Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Charlotte och Wilhelm Tham bjuder på närodlat i vacker slottsmiljö

10 jan, 2018, 12:00 
AvRed Aktionen
I sju delar får vi följa med hem till adelsdamer som bjuder på en utsökt middag. Charlotte och Wilhelm Tham bjuder på skaldjur, egengjord pesto och en ljuvlig kokoscrème.
Annons

På Romeleåsens sluttningar i Skåne ligger vackra Häckeberga slott, som i dag drivs av paret Charlotte och Wilhelm Tham. Här dukas ofta upp till högtidsmiddag. Kocken Jakob Ahrén ser till att alltid hålla gästernas smaknerver trimmade.

Paret Tham, som bor på slottet någon dag per vecka, är själva stora matkännare, och Charlotte har god insyn i vad som står på menyn. Maten är baserad på lokala råvaror och man ändrar menyn allt efter säsong. Menyn byts varje månad. Då proväter paret Tham alla rätterna tillsammans med personalen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Charlotte Tham och Wilhelm Tham i sitt slott

Råvarorna tas i största möjliga utsträckning från lokala uppfödare och odlare. Ramslöken till varmrättens pesto har Charlotte plockat själv! På hösten serverar man mycket vilt, som kommer från skogarna runt Häckeberga.

Annons

Häckeberga har gamla anor. Den första byggnaden på den här platsen, Häckeberga sätesgård, var byggd med grund murat stenhus på tre sidor. Huset hade ett stort runt torn på sydöstra sidan. Av den byggnaden finns inget kvar, utan nuvarande byggnad är uppförd under 1870-talet i fransk renässansstil.

Häckeberga sätesgård
Charlotte och Wilhelm Tham driver hotell och konferensanläggning på Häckeberga slott.

Häckeberga slott renoverades 1996, och 1997 öppnade man upp dörrarna för allmänheten. Den nuvarande ägaren Wilhelm Tham är barnbarns barnbarn till byggherren, Tönnes Wrangel von Brehmer.

Annons

– Vi bodde här ett par år men flyttade sedan till Mallorca, där våra barn Alice och Caspar gått i skola, berättar Charlotte.

– Wilhelm pendlade då fram och tillbaka till slottet. Men vi flyttade hem igen 2010.

Se hela receptet HÄR!

vy över vattnet på Häckeberga sätesgård
Charlotte Tham med sin hund Betsy.
Charlotte Tham med följeslagaren Betsy.
Mackmyra whisky har ett mognads-lager på slottet.
Mackmyra whisky har ett mognads-lager på slottet.

Av: Ann Löfberg Foto: Håkan E Bengtsson

Annons