Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

40 år gamla soffor – följ med hem till drottning Elizabeth

02 jan, 2018, 14:58 
AvRed Aktionen
Vi har kikat in i Elizabeth och Philips semesterbostad, anrika slottet Balmoral. Här har tiden stått stilla, bortsett från en och annan teknikpryl.
Annons

Av: Agneta Nisbeth Foto: IBL

Det är hit till Balmoral som drottning Elizabeth och maken prins Philip drar sig tillbaka under semesterveckorna vid jul och under sommaren.

Men det händer också att de använder slottet som en tillflykt under veckosluten, och då är det inte alls ovanligt att diverse prominenta gäster får komma och hälsa på.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Såhär såg det ut hemma hos drottningen och prins Philip 1976, inte mycket har förändrats sedan dess.

Barnbarnet prinsessan Eugenie har berättat att det är utomhusliv som gäller när man kommer till slottet under sommarmånaderna:

– Då är det promenader, picknickar och hundar. Mycket hundar! Det är en bra plats för farmor och farfar att vara på. Det är också en underbart vacker plats och drottningen älskar verkligen att vara där.

Annons

Här har drottningparet kvar sina gamla soffor med grön klädsel från 1970-talet. God kvalitet behöver sällan bytas ut! Det håller man hårt på inom den brittiska överklassen, särskilt när det gäller gamla jakt- och semesterslott. Det ska vara lite slitet och anrikt – ve och fasa för prålig nyrikedom!

Drottning Elizabeth och prins Philip. Året är 2005. Sofforna och tavlorna är desamma som alltid.

På väggarna hänger mängder av gamla tavlor. En av dem föreställer drottning Victoria till häst, tillsammans med John Brown vid Osborne House. En annan tavla föreställer prinsessan Beatrice (inte Fergies dotter) som sitter upp i damsadel på sin ponny. Bredvid ser vi prinsessans hund, taxen Dacko. Beatrice var yngsta dotter till drottning Victoria och prins Albert, och tavlan är från 1860-talet.

Annons
Här möter drottningen kanadensiska guvernören Julie Payette och visar runt i slottet.
Ännu ett möte bland de gröna sofforna som har hängt med i över 40 år!

Över den öppna spisen hänger en gyllene spegel och på mantelspisen står både en antik klocka, ett par vaser och vita figuriner som också är ljusstakar. På ett annat bord ser man ett flaskskepp, som man antar är en replik av Royal Yacht Britannia.

Det finns ändå ett antal mer moderna tingestar i hemmet, som en ny platt-tv från Samsung med tillhörande Skybox. Men tv:n hänger inte på väggen, som brukligt i många andra hem, utan är placerad på ett antikt bord i mörkt trä, någon måtta får det ju vara.. Favoritprogrammen är Dr Who, Krutgubbar och Downton Abbey.

Annons
En av tavlorna föreställer drottning Victoria till häst, tillsammans med John Brown vid Osborne House. Med på ett hörn är även drottningens Ipod.

På ett annat bord finns en Ipod med högtalare så att drottningen kan lyssna på sin älsklingsmusik. Vi vet att hon gillar gamla låtar med Vera Lynn, Shirley Bassey och Fred Astaire, men även mer moderna klassiker som ABBA.

Här finns gott om litteratur och drottningen kan dyka ner i både böcker och tidningar, bland annat några exemplar av magasinet Country Life. På sin lediga tid läser drottningen gärna deckare av Agatha Christie eller Dick Francis. Tittar man in i biblioteket ser det nästan exakt ut som förr i tiden.

Här i rummet står till exempel ett skrivbord som har hängt med i ett halvt sekel, så även den tillhörande stolen i matchande trä med lädersits.

Annons

I den öppna spisen står ett ganska enkelt värmeelement. Det drar nämligen kallt från skorstenen när det inte eldas i spisen – och det tycker inte drottningparet om.

Här är drottningens älskade slott.
Och bli inte förvånade om ni ser drottningen själv köra i sin stora Range Rover till slottet längst med landsvägarna!
Annons