De svenska techkungarnas galna rikedomar – så spenderas miljarderna
Det svenska techundret har skapat en lång rad miljardärer. Så här lever enhörningsmakarna och deras familjer – enorma lyxhus, sportbilar och ofantliga rikedomar.
Alla techentreprenörer drömma om att skapa nästa ”unicorn” (enhörning) – så kallas privatägda företag som värderas till en miljard dollar eller mer.
Bakgrunden till definitionen är helt enkelt att privatägda företag som har en miljardvärdering i dollar är så ovanliga. Unicorn-begreppet myntades 2013 riskkapitalisten Aileen Lee – då räknade man med att det fanns 39 enhörningar i världen.
Med techboomen har det blivit allt fler. I fjol uppgav affärsanalysföretaget CB Insights att man identifierat totalt 1 170 företag som kan klassas som enhörningar.
Och faktum är att flera svenska företag är eller har varit enhörningar – några av dem, som Spotify, är inte längre privatägda utan finns numera på börsen och några, som Mojang som ligger bakom spelet Minecraft, har blivit uppköpta (i det fallet av gigantiska Microsoft). Ekonomisajten Bloomberg rapporterade häromåret att Stockholm är den mest enhörningstäta staden i hela Europa.
Det innebär förstås också att grundarna har blivit stormrika – så här ser de svenska techkungarnas – och deras familjers – lyxiga liv ut.
Klarna-grundaren: ”Pengar skapar lycka av en viss typ”
Klarna har i flera år varit en av de starkaste svenska enhörningarna. Den svenska betaltjänsten, som grundades 2005 av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson, har till och med varit en så kallad ”decacorn” – ett privatägt bolag som värderas till över 10 miljarder dollar.
Klarna värderades 2021 till 390 miljarder svenska kronor men likt en lång rad andra techbolag har värderingen sjunkit sedan dess. I början av 2023 värderades bolaget till 59 miljarder kronor.
Sebastian Siemiatkowski, 41, är den av grundarna som fortfarande har en operativ roll i Klarna. Vd:n äger drygt 6 procent av aktierna i bolaget, enligt Dagens industri, och hans förmögenhet har minskat i samma takt som Klarnas värdering. Men han har fortfarande stormrik – Siemiatkowski är god för 33,5 miljarder kronor, enligt Forbes.
Enorma lyxvillan i Stocksund
Sebastian lever med hustrun Nina Siemiatkowski och tre barn i en 581 kvadratmeter stor villa i exklusiva Stocksund utanför Stockholm. Paret gifte sig 2014 i Kenya.
Nina har tidigare haft flera tunga jobb, bland annat som marknadschef på Swedish Match, men sa upp sig i 30-årsåldern för att jobba som fotograf och engagera sig för utrotningshotade djur. I takt med Klarnas framgångar har hon också blivit en allt större filantrop.
– Det var då jag och Sebastian började diskutera: ska jag verkligen leva på fotograferandet eller kan jag med stöd av honom fullt ut fokusera på att ge tillbaka till planeten, har hon sagt till SvD Perfect Guide när hon berättade för tidningen om sin välgörenhetsplattform Milkywire.
Det var också Nina som fick Sebastian att sluta dricka. Han har berättat om hur han i dag lever som nykter alkoholist.
– Jag insåg inte själv att jag inte kunde hantera alkohol. Det var hon som sa: Det här funkar inte. När jag slutade gjorde jag det först för henne. Men sedan, efter ett tag insåg jag också att – shit, det här hade gått åt skogen om jag hade fortsatt, har Sebastian Siemiatkowski berättat för Dagens Nyheter.
Daniel Ek om kvinnorna: ”Utnyttjade mig”
Spotify är det andra stora exemplet på enorm svensk techframgång. Det går knappast någon nöd på grundaren och vd:n Daniel Ek, 40, som enligt Forbes är god för 26 miljarder kronor.
