Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Östermalmsladyn Tone Oppenstams liv efter fängelset: "Känner mig aldrig säker längre"

06 mar, 2021, 17:00 
Lars Johansson
Tone Oppenstam och maken Niklas
Tone Bernadotte Oppenstam värld skakades om dramatiskt när hon dömdes till nära tre års fängelse och fick näringsförbud. Men Östermalmsladyn är inte den som låter sig knäckas och är nu tillbaka rejält – tillsammans med sitt livs kärlek, maken Niclas.
– Vi får en närhet som stärker relationen väldigt mycket, säger hon.
Annons
Här är prislapparna på prinsessornas kläder – dyrgripar och budgetklipp!Brand logo
Här är prislapparna på prinsessornas kläder – dyrgripar och budgetklipp!

Den norska fastighetsägaren och entreprenören Tone Bernadotte Oppenstam blev rikskänd genom TV4:s “Ladies på Östermalm”. Lyx, flärd och en våning på exklusiva Strandvägen på inte mindre än 286 kvadrat. För fem år sedan värderad till mer än 45 miljoner kronor.

Men livet förändrades över en natt.

I juni 2014 dömdes hon till nästan tre års fängelse för skattebrott. Hovrätten menade då att den hotellverksamhet som Östermalmsladyn drev i Åre var en täckmantel för att sälja bostadsrätter, något som gett henne möjlighet att dra av 7,8 miljoner kronor för renoveringar.

Grete Qviberg, Gaby Borglund och Tone Oppenstam i "Ladies på Östermalm". Foto: Andreas Lundberg/TV4

Sveriges mest fashionabla adress byttes mot en cell och sedan fotboja.

– Det känns overkligt när jag tänker tillbaka på det. Det är en känsla man inte vill känna igen. Jag har valt att bara titta framåt och inte bakåt. Det jag lärde mig är att man blir ännu starkare av en sådan resa. Det är det som jag tagit med mig i själen och sett till att det gör nytta framåt, säger Tone Bernadotte Oppenstam när hon ger Svensk Damtidning en mycket öppenhjärtig intervju.

Annons

Tone Bernadotte Oppenstams svåra tid

Trots att straffet är avtjänat har Östermalmsladyn, som anser sig utan skuld, inte gett upp hoppet om att en dag bli rentvådd:

– Det pågår fortfarande en process för resning. Men lite av problemet man har i Sverige nu är att det är rätt hopplöst att få till en sådan, så det är Europadomstolen som man kan gå till, men även där är det svårt. Det ska till något nytt rent juridiskt. Det räcker inte att man är felaktigt dömd. Det måste till ny bevisning i saken. Det är en svår process. Jag är dömd för något som inte är ett utfört brott, det är ett brott jag kunde utfört om jag velat. Så det är komplicerat.

Utfallet i domstolen har kostat på för Tone Bernadotte Oppenstam.

– Klart att det tär på psyket att gå och veta att man är felaktigt dömd. Samtidigt har jag inte haft någon annan möjlighet än att lägga det bakom mig. Titta framåt. Jag låter det ligga där och så får advokaterna jobba. Dom säger att förr eller senare kommer jag vinna, och jag tror att de har rätt där. Det gäller bara låta tiden gå. Förr eller senare kommer det ett nytt fall som vi kan hänga på, säger hon och fortsätter:

Annons

– Det är så att jag aldrig känner mig säker längre. Jag vet ju att man idag kan dömas för något man inte gjort, trots att man har de bästa advokaterna och är oskyldig. Man kan aldrig känna sig säker, och den känslan är kanske den värsta.

Tone Bernadotte Oppenstam och maken Niclas Johansson.

Nya livet med maken Niklas

Men Tone Bernadotte Oppenstam har använt sitt entreprenöriella driv för att vända tillbaka livet. Nu jobbar hon stenhårt tillsammans med maken Niclas Johansson. I oktober 2017, efter att Östermalmsladyn återfått friheten, gifte sig paret vid en intim ceremoni i Oscarskyrkan i Stockholm.

– Vi mår jättebra. Det har varit en tuff period för oss att ta oss igenom alla de här investeringarna. Vi har gått hårt ut med att växa. Våga göra det. Vi jobbar nära varandra hela tiden. Man får en närhet som familjeföretag som jag tror stärker relationen väldigt mycket, istället för att om man skulle arbetat så här mycket men på varsin front och knappt setts överhuvudtaget. Trots att vi jobbar väldigt hårt, onormalt mycket, så har vi fått vara tillsammans när vi gör det.

