Idol-programledaren sparkad av TV4 – efter orden om deltagaren

Peter Jihde, Katrin Zytomierska, Anis don Demina och Pär Lernström

Katrin Zytomierska berättar själv om när hon fick sparken från Idol 2008.

8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!
0:48

Efter reklamen: 8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!

(0:48)

Slå på ljud

Idol har länge varit ett av Sveriges största underhållningsprogram. Sedan starten 2004 har vi kunnat se hur artister blomstra och på kuppen bli väldigt folkkära profiler.

Trots att det nästan gått 20 år har programmet fortsatt att vara ett av TV4:s stora dragplåster. Med åren har programmet både roat och upprört det svenska tv-folket – och det har även funnits plats för en del skandaler.

Anders Bagge, Katia Mosally, Kishti Tomita och Alexander Kronlund

Anders Bagge, Katia Mosally, Kishti Tomita och Alexander Kronlund är jurymedlemmar i Idol 2022.

Maja Suslin/TT

Katrin Zytomierska fick sparken från Idol

Författaren, bloggaren och träningsprofilen Katrin Zytomierska är kanske det kändaste exemplet. När hon var programledare för ”Idol Eftersnack 2008” fick hon sparken efter att ha kallat en deltagare ”lite bögig”.

Uttalandet fick både produktionen och deltagaren Jesper Blomgren att gå i taket. Efter sändningen berättade han för Aftonbladet att han blivit sårad av Zytomierskas ord.

– Det är kanske den dummaste kommentar jag någonsin hört. Jävligt kul att höra från någon som leder programmet, jag tycker att det är jävligt dåligt, sa han.

Anders Bagges bild chockar alla – ersattes av dubbelgångare: "Läskigt"

Katrin Zytomierska om skandalen

För fem år sedan togs skandalen upp i Nemo Hedéns podcast Nemo möter en vän. Då sa Katrin att hon vid tillfället inte hade någon erfarenhet av tv och inte visste vad man fick säga.

– Då sa ju jag i andra programmet: ”Tror ni att Jesper blir utröstad för att han är lite bögig?”. Jag menade ju inte att jag var emot bögar, min tanke var att när en kille är homosexuell så får han inte hela den här tjejskaran som röstar, sa hon i podcasten och fortsatte:

– Sen kom det ut på ett sätt som gjorde att folk bara ”Herregud, vad sa hon?”. Det gjorde att jag blev Katrin med hela svenska folket. Jag tyckte det var skitroligt.

Peter Jihde och Katrin Zytomierska

2008 var Peter Jihde programledare för Idol och Katrin Zytomierska programledare för Idol Extrasnack.

Karin Törnblom/TT
Anis Don Demina och Pär Lernström

Programledaren Pär Lernström och sidekicken Anis Don Demina i Idol 2020.

Maja Suslin/TT

Foto: TT