Ebba von Sydow: "Att bjuda på glatt humör är den bästa presenten"

Vi hälsar på hemma hos stildrottningen Ebba von Sydow som bjuder på sina finaste festknep inför nyårsmiddagen.

Ett stenkast från Djurgårdsbron ligger Ebbas och maken Johans fina våning, ljuset flödar in från de stora fönstren och utanför glittrar vinterljusen som är uppsatta i trädkronorna i allén på Narvavägen. Ebba är på strålande humör, välkomnar oss med kaffe och bubbelvatten samtidigt som hon med en svepande gest inåt vardagsrummet ursäktar röran.

– Det är omöjligt att ha ordning med tre barn men jag har slutat bry mig så mycket. Det viktiga är inte att det är kliniskt rent, ordning och reda, det mysiga är att ha ett hem man trivs i.

Något Ebba lyckats väldigt bra med, våningen är fantastiskt hemtrevlig och elegant på samma gång. Färgskalan går i mjukt beige, ljusgrått och vitt med möbler i ljusa träslag och mycket textilier. En matta signerad Bernadotte Kylberg pryder golvet och på bordet dukar Ebba med linneduk och favoritljusstakarna från Georg Jensen.

Champagne, blommor, snygga kläder och ett glatt humör! Några av Ebbas viktigaste tips för en lyckad festkväll!

Dukning med inspiration från Ebbas Nobel-favoritår 2014, färgerna går i orange och rosa.

– Det här är bland det bästa jag vet, att få duka och göra fint till en middag! Helst med både familj och vänner men i dessa tider har man så klart anpassat sig till att vara mera med bara familjen, och det går ju alldeles utmärkt det med.

Nyårsdukningen går i ljusa, vackra färger och bordet smyckas med blommor som Ebba ordnar både i ljusstakarna, i små vaser och även löst liggande på duken.

Vid en finmiddag som denna nyårsmiddag är det extra roligt att bjuda gästerna på en liten presentbox på platsen. Kan innehålla frågekort eller något litet personligt, gärna något man kan prata kring.

Roliga aktiviteter kring middagsbordet förhöjer stämningen ytterligare ett par snäpp. En nyårsmiddag passar utmärkt för lappar där gästerna får fylla i något speciellt som året bjudit på. Sedan går man bordet runt.

– Nu efter julen är jag trött på det röda och vita och vill ha orange och rosa. Jag älskar blommor, de här har jag köpt på Karlaplan men när vi är på landet i Falsterbo går jag och barnen alltid ut och plockar direkt från naturen. Barnens buketter är de vackraste, säger Ebba med sitt stora leende.

Som influencer har Ebba en hel del samarbeten, ett av dem, med Interflora, har lärt henne mycket om blommor och växter och hur hon ska tänka för att behålla sina buketter länge.

– Det är så roligt och jag har verkligen lärt mig mycket om hållbarhet, att tänka säsong och vilka blommor och växter som passar bäst ihop. Eucalyptus är en favorit, doftar ljuvligt och håller hur länge som helst och är vacker även som torkad. Nejlikor och rosor är återkommande favoriter. Som du ser tycker jag också om att klippa ner blommor, att gästerna ska se varandra istället för att ha höga buketter som skymmer. Nej, var inte rädd för att klippa ner och sätta i små vaser lite överallt på bordet.

Ebba dukar gärna med linneduk och färska blommor.– Jag tycker om att klippa ner blommorna och duka i låga vaser så att gästerna ser varandra.

Den här julen och nyåret är som vi vet väldigt annorlunda, Ebba och familjen brukar vanligtvis fira uppe i Ebbas föräldrars hus i Sälen men i år har de valt att fira hemma i våningen själva.

– Vi har firat i mamma och pappas hus i Sälen de senaste tio åren, det finns inget bättre! Att komma ifrån stan, det är helt kravlöst och vi umgås i långkalsonger och raggsockor. Det är familjen med min syster som kommer från USA, min bror och ofta någon moster också. Men nu blev vi hemma och firar själva, vilket är mysigt det med. Det viktiga är att man gör det fint, klär upp sig och unnar sig allt gott man vill ha!

Är tiden knapp – hjälp dig själv med att köpa desserten! Den här fina Pavlova-tårtan kommer från Ebbas favoritställe Lidingö Bröd & Pâtisserie.

Här dukas det med Ebbas finporslin Rörstrands Swedish Grace men drömmen är inte helt otippat Nobelservisen.

Ebba älskar vackert porslin och är en fena på att fynda på auktion, ett intresse hon delar med mamma Helen.

– Som jag drömmer om att hitta Nobel-porslinet på auktion någon gång! Till rätt pris vill säga, både jag och mamma letar men tyvärr har vi inte lyckats än, berättar Ebba med ett skratt.

I topp på önskelistan står att hitta Nobelporslinet på auktion.

Det är också från mamma Helen von Sydow Ebbas eminenta stilkänsla kommer, och intresset för auktioner som de två delar passionerat.

– Mamma är jätteduktig på att duka fint, det är från henne min kärlek till porslin kommer. Hon har inspirerat mig i hur man kan mixa och matcha för att få till en både personlig och snygg dukning med relativt enkla medel. Vi delar intresset för porslin och ibland när vi hittar större partier på auktioner slår vi till och köper det tillsammans och delar upp mellan oss.