Han blev ekonomiskt oberoende redan när han var 23 tack vare sitt arbete på annonsföretaget Tradedoubler. Men då saknade Daniel Ek fortfarande det viktigaste i livet – kärlek.
– Jag insåg att tjejerna jag var med inte var särskilt trevliga, att de bara utnyttjade mig, och att mina vänner inte var riktiga vänner, har han berättat i en intervju med The New Yorker.
Allt det ändrades när han träffade hustrun Sofia Ek – som bland annat medverkat i TV3:s realityserie Svenska flickor och jobbat internationellt för Wall Street Journal-bilan Smart Money. Sofia och Daniel gifte sig vid Comosjön i Italien 2016 – komikern Chris Rock var vigselförrättare, Bruno Mars uppträdde och Facebook-grundaren Mark Zuckerberg fanns bland gästerna.
Paret har två barn, döttrarna Elissa och Colinne, som Sofia har berättat att hon uppfostrar till att ”stå upp för sig själva”. Daniel Ek köpte häromåret en egen udde i Djursholm – enligt Expressen betalade han minst 200 miljoner kronor för fastigheten. Sedan dess har renoveringar pågått som, enligt tidningen, lär gå loss på åtminstone 100 miljoner till.
Spelmiljardären ville bygga pool på kungens mark
Bland de inte lika publika svenska techmiljardärerna märks till exempel Jens von Bahr, 52, och Fredrik Österberg, 52, som båda gjort sig en förmögenhet genom företaget Evolution Gaming som utvecklar livekasinon till en lång rad spelbolag.
Enligt Forbes är de goda för 16,7 respektive 17,7 miljarder kronor.
Jens von Bahr är sedan 2015 skriven i en fastighet på Djurgården i Stockholm – huset blev omskrivet för några år sedan när von Bahr ville bygga en brygga med pool nedanför huset.
Kungen, som äger marken, gav grönt ljus genom Kungliga Djurgårdens förvaltning men länsstyrelsen sa sedan nej, något som bland annat Expressen rapporterade om.
Han har tre barn och var tidigare gift – Jens von Bahr och barnens mamma skilde sig dock 2021, Expressen rapporterade då om parets äktenskapsförord som reglerade bodelningen och gjorde att tillgångar och skulder skulle utgöra enskild egendom.
Jens von Bahr äger herrgården Närlunda Säteri i Sörmland som han betalade 129 miljoner kronor för, enligt Dagens PS. Han äger också ett stort antal fordon privat – däribland en Tesla Model S och en Tesla Model X, båda av årsmodell 2023, en traktor och flera släpvagnar. I garaget står också en Porsche 911 Targa från 2017.
Fredrik Österberg är inte heller längre gift. Han bor i en 257 kvadratmeter stor villa i Djursholm, två barn är också skrivna på adressen.
Även Österberg har två Teslor, båda Model S, från 2023 och 2015. Han äger också en elmoped och en golfbil. Vid sidan Evolution sitter han bland annat i styrelsen för Hammarby Fotboll.
Candy Crush-grundaren tjänade mest i Sverige
Sebastian Knutsson, 54, har i flera år utmärkt sig som en av de svenskar med allra högst inkomst – 2018 hade han högst inkomst av tjänst i hela landet då han tjänade 171,5 miljoner kronor. Han var med och grundade spelbolaget King, som bland annat skapat succén Candy Crush, och Aftonbladet uppgav i fjol att Knutssons förmögenhet då låg på 3,5 miljarder kronor.
King ägs sedan 2016 av speljätten Activision Blizzard och Knutsson var den av grundarna som stannade kvar längst på företaget. I fjol meddelade han dock sin avgång från rollen som kreativ chef, Dagens industri rapporterade att han i stället skulle fokusera på välgörenhetsarbete.
