Karin Granberg i Fråga doktorn om livet med familjen

Karin Granbergs yrkesval har lett till många oväntade upplevelser, alltifrån äventyret på Fiji till hockeyrinken och nu som läkare i Fråga doktorn. Och trots många resor har hon ändå fått ihop livspusslet, men fem barn och så en dotter som bara fick leva en dag...

Den ”nya” doktorn i SVT:s Fråga doktorn har blivit varm i kläderna och mer än så. Hennes folkbildarådra och goda humör har gjort Karin Granberg till en omtyckt tv-doktor. Men trots att Karin hade erfarenhet av tv-produktion som Robinson-läkare, undrade hon i början vad hon hade givit sin in på.

– Första inspelningsdagen gick bra. Sedan fick jag höra hur många som tittade på Fråga doktorn varje vecka och det hade jag inte haft en aning om. Jag blev så nervös att jag skakade och fick inte fram ett ord! Det var bara genom programledaren Suzanne Axells stöd som jag återfann fattningen, säger doktor Karin Granberg.

Karin Granberg bor i Skellefteå

Vi sitter och pratar hemma i hennes ombonade torp i skogen utanför Skellefteå och intar kaffe framför bras­kaminen i rummet med vad Karin kallar för världens dyraste kattlucka.

– Jag satt på Fiji under inspelningarna av Expedition Robinson och skissade på ett utrymme med en kattlucka. Sedan kom jag på att snickaren kunde bygga ett inglasat rum runt kattluckan, skrattar Karin.

Resultatet har blivit en mysig utbyggnad med glasväggar och fantastisk utsikt över Bottenviken. Medan elden värmer från kaminen rasslar det till i den omtalade kattluckan, och en jättekatt, halvbengalen Ozzy tassar in. Hans betydligt mindre kattkompisar, Elviz, vit ragdoll, och Zigge, röd bondkatt, håller sig i närheten av ett akvarium. Karin har alltid älskat katter, men mest av allt är hon människovän.

Fråga doktorns Karin Granbergs katter halvbengalen Ozzy, Elviz och Zigge.

Karin Granbergs katter halvbengalen Ozzy, Elviz och Zigge.

Ända sedan hon var nio år och hennes mamma blev allvarligt sjuk, har hon velat bli läkare för att hjälpa människor.

– Mamma blev sjuk i reumatisk feber och fick svåra följdsjukdomar, men på ren envishet höll hon sig vid liv tills jag var 26 år. Den envisheten har jag nog ärvt, ler Karin,

Hon växte upp i Burträsk och Skellefteå och var duktig i skolan, samtidigt som hon var sportig. Hon åkte skidor, mest slalom, spelade fotboll och piano och sjöng i kyrkokören. Men hon har även en äventyrlig sida.

Läkaren Karin Granberg från Fråga doktorn

Hon har varit glesbygdsdoktor i norra Norge, åker varje vinter till Riksgränsen för att vara läkare i skidbacken och har tågluffat i Asien med småbarn. Sin läkarutbildning gjorde hon i Umeå.

– Jag gjorde en paus i läkarstudierna när jag fick barn och arbetade som sjuksköterska i ett par år. Sedan kom ju barnen ganska tätt.

Karin Granberg i Fråga doktorn med sin stora familj!

Karin Granberg i Fråga doktorn med sin stora familj!

Karin Granbergs stora familj!

Sönerna heter Marcus, 31, Gustav, 28, Petter, 27, Nils, 24, och Fredrik, 19. Dessutom har bröderna en liten syster, My, som bara fick leva en dag. Så både sorg och glädje har vävts in i Karins liv och säkert bidragit till hennes varma hjärta och empati. För sina söner är hon den fasta punkten, och när de kommer på besök, och det är ofta, sover hon ute i det ingla­sade ”kattluckerummet”.

Förlorade en dotter…

Hemma hos Karin träffar vi också svärdottern Caroline, Marcus sambo, och Karins hittills enda barnbarn, en rar liten flicka vid namn Lo som är ett år. Här bor de tillfälligt medan de letar efter en bostad.

– Alla bröderna vill bo nära varandra. Det är bara den näst äldste, Gustav, som bor i Luleå, men det är ju inte så långt härifrån. Jag vill gärna kompensera pojkarna för att de inte haft några far- eller morföräldrar i livet under sin uppväxt och tycker att det är så roligt när de alla är här med sina flickvänner. Då brukar jag laga en stor köttsoppa, gärna på ren, som alla gillar.

Karin Granberg med lilla barnbarnet Lo.

Karin Granberg med lilla barnbarnet Lo.

När barnen växte upp, bodde familjen i Gällivare. Det blev ett pusslande för att få Karins tider att gå ihop med dåvarande maken Thomas som var brandman. I hushållsbestyren ingick att bära hem 70 liter mjölk i veckan!

– Jag hade väl inte tänkt att ha så många barn, men för ­varje barn som kom, märkte vi att det fanns plats för en till. Jag hade gärna haft fler, men tiden räckte inte till.

Reste runt jorden med barnen.