Annons

Makarna driver Grisslehamns marina och camping AB. Och de satsar stort. Paret har gjort massvis med nya investeringar, i allt från restaurang och saluhall till dagligvarubutik och hotell. Marina, gästhamn, camping och stugor.

– Jag är tillbaka som entreprenör. Jag blev hårt drabbad i samband med skattetvisten. Jag har fått kämpa, nu är jag där och lite till. Men det har tagit energi bara att våga göra det, en satsning så sent i livet. Våga ta den risken med familj, se till att de får mat på bordet, räkningar som ska betalas. Men det fanns egentligen inte något alternativ. Jag är för mycket entreprenör för att ta en anställning, det skulle aldrig funka. Och vi har inte drabbats företagsmässigt alldeles för hårt av coronan heller. Vi är ju i resortbranschen och det har blivit mer populärt att semestra hemma.

Tone Bernadotte Oppenstam är numera mörkhårig.

Tones oro: "Det är en sorg"

Hittills har även Tone Bernadotte Oppenstam själv och familjen varit förskonade från coronan som sveper över vårt land och världen. Men oron finns där, om än inte för egen del.

Annons

– Jag har inte kunnat träffa mina föräldrar som bor i Norge på över ett år. De är ju äldre. Där finns ju en konstant oro. Nu är ju gränsen stängd också. Jag vill gärna dit och hälsa på dem, men det är hopplöst att komma dit.

– Det är en sorg. Jag känner att tiden går, man vill försäkra sig om att allt runt omkring en är som det ska vara.

Tone Bernadotte Oppenstam

Ålder: 52.
Yrke: Entreprenör.
Familj: Maken Niclas Johansson, 55, barnen Aston och November.
Bor: På 283 kvadratmeter på fashionabla Strandvägen i Stockholm.

För att allt ska vara bra för egen del tror Tone Bernadotte Oppenstam på att motionera. Helst den lite oväntade varianten av träning.

– Jag tror väldigt mycket på vardagsmotionen. Jag sitter väldigt många timmar framför datorn när jag jobbar. Jag tror mycket på att röra på sig emellan, gå, ta en kopp kaffe. Så man inte sitter still monotont för länge. Man ska hela tiden se till röra lite på sig. Gå i trappor, ta tvätten. Den som gör många hushållssysslor hemma har en fördel, man får röra på sig mera. Den delen tar jag, i och med att det ger så mycket motion.

Annons

Men, erkänner hon, det blir en gymmande också.

– Då kör jag styrka. Det som är svårast att få till annars. Många tränar kondition när de är på gymmet. Men jag anser att det kan man göra när man går till möten, styrka är svårare att göra hemma, det behöver man göra på ett gym. Och det här med att träna styrka är mycket viktigare än man lyft fram. Det är musklerna som försvinner när du blir äldre.

Är Tone Bernadotte Oppenstam släkt med kungafamiljen?

Som läsare har ni säkert rakt igenom texten funderat på det här med Bernadotte i Tones namn. Är Östermalmsladyn månne släkt med vårt svenska kungahus? Så är inte fallet. Istället förklarar hon namnbytet som gjordes 2015 så här:

– Det är från min norska familj, ett mellannamn. Det är ett gammalt släktnamn. Det är många som tar fel och tror att det är ett efternamn, men så är det inte.

Annons

Några fler tv-framträdanden för Tone Bernadotte Oppenstams del finns i nuläget inte inplanerade, så här tio år efter “Ladies på Östermalm”. Men hon säger sig ha nobbat en rad erbjudanden.

– Jag har fått flera förfrågningar om tv, men har avböjt – hädanefter kommer jag endast tacka ja om mitt entreprenörskap får stå i fokus. Men hårt jobb och uppoffringar säljer inte lika mycket som en ytlig fantasivärld av retlig glamour. Däremot ser vi en ändring i spåret av pandemin. Nu är det riktiga livet och livserfarenheter mer efterfrågat än det ytliga.

Livserfarenheter är hon rik på Tone Bernadotte Oppenstam. Och en sak har hon lärt sig längs vägen:

– Du får aldrig ge upp, utan gå vidare. Var optimistisk. Kavla upp ärmarna och ta för dig av de nya möjligheterna.

Mer från Svensk Dam Plus:

Annons