Sebastian Knutsson bor med hustrun Malin Ströman, 50, och barn i en villa i Bromma. Huset, som ligger vid Mälarens strand, köptes 2014 för 28 miljoner – det visade sig dock senare att husets källare läckte in vatten och riskerade att rasa. Något som ledde till en rättstvist som slutade med en förlikning där Knutsson, enligt Expressen, fick tillbaka 2,5 miljoner.
Sebastian Knutsson äger två BMW – en iX M60 från 2023 och en i3s från 2018, båda två drivs med el.
Svensken bjöd över Beyoncé och Jay-Z
En annan svensk spelmiljardär är Markus ”Notch” Persson, 43, som blev stormrik när hans bolag Mojang, som ligger bakom succén Minecraft, såldes till Microsoft. Enligt Forbes uppgår Perssons förmögenhet till 13,6 miljarder kronor.
Han är ogift och lever ett tillbakadraget liv. Däremot gav det eko i hela världen när Markus Persson 2014 bjöd över Beyoncé och Jay-Z och pungade ut med 540 miljoner kronor för en 2 000 kvadratmeter stor lyxvilla i Beverly Hills – då hade han redan skapat rubriker på hemmaplan genom att köpa en våning på Östermalm där varje kvadratmeter kostade 200 000 kronor, vilket då var det högsta kvadratmeterpris som betalats i Sverige. Lägenheten kostade totalt 28 miljoner kronor.
På Östermalm bor också Filip Engelbert, 53, och hans hustru – välkända modeprofilen Sofi Fahrman, 43. Paret, som i fjol fick sitt första gemensamma barn, har en våning i Kreugerska palatset på 426 kvadratmeter.
Engelbert är enligt Aftonbladet god för 5 miljarder kronor. Han är en av grundarna till Avito – ett slags kopia av Blocket, fast för den ryska marknaden. Paret har också en enorm fastighet i Värmdös ytterskärgård, enligt Expressen köpte Engelbert fastigheten för 21 miljoner kronor.
– Han är som ett Kinderägg, full av egenskaper som jag går igång på. Han är intressant och intresserad – unik! Jag gillar att han har ett busigt, varmt och finurligt sätt och ett starkt ”doer”-tänk som tilltalar mig, har Sofi Fahrman berättat för Amelia om maken.
Filip Engelbert äger nio fordon privat – däribland en Porsche 911 Turbo från 2015, två fyrhjulingar och en Mercedes-Benz C43 AMG från 2016.
Jacob de Geers liv på godset – umgås med kronprinsessan
En betydligt mer publik figur är friherren Jacob de Geer, 47. Tillsammans med riskkapitalisten Magnus Nilsson, pappa till artisten Tove Lo, grundade de Geer betalföretaget Izettle 2010 – de blev båda stormrika när företaget några år senare såldes till Paypal för 19 miljarder kronor.
Enligt Aftonbladet är Jacob de Geer, som för den breda publiken kanske främst är känd som en av drakarna i SVT:s Draknästet, god för 1,5 miljarder kronor.
Jacob de Geer var fram till 2016 gift med Nicole de Geer, tidigare Kreuger, som han har tre barn med. I somras gifte han om sig med kärleken Faye Flensburg, 35, på Marstrand – bland gästerna fanns bland andra Jacob de Geers nära vänner kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Faye och Jacob träffades på Izettle där hon var riskanalytiker. Numera driver hon underklädesföretaget Lace Laboratory – som Jacob de Geer har investerat i.
– Vår vision är att bli det globalt ledande trosbolaget, har Faye Flensburg sagt till Dagens Industri.
– Det störde mig att det inte fanns både snygga och sköna trosor därute, att man behöver både rucka både på komfort och även pris för att känna sig fin.
Paret bor på godset Stora Wäsby, som varit i familjen de Geers ägo i flera hundra år, och har en dotter tillsammans. Jacob de Geer äger tre Volvos av årsmodell 2021 – två stycken XC40 P8 som drivs av el och en XC90 som drivs av el och bensin. Han äger också en fyrhjuling av märket Suzuki.
Foto: TT