Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Monica Bonde bjuder på kunglig middag: "Greta Garbo kom på besök"

09 jan, 2018, 08:58 
AvRed Aktionen
I sju delar får vi följa med hem till adelsdamerna som bjuder på en utsökt middag. Monica Bonde dukar kungligt för vännerna!
Annons

VINJETT/ Adeln bjuder in

Av: Ann Löfberg Foto: Cecilia Liljeton, Jonas Hessman

Se hela receptet HÄR!

– När jag var barn släpptes varken min bror Christian eller jag in i köket. Matlagningen liksom hushållet i övrigt sköttes och övervakades av hembiträde och husa. Det var egentligen först när jag gifte mig och fick barn som jag själv började laga mat i större skala. Men det blev inte så avancerade rätter, mina barn har fått äta väldigt mycket pannkaka och makaroner. Och grytor, för det tycker jag är lätt och roligt att göra, säger Monica Bonde, grevinna och dotter till prins Carl Johan Bernadotte och hans hustru Kerstin Wijkmark.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Ingalill Svensson, svärmor till Monicas dotter Ebba, värdinnan själv, Kerstin Rylander- Wärnersjö, grevinnan Marianne Bernadotte, Sophie Ekman, skolöverläkare, och Cecilia Ekelund, lärare vid Hedvig Eleonoraskolan, skålar i Carl Johan Bernadottes champagneglas.

Monica, som många Svensk Damtidningsläsare väl känner efter hennes 27 år på tidningen, växte upp på Linnégatan i Stockholm i ett hem som präglades av ordning och reda.

Annons

– Min far kunde visserligen inte ens koka ett ägg, men han var oerhört noga med maten. Vi hade alltid fasta mattider och då dukades det fint med ärvt porslin och servetter i servettringar. Vi fick lära oss ett exemplariskt bordsskick och att tacka för maten. Kunskaper som många saknar i dag! Och vi hade många roliga kalas hemma och det lagades alltid mycket festmat, det kom hela tiden spännande kändisar på besök, som Greta Garbo, Jarl Kulle, Holger Löwenadler, eftersom mina föräldrar hade ett brett nätverk och gärna såg sina vänner hemma på en god måltid.

Monica, Mica kallad, skickades till en flickpension i Schweiz, där man skulle lära sig både språk, hushållsarbete och gott uppförande. Men det enda hon lärde sig var att dansa, säger hon i dag med ett gott leende.

Annons

Hon gick i stället i sin mors fotspår och blev journalist. Hon har tre vuxna barn – Ebba, Marianne och Carl Johan – och sammanlagt tre barnbarn. Hon bor vackert i villa på Djurgården i ett hem som innehåller kungliga minnen, med mängder av konst och litteratur från gamla tider och med mycket arvegods från hennes far, som gick bort för ett par år sedan.

Bordet är dukat med underläggsfat i äkta silver från Gustaf VI Adolf, signerat Möllenborg, och servetterna kommer från prins Eugen. Porslinet från Gustavsberg har hon ärvt av sin far. Champagneglasen, som drinken serveras i, kommer också från Carl Johan Bernadotte och står på ett silverfat som var en gåva till prinsen vid hans dop från gudföräldrarna.

Annons

På ett bord i salongen står en rad olika silverföremål som tillhört drottning Louise, allt från flaskor för luktvatten till anteckningsblock, och på väggarna hänger allehanda konst, bland annat av prins Eugen samt kronprinsessan Margareta.

Se hela receptet HÄR!

Monica med sin trogne följeslagare Kingen.
Annons

Till maten serveras Barley water, som var kung Gustaf VI Adolfs favoritdryck, här i en vacker kanna med silverlock.

Annons