Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Linda Lampenius skadad – experten varnar för handikapp

08 dec, 2020, 13:00 
Linda Lampenius fick åka in till sjukhus akut. Hennes skador kom sig från ett för många okänt hot.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 49?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 49?

Linda Lampenius och hennes fiol är synonyma med varandra. Ett sant radarpar. Men för Linda höll hennes stora passion på att orsaka henne stor skada.

Det visade sig nämligen att år av intensivt fiolspelande haft en negativ effekt på Lindas hälsa. Det berättade hon om i podcasten ”Hitfabriken” med Fredrik Ralstrand.

– En morgon kräktes jag flera gånger och bara låg på golvet hemma, säger hon i ”Hitfabriken”.

– Jag kunde inte röra nacken alls. Totalt stel och låg på golvet och kräktes. Så jag var tvungen att ringa efter hjälp.

Linda Lampenius fick åka till sjukhus akut

Linda Lampenius fick åka akut till sjukhus.

Väl på sjukhuset upptäckte läkarna att två diskar i nacken tagit skada. Linda fick opereras akut. Hon berättar mer när Svensk Dam ringer upp.

Annons

– Det var en hemsk smärta. Jag minns att jag var på Frida Boisens bokrelaease och jag var som i en dimma. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen, så ont gjorde det, säger hon.

Linda är dock inte ensam. Många professionella musiker får fysiska problem på grund av sin livsstil, med ständiga repetitioner och ett monotont slitande på kroppen. Det är ett högt pris att betala för konsten. Och många är i regel inte medvetna om de stora riskerna.

Varningen från experten

Så här skrev fysioterapeuten Jonna Marjamäki i sitt examensarbete "Fysisk arbetshälsa hos pianister och violinister – med allmänna träningsråd för musiker".

"Min erfarenhet är att fysiska skador får sin början redan i barndomen för den intresserade och seriöse musikutövaren och ökar i takt med att kravnivån stiger, eftersom musikern behöver använda allt mer tid för övande. En professionell musiker spelar i regel flera timmar om dagen. Detta innebär att kroppen utsätts för statisk belastning som sliter på kroppen. Enligt egen erfarenhet räcker det inte att exempelvis motionera tre gånger per vecka för att fullt motverka de överbelastningssymptom som kommer av ett professionellt spelande", skriver Jonna.

Annons

"Svåra skador som nonchaleras kan leda till att musikern måste avsluta sin karriär i förtid. Besvär som relateras till spelande kan leda till allvarliga dysfunktioner och till och med till fysiskt handikapp."

Enligt Linda har detta länge varit alldeles för förbisett inom musikvärlden.

– På 90-talet började jag upptäcka hur mycket problem de lite äldre musikerna hade. Och det var inte vanligt med den träning som man kan ta till för att undvika de här skadorna, säger Linda.

– Jag började ju själv spela om femåring, och som åttaåring var jag på läger där vi spelade sex timmar per dag. Jag har övat i så många timmar, redan som barn och tonåring. Men man är ung och kroppen är tålig, så man tänker inte på det.

Nu ägnar sig Linda åt rehabilitering. Hon har ett råd att ge till unga musiker, som riskerar att råka i samma fälla som henne.

– Man ska ta hand om sig. Det här går att motverka, med några träningspass i veckan. Det handlar bara om att se till att kroppen är i balans.

Annons