genom Silviahemmet och vårt samarbete med Malteserorden i Tyskland med avslutande utbildningsdagar och examination på Silviahemmet på Drottningholm, har Silviahemmets rektor sagt.

Desiree von Bohlen und Halbach
Désirée fotad i september förra året.IMAGO/Horst Galuschka

Prinsessan Birgitta har berättat för Svensk Dam om drottning Silvias stöd:

– Ja, det var drottningen som hjälpte henne till att komma in i det hela.

Silvia och Désirée delar alltså sitt starka engagemang kring frågor som rör demens, och faktum är att de bägge möttes i Tyskland 2022 under ett evenemang om demens arrangerat av organisationen Alphazirkel.

Då satt Désirée och Silvia i samma panelsamtal, och det var nog inte många som visste om deras oanade släktskap – att Silvia är gift med hennes morbror! Men då handlade det bara om demens – och deras kungliga bakgrund var inte intressant.

I julas släppte också tyska ZDF en dokumentär om drottning Silvia i och med hennes 80-årsdag, och då dök oväntat nog Désirée upp. Då berättar hon om en skidsemester när Silvia var kungens nya flickvän, och de blev förföljda av nyfikna fotografer.

– Vi satt i bilen med Silvia gömd bak i bagageutrymmet. Under filtar, med peruker, med gigantiska solglasögon så att ingen på något sätt skulle känna igen henne.

Foto: TT

Annons