Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pampiga slott och hisnande vyer - välkommen till det kungliga Neapel

24 feb, 2018, 13:00 
Agneta Nisbeth
Under kungahuset Bourbons styre fanns det fyra kungliga slott i Neapel, som numera är spännande museer. Men det finns så mycket mer att se i denna syditalienska pärla – även med svensk anknytning.
Annons

Foto: IBL, Stella Pictures, Kungahuset

Det gamla kungariket Neapel bestod av den södra delen av den italienska halvön och var under största delen styrd av franska eller spanska dynastier. År 1808 återförenades riket med Sicilien och bildade riket Bägge Sicilierna.

Det var den största staten på den italienska halvön innan landet Italien enades 1860-70. Kungahuset Bourbon som styrde Neapel under Kungariket Bägge Sicilierna hade fyra kungliga slott i Neapel, Palazzo Reale, Palazzo di Capodimonte, Palazzo di Portici samt La Reggia di Caserta en bit utanför staden.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Palazzo Reale i Neapel ligger vackert på Piazza del Plebiscito

Kungliga slottet i Neapel

Palazzo Reale i Neapel ligger vackert på Piazza del Plebiscito mitt i centrala stan. Slottet började byggas under 1600-talets början, men har ändrats genom åren.

Annons

Bland slottets 30 rum och salonger finns även en liten teater, ett bibliotek, en pampig tronsal och ett kapell, samt en mindre trädgård. Bara den pampiga trappan och trapp huset är väl värda entrépriset.

Museet, som visar upp de vackraste salongerna, är öppet måndag till fredag kl 09.00–13.00 och 14.00–17.00. Lördag kl 09.00–14.00. Entré: 4 euro, biljett kan köpas här.

I dag är detta slott stadens nationalmuseum

Museet Palazzo Reale di Capodimonte

I dag är detta slott, högt uppe på en av Neapels kullar, stadens nationalmuseum. Konsten finns på första och andra våningen, medan resten av slottet visar upp dåtidens kungliga salonger och gemak.

Byggnaden stod klar 1742, och nu kan man under sommaren även njuta av olika musikevenemang i den enorma trädgården. Det var också här vid slottet som Capodimontes berömda porslinsfabrik låg.

Slottet är öppet alla dagar i veckan utom onsdag, kl 08.30–19.30.

Det kungliga slottet i Caserta – La Reggia di Caserta

Det kungliga slottet i Caserta

Har ni ännu inte sett La Reggia di Caserta, som ligger 35 km nordost om Neapel, så har ni en fantastisk upplevelse framför er. Det enorma palatset, med världsarvsstatus och inspirerat av slottet i Versailles, ritades av arkitekten Luigi Vanvitelli.

Annons

Slottet stod klart 1780 och här härskade Bourbon kungen Karl III, kung över Neapel och Sicilien. Här finns 1 200 rum och en egen teater, ett kapell och ett museum. Själva slottsparken är värd ett besök i sig – den enorma barockträdgården med fontäner och vattenfall är hela 3,3 kilometer lång.

Slottet är öppet alla dagar i veckan utom tisdag, kl 08.30–19.30. Biljetter till både slottet och parken kostar 12 euro, enbart slottet kostar 9 euro.

Kungliga Operan i Neapel – Teatro di San Carlo

Kungliga Operan i Neapel – Teatro di San Carlo

Detta kungliga operahus är ett av de äldsta i världen och ligger precis bredvid det kungliga palatset vid Piazza de Plebiscito.

Operan öppnades 1737, långt före det betydligt mer kända operahuset La Scala i Milano.

Annons

Här har många kända kompositörer framfört sina verk för förs ta gången, och flera kända stjärnor har sjungit på dess tiljor – som nea­politanaren Enrico Caruso.

Kungliga palatset i Portici

Även detta slott, som ligger i stadsdelen Portici, härbärgerar ett museum och en botanisk trädgård.

Slottet stod klart 1742 och kan också visa upp många kungliga salonger. I den fina parken hade kung Karl III sitt privata zoo med elefanter och lejon, men i dag finns här bara fina blommor och statyer.

Biljetterna kostar 7 euro för besök både i museet och i den botaniska trädgården. Öppet tider är måndag–fredag, kl 09.00–19.30. Mer info här.

Villa San Michele på Capri

Villa San Michele på Capri

Villa San Michele på ön Capri ligger högt upp på en klippa i staden Anacapri. Här väntar en märklig och mäktig samling skatter, som romerska skulpturer, 1700-talsmöbler och en trädgård som kan kallas världens vackraste.

Annons

Det var den svenske läkaren och författaren Axel Munthe, född 1857, som byggde Villa San Michele. Han var också god vän med Victoria, dåvarande kronprinsessa och senare drottning av Sverige.

Axel Munthe och Victoria träffas första gången 1891, när Victoria under en vistelse på Capri konsulterar honom. Två år senare blev Munthe hennes läkare.

Museet är öppet året om. Ta bara en båt från Neapel för att komma dit. Entré: 8 euro. Läs mer på Villa San Micheles hemsida på svenska här.

Pompeji och Herculaneum

Pompeji och Herculaneum

Pompeji blev tillsammans med Herculaneum förstörd av vulkanen Vesuvius utbrott 79 e Kr. Kung Gustaf VI Adolf älskade att göra arkeologiska utgrävningar. Även om han mest intresserade sig för etruskernas gamla samhällen i Viterbo så besökte han även Pompeji.

Annons

Vid vulkanutbrottet hade Pompeji hela 20 000 invånare. Många hus ägdes av rika romare. Utgrävningarna började 1748 och i dag kan man vandra runt i resterna av dessa hus och längs samma gator som romarna en gång gjorde. Herculaneum är kanske mindre känt, men minst lika intressant.

Här finns bland annat två större badanläggningar, men bara en dryg tredjedel av staden sägs vara utgrävd. Mycket av det material man funnit på bägge platserna kan man nu beskåda på Arkeologiska museet inne i Neapel.

Annons