Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svensk Damtidning träffade utrikesminister Margot Wallström i Tyskland: "Det är väldigt roligt att resa med kungaparet"

30 nov, 2016, 09:00 
AvJohanna Lejon
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia var nyligen på statsbesök i Tyskland. Och med på resan var utrikesminister Margot Wallström. Svensk Damtidning stämde träff med Margot för en pratstund om hur det är att resa med kungaparet i Sveriges tjänst.
Annons
a8

Medan de kalla Berlinvindarna viner utanför fönstret lyser Margot Wallström, 62, som en sol. Hon är här med anledning av det tyska statsbesöket och vi bestämmer träff på The Ritz-Carlton, där både hon och kungaparet bor.

– Det är väldigt roligt att resa med kungaparet! För drottningen så är det ju som att komma hem. Hon hjälper oss andra med tyskan. Mitt enda bekymmer brukar vara hatt. Jag gruvar mig alltid lite inför det. Men den här gången har jag lyckats hitta en lösning på hattfrågan, så det ska nog gå bra, säger utrikesministern med glimten i ögat.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Margot förklarar att ett sådant här besök är otroligt viktigt för både Sverige och Tyskland.

Victoria-Wallstrom-700x476

– Jag tror att vi behöver utveckla språkutbudet. Hur många är det som talar tyska i Sverige och hur många talar svenska här? Och hur förbättrar vi våra handelsförbindelser? Dessutom är det viktigt att hela tiden utöka och förnya kontakten mellan länderna.

Annons

Det är gått 23 år sedan kungaparets senaste statsbesök i Tyskland och dagen har varit intensiv. Det svenska sällskapet har både hunnit språka med förbundspresident Joachim Gauck, borgmästare Michael Müller och självaste Angela Merkel.

– Det märks verkligen att tyskarna har sett fram emot det här. Det är en väldigt förväntansfull stämning!

Dessutom sträcker sig besöket över fyra dagar, istället för tre, vilket gör att ministrar och kungligheter hinner bekanta sig med varandra mer än vanligt.

Kungen1

– Kungaparet kan ju det här och de är så öppna, nyfikna och gulliga.

Om två dagar ska Silvia tala vid ett stort Childhood-seminarium i Leipzig och den stora passionen för barns rättigheter är någonting som hon och Margot har gemensamt.

Annons

– Det betyder jättemycket att hon är synlig i de här frågorna. Och det är beundransvärt att hon har jobbat för dem så länge. Det är så många kvinnor och barn som saknar grundläggande rättigheter.

När Margot kommer hem från Tyskland väntar inte direkt någon semester men det är ändå skönt att få landa lite i huset på Hammarö och i maken Håkans famn.

– Han är så otroligt trygg och snäll. Han ger mig alltid kaffe på sängen och går ofta ut och hämtar tidningen – och vi har ganska långt till brevlådan! Det bästa man kan göra är att gifta sig med rätt person, har Margot tidigare sagt till Svensk Damtidning.

Av: Ellen Myrgård Lindén.

Foto: Stella Pictures, Kungahuset.

Annons