Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Tone Sekelius är första transpersonen i Melodifestivalen – beredd på hat

12 feb, 2022, 10:00
author Lars Johansson
Lars Johansson
Tone Sekelius tävlar i Melodifestivalen 2022
Tone Sekelius har lidit av självskadebeteende, ätstörningar och självhat.
Nu ställer hon som första transperson någonsin upp i Melodifestivalen – och är beredd på reaktioner.
– Bara min existens i ett sånt här program blir politiskt, säger influensern som tävlar med låten "My way".
Annons
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 2!Brand logo
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 2!

Tone Sekelius, 24, tidigare känd som Thomas Sekelius, är en av Sveriges största Youtube-stjärnor, med drygt 300 000 prenumeranter och fler än 200 000 följare på Instagram.

Det är med andra ord upplagt för hjärtröstningssuccé när hon nu ställer upp i Melodifestivalen med "My way".

Tone Sekelius tävlar i Melodifestivalen 2022

– Det känns jättekul och overkligt. Nervöst, ärofyllt. Synonymer därtill. Jag försöker verkligen bara fokusera och inte tänka så mycket på vilka jag kommer tävla mot och så där, säger Tone Sekelius till Expressen.

Hennes medverkan innebär också någonting helt unikt i svensk schlagerhistoria.

Annons

Det är första gången någonsin som en transperson medverkar i Melodifestivalen. Ett utmärkt tillfälle att sprida kunskap menar Tone Sekelius.

I dokumentären "Thomas Sekelius: Mitt namn är Tone" berättar hon om vägen fram och vad som ligger bakom beslutet att komma ut som transperson.

Tone Sekelius medverkan i Melodifestivalen är helt unik

– Mycket transfobi bygger på okunskap. Allt ifrån att man kanske inte vet vad begreppet innebär och blandar ihop det med transsexuell. Jag vet inte varför man gör det, för det är inte en sexuell läggning, säger hon vidare till Expressen och fortsätter:

– Eller folk som blandar ihop drag queens med transpersoner. Jag är bara glad att få tilltala en publik som kanske inte aktivt följer mig och som jag inte kan tilltala genom mina egna kanaler. Det gör mig skitglad att göra det. Samtidigt känns det lite som ett ansvartagande, att nu ska jag representera hela mitt community. Men jag kan inte göra det. Jag kan bara representera mig själv och jag kan tala för och lyfta transfrågan, men jag kan inte tala för alla transpersoner.

Annons

Resan dit har dock varit varken rak eller enkel för Tone Sekelius.

I dokumentären "Thomas Sekelius: Mitt namn är Tone" berättar hon om vägen fram och vad som ligger bakom beslutet att komma ut som transperson.

Tone Sekelius väntade två år innan hon kom ut som transperson

För Aftonbladet har Tone Sekelius berättat att viljan att förklara för omvärlden fanns där i två års tid innan hon slutligen tog steget fullt ut.

– Men jag har inte känt mig redo. De senaste åren har jag gått igenom väldigt många olika faser. Sedan tonåren egentligen har jag alltid strävat efter ett kvinnligt ideal. Jag har haft en skev bild av min kropp och en väldigt skev relation till min kropp. Men det var bara ångest, jag har inte fattat vad det egentligen berodde på.

Längs vägen insåg influencern att hon var genderfluid, könsidentiteten växlar mellan man, kvinna och icke-binär.

– Ibland vaknade jag upp och var bekväm i mig själv, ibland vaknade jag upp och var absolut inte bekväm med mig själv. Den känslan av att inte vara bekväm växte och växte bara, och sedan blev den så pass stark att jag insåg att jag är trans, säger hon.

Tone Sekelius har tidigare släppt singeln "Awakening", 2017, som beskriver hur det är att komma ut som homosexuell. Senare samma år var det dags för "One More In The Crowd", officiell låt för Stockholm Pride.

Tone Sekelius har lidit av självskadebeteende

Tone Sekelius har tidigare själv berättat att hon lidit av självskadebeteende, ätstörningar och självhat. Hur måendet är i dag växlar.

Annons

– Det är upp och ner. Jag har absolut lärt mig att hantera det. 2021 har varit bra hittills, jag har haft en bra bild av mig själv och varit hoppfull och längtat efter att börja mitt nya liv.

Låten, ”My way”, skrevs redan för fyra år sedan av Tone Sekelius själv och Anders Wrethov, mannen bakom vinnarlåtarna ”Too late for love” med John Lundvik och ”Voices” med Tusse.

– Det känns bara som att jag kan förmedla låten som mitt riktiga jag och inte bara att jag vet meningen bakom den utan att... this is me, säger Tone Sekelius till Expressen.

Samtidigt är hon medveten om att det kan komma hat i samband med uppträdandet.

– Men det säger mer om dem än om mig. Vad ska man hata på? Att jag är trans? Okej, säger Tone Sekelius till Aftonbladet.

– Men jag vet inte vad ”Katrin, 62” ska kunna säga till mig som får mig att inte äga scenen.

Tone Sekelius har tidigare släppt singeln "Awakening", 2017, som beskriver hur det är att komma ut som homosexuell. Senare samma år var det dags för "One More In The Crowd", officiell låt för Stockholm Pride.

Foto: TT

Annons