Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias mardröm – jättebråket veckor före festen: "Jag hoppas..."

28 okt, 2022, 04:00 
AvIbraheem Alsalman

Det här räknade vår kronprinsessa inte med!

Annons
5 saker kungligheterna bär i sin Nobelväska!Brand logo
5 saker kungligheterna bär i sin Nobelväska!

Protesterna i Iran har eskalerat senaste tiden efter att Mahsa Amini dödades av polisen som hade först misshandlat henne brutalt. Amini greps vid en tunnelbaneuppgång den 13 september 2022 och fördes till sjukhus när hon segnade ner och fick vad polisen hävdade var en hjärtattack, rapporterade statliga medier.

Den 16 september avled 22-åringen på sjukhus, efter att ha legat i koma. Hennes familj har inte köpt polisens förklaring utan säger att hon blivit slagen. Människorättsorganisationer har uppmanat myndigheterna att utreda hennes död.

Det hela började med att moralpolisen i Iran ville "upprätthålla landets kränkande, förnedrande och diskriminerande lagar om slöjtvång”, enligt Amnesty.

Den 10 december arrangeras den anrika Nobelfesten i stadshuset i centrala Stockholm. Kungafamiljen kommer, precis som vanligt, att vara på plats. Och nu har ett bråk blossats upp som stör jättefesten.

Annons

Nobelstiftelsen meddelade under onsdagen att man inte välkomnar Rysslands och Belarus ambassadörer. En tydlig markering till följd av invasionen av Ukraina.

Victorias mardröm – jättebråket veckor före festen

Däremot är Irans ambassadör inbjuden – något som har väckt stark kritik efter Mahsa Aminis brutala öde.

Den förre socialförsäkringsministern, Ardalan Shekarabi, rasade på Twitter och skrev:

"Är det inte anmärkningsvärt att Irans ambassadör bjuds in till Nobelfestligheterna? Samtidigt som människor i Iran mördas för att de demonstrerar för de mest grundläggande rättigheterna. För att de kämpar mot det islamistiska tyranniet & könsapartheiden. Hur tänker @NobelPrize?"

Till Aftonbladet utvecklar han sina tankar:

– Nobelfestligheterna är inte vilken festival eller prisutdelning som helst. Det är en av världens starkaste vetenskapliga och kulturella sammankomster, säger Ardalan Shekarabi och lägger till:

– Jag hoppas att Nobelstiftelsen ändrar sig och visar var de står. Precis som den solidaritet som de visat med det ukrainska folket så hoppas jag också att iraniernas kamp mot könsapartheiden och det islamistiska förtrycket i Iran får samma stöd och behandling av Nobelstiftelsen som den ukrainska befolkningen har fått.

Hittills har Nobelstiftelsen inte velat uttala sig.

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson är portad.

Annons