Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Charlotte Lewenhaupt bjuder på hemlagat på anrika Lönhults gård

10 jan, 2018, 11:00 
AvRed Aktionen
I sju delar får vi följa med hem till adelsdamerna som bjuder på en utsökt middag. Charlotte Lewenhaupt bjuder sina vänner på en vällagad måltid!
Annons

 

 

På Lönhults gård i Skåne bor Charlotte Lewenhaupt tillsammans med maken Gustaf och barnen Carl, Ingrid, Axel, och Ebba. Gården, vars historia går ända tillbaka till 1500-talet, är en av de största i Kullabygden.

Charlotte är fjärde generationen på Lönhult, vars farmors farfar grundade Weibulls växtförädling i slutet av 1800-talet. Gården har främst växtodling och i år firar man 100-årsjubileum i ägarlängd. I varje generation har starka kvinnor drivit företaget framåt, Charlottes farmors farmor Augusta, farmors mor Ebba, farmor Ingrid och mamma Ann.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Lönhults gård har anor från 1500-talet. I år firas 100-årsjubileum i ägarlängd.

Charlotte fortsätter i samma anda och har också uppfostrat sina barn till att älska bygden och gården. Alla fyra barnen är alltid med i jordbruket och hos hästarna. Man har uppfödning av arab hästar, Lewenhaupt Arabian Stud, som bland annat säljs till Mellanöstern, och Charlotte och hennes mamma är även domare.

Annons

Vad gäller mat så ligger tonvikt på närodlat. Förutom den egenodlade maten köps råvaror från olika lokala företag i trakten såsom Bondes ägg i Jonstorp eller från Saluhallen i Höganäs. Sparrisen till dagens soppa kommer från Kullasparris, köttet från Kullens Limousin, tomaterna från Brunnby växthus och jordgubbarna från Ellagårdens Bär. Redan på förskolan och i skolan i Brunnby får barnen lära sig att äta närodlat och hemlagat – älsklingsrätten är spaghetti bolognese!

Charlotte, som är ekonomie magister, berättar att hon aldrig hade en tanke på att syssla med något annat än att fortsätta med verksamheten på gården. Gustaf kommer från Sörmland men har nu blivit jord brukare där paret tillsammans vill fokusera på ekologiskt och högsta kvalitet på sina grödor.

Annons

Han jobbar även med miljöteknik och Charlotte har också en sidoverksamhet. Hon har startat Integrationsguiden för att få in nyanlända, särskilt då ensamkommande nyanlända, i samhälle och arbete genom att helt enkelt lära ut seder, bruk, uppförande och beteende – en succé hos de nyanlända.

Gästerna som samlats i dag stämmer helt med det ekologiska tänkandet. Annette driver Arilds vingård med restaurang och hotell där man odlar eget vin och serverar närodlad mat, och Sofia är vd för företaget Sofie Bly Shoes and Accessories med tillverkning av produkter som designar och säljer vegetariska skor och accessoarer.

Se receptet HÄR!

På gården har familjen uppfödning av arabhästar, två av dem är Ghabana och CL Gatsby. Vännerna följer gärna med till stallet.
Charlotte bjuder vännerna Annette Ivarsson och Sofia Bonde på en vällagad middag.
Annons

Se receptet HÄR!

Av: Ann Löfberg Foto: Håkan E Bengtsson

Annons