Charlotte Lewenhaupt bjuder på middag - se receptet!
- AvRed Aktionen
- Tipsa oss!
Av: Ann Löfberg Foto: Håkan E Bengtsson
Sparrissoppa
4 pers
500 g grön sparris
1 gul lök
smör
2 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
5 dl grönsaksbuljong
salt, vitpeppar
- Skär sparrisen i cirka 2 cm stora bitar. Spara knopparna till garnering.
- Förväll några minuter i lätt saltat vatten.
- Skala och hacka löken, bryn i smör i en gryta.
- Slå på vitt vin, grädde och buljong. Tillsätt sparrisen och koka 10–15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Mixa till en slät soppa.
- Servera rykande het med sparrisknopparna som garnityr.
Läs också: Charlotte Bielke bjuder på middag – se receptet!
Oxbrisket med pimientos de padrón, fingerauberginer samt tomat- och mozzarellasallad
4 pers
Oxbrisket är oxbringa med fettet kvar. Om man inte hittar brisket kan man använda högrev istället. Obs! Rätten måste börja lagas dagen innan då den ska stå i ugnen i många timmar.
1 kg oxkött
1 msk av vardera chili, råsocker, cayennepeppar, chili och råsocker
lite barbecuesås
Tillbehör
10 fingerauberginer alt 1 stor aubergine
2 buffelmozzarella
4 bifftomater
10 pimientos de padrón (små gröna paprikor)
grovt salt, olivolja
- Gnugga in köttet med kryddblandningen.
- Sätt in köttet i en form i ugnen och baka i 80° i cirka 8 timmar. Prova genom att stoppa in en gaffel som ska stå rakt in i köttbiten.
- Glasera med barbecuesås. Skiva upp köttet.
- Tillbehör: Stek auberginerna med grovt salt i olivolja. Stek ganska länge så att de blir genomstekta. Hittar man inte fingerauberginer kan man skiva upp en vanlig aubergine.
- Skiva tomaterna och mozzarellan, lägg upp och häll på olivolja, garnera med basilika.
Läs också: Helgmeny – Cecilia Bernadottes bästa tips
Fläderparfait med jordgubbar
4 pers
3 äggulor
1 dl florsocker
½ dl koncentrerad flädersaft
3 dl vispgrädde
cirka 1 liter jordgubbar
- Vispa äggulor och florsocker pösigt, blanda med flädersaft.
- Vispa grädden och blanda ner.
- Frys i portionsformar i cirka tre timmar. Ta ut lite före serveringen och garnera med jordgubbar.
Vi baserar våra artiklar på verifierade källor, officiella uttalanden samt egna intervjuer. Svensk Dam följer de pressetiska reglerna. Krönikor och analyser uttrycker skribentens egna åsikter. Läs mer här.