Vi pratar om att det är roligt att dela intressen och jag frågar om de bara letar på auktioner eller om de också går på loppisar?

– Vi letar på Blocket, Tradera och på alla oneline-auktionshus som finns! Absolut tittar jag in på loppisar på sommaren men det mesta måste jag nog säga att vi hittar på auktioner på nätet.

Det är också mamma Helen som lärt Ebbas barn deras fina bordskick.

– Jag och mina syskon har alltid suttit med vid ”vuxenbordet” och ätit med riktiga bestick på riktigt porslin, något mamma har lärt vidare till mina barn. Ibland har någon tallrik gått i golvet och då är det så, det är ingen fara, men barnen vet hur man sitter vid ett bord och äter med snyggt bordskick, det tycker jag är roligt när vi går ut och äter eller är bortbjudna.

Jag inspireras av Nobelfesten

Ebba har inte fyllt 40 än och med en fullspäckad kalender och tre barn var det inte konstigt att livet plötsligt blev för mycket, även för en stark entreprenörssjäl, och till slut var kraschen oundviklig. Idag har Ebba jobbat sig tillbaka men hon har lärt av sina misstag och försöker att ta det lite lugnare, bland annat genom att slappna av vad gäller det perfekta, välstädade hemmet.

– Släpp det som inte är viktigt! Skulle jag behöva ha det helt perfekt hemma för att bjuda hem någon skulle jag aldrig kunna göra det. Men det roliga är ju att både bli bortbjuden och att få bjuda hem! Dimra ner, tänd ljus, gör en hemlagad pizza eller ett långkok innan. Vi älskar att ha vänner över, särskilt söndagar med barn, då hänger vi här vid köksön och alla får lägga det dom vill på pizzan! Ligger det lite saker i hörnen syns det inte om man dimrar ner, ha ha!

– Jag är en sann tidsoptimist och behöver planera noga, säger Ebba.

Den här middagen gör vi som en nyårsmiddag och då vill man gärna ha det där lilla extra, något Ebba adderar med små presentboxar på varje plats. I boxarna har hon lagt lappar där man ska skriva vad man är tacksam för under året som gått, sedan går man bordet runt så att alla får läsa upp och berätta.

– Vid en lång middag är det roligt att det händer något, till exempel med lappar där man får skriva något man är tacksam för, eller så har man redan förberett med utvalda frågor som gör att alla får något nytt och lite oväntat att samtala om. Jag tycker om när man får reflektera och det här tuffa året bjuder verkligen starkt på den varan.

Eller kanske ett quiz?

– Ja men gud så bra! Jag älskar quiz, det är ju bara det bästa! Och nu när man har en hel del tid hemma är det ju extra roligt som par att ha en middag att förbereda.

Kronprinsessan Victoria är min drömgäst

Bordet är dukat, vi pratar festminnen som bäst när Ebba plötsligt utbrister ”Men nej, jag skulle givetvis ha dukat med min Nobellduk!”

– Jag HAR ju en Nobelduk, skatten i min garderob, men glömde helt bort den! Nobelfesten är min absolut största inspiration till dukningen och året 2014 då temat var orange och rosa tycker jag är så otroligt snyggt.

Ebba springer och letar fram sin Nobelduk för att visa och vi rundar av med att prata om hennes bästa tips för en lyckad middag och vem som är drömgästen?

– Kronprinsessan! Carl Philip och Sofia bor ju nästan grannar så de får komma på söndagsmiddag med barnen, ha ha! Men på en sådan här riktig finmiddag då blir min drömgäst kronprinsessan. Jag är säker på att hon bidrar både med snygg outfit och glatt humör!

Ebbas bästa festtips:

• Planering är A och O. Jag är tidsoptimist och behöver listor som jag kan checka av.

• Förbered maten så mycket det går. Då kan man vara med gästerna istället för att stå klistrad vid spisen.

• Vi tar alltid småplock och drink vid köksön, då kan man greja med det sista med maten och samtidigt vara med vid drinken.

• Köp desserten om tiden är knapp! Om du vill göra dessert, köp istället snittarna till drinken!

• Jag tycker kläder är viktigt, särskilt som gäst. Att gå bort och vara finklädd och bjuda på glatt humör är den bästa presenten!

• Mixa gästerna. Att ha några nära vänner men att våga bjuda in några ”nya” är spännande och blir en ny dynamik.

• Ha något som händer, som frågelappar eller ett quiz. Älskar aktiviteter!

• Bästa gå-bort-presenten? En fin anteckningsbok eller en bok man tycker passar värdparet.

Ebba von Sydow

Familj: Maken Johan Kleberg och barnen Marianne, 9, Klas, 7, och Ernst 3.

Ålder: 39 år.

Bor: Våning på Östermalm samt lantställe i Skåne.

Gör: Journalist, författare samt influencer. Driver bland annat Säker stil-podden med Emilia de Poret samt är ny delägare i företaget Bookbinders Design tillsammans med sin make Johan, som är vd.

Kuriosa: Älskar både kungahuset och Nobel och var en av programledarna i SVT:s direktsändningar av Nobelfesten tre år i rad 2012–2014.

Foto: Lisa Höök