Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Michael Nyqvists sista dagar – chockbeskedet till hustrun före planerade resan

08 nov, 2022, 05:00 
https://image.svenskdam.se/image-8677472?imageId=8677472&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=67.31&x=0&y=10.58
Indra Nordemar

Michael Nyqvist dog i sviterna av cancer 2017. I dag den 8 november skulle han ha fyllt 62 år.

Annons

Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022Brand logo
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022


Michael Nyqvists var en av våra största skådespelare. När han dog efter en tids cancersjukdom lämnade han hela Sverige i stor sorg. Och i dag på sin födelsedag sörjs han lite extra.

Michael Nyqvists succékarriär

Michael får sitt stora genombrott 2001 efter rollen som bonden Benny i Grabben i graven bredvid, vilken han får sin första Guldbagge för.

– Han blev jätteglad givetvis, som man blir när man får sin första bagge. Han är underbar att jobba med och har inga divalater, har filmens regissör Kjell Sundvall sagt till Expressen.

Sedan går skådespelarkarriären spikrakt uppåt.

2004 spelar han huvudrollen i Så som i himlen – som blir nominerad till en Oscar för bästa utländska film. Tre år senare tar han återigen publiken med storm i Män som hatar kvinnor. Och vid 51 års ålder slår han igenom i Hollywood.

Annons

Men så plötsligt blir han sjuk. Han får lungcancer, men håller det hemligt.

– Min tolkning är att Michael var en arbetsmyra. Han var plikttrogen och ville till varje pris fullfölja sina projekt. Hade det kommit ut att han var sjuk så hade det blivit ett annat fokus, berättar Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet, för Expressen.

Michael Nyqvist med hustrun Cathrina och barnen Arthur och Ellen, 2012. Foto: TT

Hustrun Catharinas sorg efter chockbeskedet

Ja, Michael arbetade så länge han kunde. Det som stoppade honom var när han fick reda på att cancern spridit sig, strax före han skulle åka i väg och spela in en serie.

Hustrun Catharina Nyqvist Ehrnrooth berättar om det förkrossande beskedet:

"Vi får se röntgenbilderna och läkaren förklarar. Den här gången har nåt hänt – cancern har muterat. Världen vänds upp och ner ännu en gång, nu har han två sorters cancer. Plötsligt blir M patient på riktigt.", skriver hon i Cancerfondens tidning Rädda Livet.

Annons

Han fortsatte vara stark genom hela sjukdomsförloppet, svårare var det för Catharina.

"Jag försöker se det ljusa i allt, se de små framgångarna, vara nära. Men helst av allt vill jag bara ta bort det onda. Ge skitsjukdomen till mig. Det känns så orättvist och jag känner mig maktlös.”

Men i stället för att tänka på döden, valde de att leva sina sista dagar de hade med varandra till fullo.

”Vi valde att leva här och nu och bestämde oss att göra allt tillsammans. Så blev sjukdomsperioden en av de vackraste i vårt liv.”, avslutar hon.

Catharina vid sin makes kista på begravningen i Katarina kyrka 2017.

Tilldelades en Guldbagge bara månader före sin död

Bara månader före sin död tilldelades Michael ytterligare en Guldbagge, då för sin roll i Den allvarsamma leken.

– Den var han vansinnigt glad för. Då hade han inte jobbat i Sverige på ett tag, hela världen drog ju i honom. Han kunde inte medverka på galan, men spelade in ett jättelångt tal till alla. Ytterst få visste om att han var sjuk då, säger Jan Göransson till Expressen.

Eftersom allmänheten inte visste om att Michael Nyqvist var sjuk, kom beskedet om hans bortgång både oväntat och hastigt. Och i dag, fem år senare, är han fortfarande lika saknad, lika älskad, av många.

Foto: TT

Annons