Helena Trolle-Kallenbäck bjuder på middag - se receptet!
- AvRed Aktionen
- Tipsa oss!
Av: Ann Löfberg Foto: Per Arvidsson
Tomatgratinerad aubergine
4 pers
2 auberginer
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl olja
1 burk krossade tomater
1 burk hela tomater
1 msk chilisås
blandade färska valfria finklippta örtkryddor, ca 1 dl, alt ett par msk torkade
salt och peppar
ca 3 dl lagrad riven ost, gärna prästost el svecia
- Skiva auberginen och strö på salt. Låt ligga en stund och pressa ut vätskan.
- Lägg skivorna i en form, droppa över olivolja och grilla i 250° tills det får färg.
- Hacka lök och vitlök och bryn i olja i en kastrull. Slå på tomaterna och chilisåsen och koka cirka 45 min. Rör då och då.
- Häll såsen på auberginerna, strö på osten. Gratinera i het ugn till fin färg. Strö över örtkryddor.
Risotto Bernadotte med karljohansvamp och räkor
4 pers
4 dl avorioris
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1 pkt saffran
6 dl hönsbuljong
ca ½ liter färsk karljohansvamp,
i bitar
600 g räkor, med skal
salt, peppar
olja, smör
- Hacka lök och vitlök och fräs i olja några minuter. Häll på vin och låt koka upp.
- Häll i riset och saffran, och späd med buljongen lite i taget. Koka i 20 min.
- Fräs under tiden svampen i lite smör. Salta och peppra. Lägg i svampen i riset, låt koka ytterligare 10 min.
- Tillsätt de skalade räkorna på slutet och låt allt få ett snabbt uppkok. Spara gärna några räkor till garnering.
Citrontarte
6– 8 bitar
Mördeg
2 dl vetemjöl
75 g kallt smör
2 msk socker
2 msk iskallt vatten
Fyllning
2 rågade dl florsocker
75 g smält smör
3 ägg
saft av en stor citron
- Mördeg: Nyp snabbt ihop till en deg och låt den vila kallt 1 timme.
- Tryck ut degen i en pajform, 23 cm i diameter. Förgrädda i ugn på 200°, ca 10 min.
- Fyllning: Mixa ihop ingredienserna och häll det i pajskalet. Grädda på 175o i ca 25 min.
- Låt tårtan svalna och garnera med hallon. Om man vill, sikta över lite florsocker.
Vi baserar våra artiklar på verifierade källor, officiella uttalanden samt egna intervjuer. Svensk Dam följer de pressetiska reglerna. Krönikor och analyser uttrycker skribentens egna åsikter. Läs mer här.