Karin och hennes exman lyckades på något mirakulöst sätt kombinera sitt intresse för resor med familjeliv och sina yrken. När Marcus var ett och ett halvt år, tog de föräldra­ledigt och semester och luffade runt i Asien i ett halvår.

– För varje barn tog vi sedan ledigt sex till åtta veckor varje vinter och luffade i Malaysia och Thailand, fjällen och Nordnorge. Om vi var tvungna att övernatta i en storstad, där man bara fick vara fyra i varje rum, klädde jag pojkarna i likadana kläder och så lyckades jag få in oss alla i ett och samma rum, även när vi var fler. Inte ville jag släppa ifrån mig mina pojkar till något annat rum!

Karin Granberg, läkare i Fråga doktorn.

Karin Granberg, läkare i Fråga doktorn.

Karin har arbetat både ­privat, i företagsvården och i landstinget, samtidigt som hon varit läkare för olika idrotter, till exempel tennis, brottning och dykning.

Under nio år var hon läkare hos ishockeylaget Skellefteå AIK, som vunnit SM-guld två gånger. Under slutspelen följde hon med laget på resorna i Sverige, men hon har alltid behållit sitt vanliga arbete som doktor. Ishockey är också viktigt för alla i familjen Granberg. När Karin skilde sig från barnens pappa i Gällivare, lät hon sönerna välja vart de skulle flytta. Det blev Skellefteå, där alla pojkarna spelade ishockey.

Karin Granberg som läkare för ishockeylaget Skellefteå AIK

Karin Granberg som läkare för ishockeylaget Skellefteå AIK.

Numer är bara två aktiva, den yngste, Fredrik, och mellanpojken Petter. Petter har å andra sidan en proffskarriär i AHL och NHL bakom sig i USA och Kanada och är nu proffs i Skellefteå AIK.

Tv-doktorn Karin Granberg

På Erikslids hälsocentral arbetar Karin 70 procent. Hon är medicinskt ansvarig samt ansvarig för verksamheten, men särskilt sjukdomar i rörelseapparaten, lungsjukdomen kol, resevaccination och för dagjouren.

– Men det blir mycket övertid. Och jag jobbar på distans när jag är Robinson-doktor ­eller spelar in Fråga doktorn, skriver ut remisser och recept över nätet. Jag är också bakjour för tv-programmet Över Atlanten i Kanal 5, och kan ge råd hemifrån när teamet lider av sjösjuka eller annat mer eller mindre allvarligt via min förlängda arm i kompetente kapten Gurra Krantz, säger Karin.

Karin Granberg är läkare i programmet Robinsson.

Karin Granberg är läkare i programmet Robinsson.

Doktor i Robinson

Under de tre senaste säsongerna med Robinson har Karin varit med som doktor på inspelningsön Fiji i Stilla havet. Som vanligt frågade hon sina söner först vad de tyckte om att hon skulle vara borta så långt bort i två månader, och de tyckte att Karin förstås skulle fara. Förutom vinterluffandet i Asien har sönerna varit med om en flytt till Nordnorge.

– Jag jobbade som glesbygdsläkare norr om Lofoten i Sörreisa söder om Tromsö. Det var en utmaning att jobba i glesbygden men det var fantastiskt vackert och man kom människorna nära. Jag övertalade min man att komma med och barnen gick i skola där, men efter ett halvår fick Thomas inte ledigt längre, så vi återvände till Gällivare.

Karin Granbergs mysiga hem.

Karin Granbergs mysiga hem.

Karin är numera skild för andra gången. Hon flyttade till torpet med dåvarande maken Rolf Rundblad, men efter den skilsmässan tog Karin tillbaka namnet Granberg. Båda exmännen är goda vänner till familjen, som väl kan sägas vara en riktig hockeyfamilj, eftersom även Rolfs son har varit proffs i NHL och nu i KHL.

– Jag blev faktiskt erbjuden att vara läkare för landslaget, men då var Skellefteå AIK i slutspel, så det gick tyvärr inte, säger Karin.

Karin är förutom folkbildare även något av en nybyggare.

– Det var tidigare bara sten här utanför, så jag har grävt mycket. Nu finns här blommor som azalea, pioner och rhododendron samt krusbär, äppelträd och körsbärsträd. Jag har till och med ett persikoträd, men det har jag aldrig lyckats få att blomma.

“Träffade en ny vän”

Som läkare är hon noga med att lyssna på patienten och det personliga mötet är viktigt för henne, samtidigt som hon gillar sin pedagogiska roll i Fråga doktorn med nästan en miljon tittare. Tre program spelas in på måndag och tisdag var tredje vecka.

– Jag älskar mitt jobb men planerar redan för vad jag ska göra när jag en dag arbetar mindre – måla igen, spela mer piano, åka mer skidor och resa mer.

Resa gör hon förstås ändå ibland. På det sättet har hon träffat en ny vän.

– Sista dagen på Fiji träffade jag en engelsman som är bosatt i Australien. Vi kom så bra överens att vi beslöt oss för att träffas i Paris. Men jag frågade mina söner först förstås! Nästa gång ska vi träffas i Kambodja, säger Karin, en familjekär västerbottniska, som samtidigt som hon är en trygg doktor nog är en liten äventyrare.