Victorias vågade etikettbrott – nu dras det upp till ytan igen

Victorias vågade etikettbrott – nu dras det upp till ytan igen

Anders Wiklund/TT

Det är inte ofta Victoria bryter mot etiketten men när hon gör det finns det alltid en anledning.

3 kungliga snackisar vecka 4!
0:48

Efter reklamen: 3 kungliga snackisar vecka 4!

(0:48)

Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria är allt som oftast en felfri representant för det svenska kungahuset, men då och då gör hon ett avsteg från traditionen och gör saker på sitt eget sätt.

En av dem är när hon har deltagit i Nobelbanketten. Då bär hon Serafimerordens band, en symbol som kommer med en hel del etikett. En av dem är att det inte ska bäras mot bar hud, något Victoria gjort vid flera tillfällen. Varje gång väcker det uppmärksamhet.

Till exempel satt etikettexperten Magdalena Ribbing satt i SVT:s studio under Nobelsändningen 2014 och irriterade sig på just denna detalj. Hon tyckte att Victoria stod för en etikettsmiss när hon bar Serafimerordens band på bar hud.

– Kronprinsessan har gjort fel, sa Victoria i sändning.

Det var under Nobel 2014 som Victoria bar en av sina mest hyllade – och omdiskuterade – klänningar någonsin.

Patrik Österberg/TT

Victoria försvarades av tittarna

Kommentaren föll inte i god jord. Många tyckte att Magdalena gick över gränsen – och hon kände sig nödgad att ställa upp i en förklarande intervju med Allt om Mode. För Magdalena var det just Serafimerordens inneboende symbolik som hon ville uppmärksamma.

– Seraf, är den högsta ängeln, den är närmast Gud och har därför sex vingar. Tre par vingar. Ett par att flyga med, ett par att dölja sina fötter med och ett par att dölja sitt ansikte med för att inte bli bländad av Gud. När man tänker vad denna Serafimerorden betyder, så förstår man att den inte kan bäras på annat sätt än vad som är bestämt från början, och ett ordensband bärs inte mot bar hud, sa Magdalena.

Nu dras Victorias etikettsbrott upp till ytan igen. Norska Se och Hör har skrivit en artikel om det nyligen och påpekar att Victoria inte följer etiketten.