Carolina Gynning: ”Välkommen till mitt hippiehus”

Carolina Gynning: ”Välkommen till mitt hippiehus”
NU GRATIS

Carolina Gynning insåg att hennes konst behövde en annan omgivning för att utvecklas, så hon skapade sitt drömhus på Ekerö i Stockholm. Allt invändigt påminner om Carolinas älskade spanska ö Ibiza och nu flödar kreativiteten!

Av: Maria Roswall Foto: Exray Foto Cecilia Liljeton

Vinjett: Mitt favoritrum

Ljuset flödar in genom de långa gardinerna och i den öppna spisen sprakar brasveden hemtrevligt. Att kliva in i Carolina Gynnings hem är som att stiga in i en annan värld, en konstnärlig och vacker sådan. Hemmet är som hämtat från Ibiza, Gynnings absoluta favoritplats på jorden. Drömmen om ett hippiehus med en egen ateljé i har äntligen blivit verklighet här på Ekerö i Sverige.

– Det här är mitt paradis, mitt mini-Ibiza, min drömplats som jag har skapat helt och hållet i design à la Carolina Gynning, berättar hon, slår ut med armarna och strålar av lycka.

Här mår hon som bäst, ja förutom på Ibiza då, som är hennes verkliga paradis, men som vardagen är nu får livet där vänta lite till. Nu lever Carolina sitt hippie-chica-liv här där konsten och skapandet har fått den plats de förtjänar.

Carolina har verkligen hittat hem på Ekerö i Stockholm, även om hon såklart längtar till Ibiza.

– Jag har lagt ner min själ här, allt i det här huset har jag tagit hit från Ibiza så även om det är en bit dit känner jag att jag har lyckats skapa mitt Ibiza-paradis också här. Jag vill att allting här ska kännas naturligt, vill inte ha plast utan naturmaterial och vara så nära naturen som möjligt.

Husets inredning låter gammalt möta nytt. Mycket färg på konstverk, mattor och kuddar. Carolina själv är klädd i en tunn långklänning, håret är uppsatt i en tofs, hon är barfota och bär nästan inget smink alls. Det är en avslappnad, harmonisk och glad Carolina som bjuder in oss att ta del av hennes favoritplats.

– Ja, det stämmer verkligen. Jag har ett helt annat lugn i mig om man jämför med för några år sedan. Dels har jag så klart blivit äldre, dels så är jag tvåbarnsmamma i dag. Mitt hippiehus har förändrat både mig och min konst. Jag har fått ett lugn i själen som jag inte hade förut.

Carolina insåg att hennes konst behövde en annan omgivning för att utvecklas, så hon skapade sitt drömhus. Nu flödar kreativiteten!

Här får Carolina ro att skapa.

Huset, som från början var ett gammalt sommarhus, köpte Carolina för två år sedan av en 100-årig man. Och båda döttrarna älskar huset!

– Både Alicia och Adele älskar att hänga här efter skolan och dagis. Jag har köpt en lekstuga i trädgården där de leker och så tycker de om att kladda och gå loss med penslar och färg, precis som jag! Det här är vårt kreativa paradis. Jag funderar till och med på att skaffa höns hit, så mysigt om de gick och pickade och kacklade utanför dörren! Måste bara kolla av med grannarna först.

De stora fönstren ger ett fantastiskt ljus!

Den härliga öppna spisen.

Att köpa hus och att renovera är kostsamt men Carolinas design går som tåget och hennes omsättning ökar stort varje år. Pengar hon bland annat investerar här i huset.

– Det är dyrt att renovera men samtidigt har det varit jätteroligt. Det blir aldrig klart, jag behöver alltid fylla på med något men det är ju det som är så roligt också. Att få fortsätta hitta fina saker på resor eller på loppisar. De stora dörrarna till exempel hittade jag på en loppis innan själva huset var renoverat, så snickarna fick anpassa rummets höjd efter dörrarnas höjd.

Det är inte bara Carolinas själ som fått ett annat lugn här, även hennes konst har tagit en ny form i huset. Tavlorna är mindre nu, de stora två meterstavlorna gör hon inte längre, det tar alldeles för lång tid.

– Mina nya tavlor är svårare än de gamla och jag räknar inte med att de ska sälja lika lätt. Jag kände att den gamla stilen blev kommersiell, och då vill jag göra något nytt, ta en ny vändning. Vi får se hur det går med det. Jag bara målar och tänker inte så mycket på någon annans smak. Det måste komma inifrån men sedan hoppas jag såklart att det jag gör ska bli omtyckt, att folk ska tycka om det och känna något.

Hemmet är fullt av vackra detaljer.

Samtidigt har priserna på hennes tavlor stigit rejält liksom omsättningen på Carolinas textilier, glas och porslin. Det är en vass affärskvinna vi har att göra med!

–  Jag har stora planer för framtiden. Jag vill komma ut i Europa och USA men jag vill inte förhasta mig, jag vill investera med eget kapital och för att kunna göra det måste jag först bygga upp mitt varumärke ordentligt här i Sverige.

Och drömmen om Ibiza lever kvar, det är mycket den som är hennes morot i skapandet och drivet framåt.

– Jag åker fortfarande till Ibiza hela tiden, så fort jag har möjlighet. Det är bara en pytteliten Ibiza-del som jag har tagit med mig hit. När barnen slutar skolan flyttar jag dit! Jag har länge letat efter något eget där, och nu har priserna skjutit i taket. Men jag letar vidare och jag kommer att hitta mitt drömhus även där!

Läs mer: Prinsessan Sofias val: Carolina Gynning