Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Bokaktuella Agneta Sjödin finner arbetsro i sitt vackra hem

30 sep, 2018, 20:00 
Agneta Sjödin
Agneta Sjödin är en av Sveriges mest folkkära tv-profiler och har jobbat som programledare sedan 1990-talet. Nu är hon aktuell med nya romanen Drömdagboken, en delvis självbiografisk berättelse om en kvinna mitt i livet, som funderar på val hon gjort och på den ovissa framtiden.
Annons

– Jag slog till direkt när jag hörde att bostaden var till salu, säger Agneta Sjödin när vi hälsar på.

Det är lätt att förstå att hon trivs i den hemtrevliga våningen med fina detaljer från sekelskiftet, platsbyggd bokhylla  och fungerande kakelugn i vardagsrummet.

Agneta Sjödin i sitt hem.

Här har hon bott i fem år och satt sin personliga prägel på inredningen med spännande exotiska ting från många resor världen över. Ena väggen pryds av två huvudbonader från Västpapua och över en grön fåtölj ligger en alpackapläd från Peru.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Världskarta i Agneta Sjödins hem
Världskartan som visar alla de platser Agneta Sjödin besökt.

På en karta i hallen sitter färgglada nålar, som visar vilka platser Agneta Sjödin besökt – och de är många! Vardagsrummet är ombonat och elegant inrett. Den stora balkongen bjuder på sjöutsikt och nedanför breder trädgården ut sig med bärbuskar och orangeröda äppelträd.

Agneta Sjödin plockar äpplen i sin trädgård.

– Jag trivs jättebra, säger Agneta, som lagom till höstens krispiga intåg har släppt sin nya roman, Drömdagboken, hennes nionde bok i ordningen.

Drömdagboken, en roman av Agneta Sjödin

Huvudpersonen, Helena, har många likheter med författaren själv. Hon är känd programledare och står vid ett vägskäl i livet. Karriären hotas när uppdragen sinar och branschen skakas av Metoo-skandalen. Dessutom har dottern Moa flyttat hemifrån och kvar finns Helena i en allt tystare lägenhet. Den växande frustrationen tilltar. Vad är egentligen viktigt? Vad ska hon göra med resten av sitt liv? Är glansdagarna över när man fyllt 50?

Annons

Skriver dagbok

När Helena börjar skriva ner sina livsdrömmar i en drömdagbok öppnas en dörr till en mer positiv väg och sakta men säkert tänds hoppet inom henne.

Agneta Sjödin i sitt hem.

Boken är ganska självutlämnande…

–Ja, på ett sådant sätt att många kan känna igen sig. Det är min förhoppning. Jag har velat dela med mig av mina erfarenheter, eftersom det kan skänka en viss tröst till den som läser. När det är tungt och jobbigt är det bra att omfamna sig själv och skriva ned sina viktigaste drömmar och fokusera på det. Ofta går vi runt och jämför oss med andra människor och stressar upp oss. Men kan vi skärma av och i stället fokusera på det som är viktigt för en själv, mår man bättre, säger Agneta, som fick idén till den nya romanen under en promenad.

Annons

 Är glansdagarna över när man fyllt 50?

– Jag var ute och gick runt Långsjön här i Nacka. Då hade jag börjat skriva dagbok själv, vilket har hjälpt mig att ha en positiv inställning till livet. Jag hade också läst mycket om attraktionslagen, att tanken påverkar känslorna och hur viktigt det är att tydliggöra vad man önskar, berättar Agneta eftertänksamt.

Agneta Sjödin i sitt hem.

Titeln ”Drömdagboken” dök upp under gångmarschen och när hon kom till grinden hemma, hade hon formulerat hela romanen för sitt inre. Dessutom hade Agneta Sjödin en idé om att illustrera en drömdagbok, där läsarna själva kan skriva upp sina önskningar.

– Personlig utveckling är färskvara precis som att gå på gym och hålla kroppen i form.  Man ska ha fokus på sina drömmar. Det behöver alla. Önska det du vill. Ha fokus på vad som är viktigt för dig och dina drömmar, i stället för att sväva i väg och påverkas av en massa annat.

Annons

Önska det du vill.

Agneta Sjödin blev stjärna över en natt, när hon för 27 år sedan ledde ”Tur i Kärlek” i tv4 tillsammans med Adam Alsing. Efter det blev uppdragen många, tittarsiffrorna höga och med Fångarna på fortet slog hon publikrekord. Men i dag har hon lämnat kanalen för andra kreativa projekt. Liksom karaktären Helena har Agneta känt av att stå utan fortsatta avtal.

– Jag tackade nej till ett uppdrag, och då ledde det till att det inte fanns något annat att knyta upp ett avtal runt med fyran.

Dottern Maja har flyttat

Författarrollen tycker hon är spännande, mycket på grund av att hon nu själv är betraktaren.  Agneta Sjödin har parallellt med tv-jobben skrivit en rad hyllade romaner och faktaböcker, bland annat bästsäljande En kvinnas resa, Ett ljus i mörkret och Från hjärtat: Inspiration, hälsa, träning och förändring.

Nu när tjugoåriga dottern är utflugen finns det mycket tid till att skriva. Maja jobbar med musik och går i sin fars, Niklas Strömstedts fotspår.

Annons

– Det där har hon i sig naturligt. Roligt att vi har en fantastisk fin relation. Vi är nära, även när vi inte ses så ofta. Lycka för mig är när det går bra för Maja!

Agneta Sjödins böcker

Med ny kärlek och bra vänner är tillvaron på topp.

– Jag har några få och nära vänner och vi stöttar varandra. Det känns viktigt. Jag är egentligen lite av en ensamvarg och behöver mycket egentid. Jag trivs i mitt eget sällskap och behöver stunder av reflektion och stillhet.

Hösten ägnar sig Agneta Sjödin åt boklansering och hon har flera kreativa projekt på gång. En anteckning har hon gjort i din drömdagbok – att stå på scen. Skådespeleri är något hon alltid velat göra.

– Jag hoppas få göra mer sånt. Det är väldigt roligt!

Foto Per Arvidsson

Annons