Här trivs vi så in i vassen!

Här trivs vi så in i vassen!
NU GRATIS

Alexandra Charles von Hofsten och maken Bengt tar emot i sitt charmiga torp vid vattnet i Roslagen. Här njuter de av trädgårdsarbete, svampplockning, husfix – och en och annan svängom på bryggan!

Alexandra välkomnar oss till sitt torp där hon och maken Bengt trivs som allra bäst. En fin, röd liten sommarstuga belägen i Roslagen.

Ekan ligger och guppar nere i vassen vid bryggan där Alexandra och Bengt gärna tar sig ett morgondopp.

Att ta en tur med ekan är enligt Bengt och Alexandra den perfekta starten på dagen här på landet.

Att ta en tur med ekan är enligt Bengt och Alexandra den perfekta starten på dagen här på landet.

– I över 20 år har Kullen varit min lilla ”sommaroas”. Det här är verkligen en plats där jag landar, laddar batterierna och kommer nära naturen.

I 20 år har Kullen här i Roslagen varit Alexandras sommaroas.

I 20 år har Kullen här i Roslagen varit Alexandras sommaroas.

– Jag klipper gräs, pysslar och påtar och Bengt slyar, snickrar, målar och spelar golf. Tillsammans plockar vi svamp i skogen och vilar med en bok eller en film om kvällarna.

Alexandra är bokstavligt talat en kvinna som har en fot i naturen och en i staden. I över 20 år har hon med sin organisation 1,6 & 2,6 miljonerklubben kämpat och tagit strid för kvinnors jämlikhet och kvinnors villkor i samhället med fokus på hälsa.

– Jag började som ung egenföretagare 1968 och tycker det är roligt att se att det har blivit mycket bättre, men fortfarande är det ju skillnad på mäns och kvinnors löner, där borde det ha blivit ännu bättre.

– Jag tycker det är viktigt att ha både kvinnor och män representerade i till exempel styrelser och ledningsgrupper. Då blir det ju till och med bättre lönsamhet vilket studier visar!

– Jag frågar alltid när det gäller studier eller forskning hur många kvinnor som ingår i underlaget, och tyvärr är ofta svaret att man har män i studien men inte kvinnor. Hur har man tänkt då, undrar jag!

Vi promenerar från bryggan upp till stugan och jag frågar vad hon tror det beror på, att det går så långsamt att få till en förändring?

– Jag tror det till en del beror på att man inte tänker på att män och kvinnor är olika, man glömmer bort det helt enkelt.

– Och från urminnes tider är det mannen som är ”viktigare”, det var mannen som var ute på arbetsmarknaden och kvinnan som tog hand om familjen. Det är gamla mönster och traditioner som ligger kvar.

Alexandra dukar fram en läcker lunch på den trevliga terrassen; tomat- och mozzarellasallad, skagenröra, strömming, vatten och vin.

Vilken fantastisk lunch Alexandra bjöd på! Skagenröra, sallad, strömming! ”Jag tycker om att laga mat och att det ska finnas mycket gott på bordet.”

Vilken fantastisk lunch Alexandra bjöd på! Skagenröra, sallad, strömming! ”Jag tycker om att laga mat och att det ska finnas mycket gott på bordet.”

Att hålla hälsan och kroppen i form är A och O för Alexandra, som är noga med att både röra på sig och äta hälsosamt men samtidigt gott.

– Och att skratta och ha roligt! Det får vi inte glömma, särskilt nu när det är så speciella tider. Jag älskar att träffa vänner och familj, och i mitt arbete har jag alltid haft många sociala aktiviteter på agendan.

– Men nu i och med coronaviruset har det givetvis blivit en stor förändring. Bengt och jag har varit väldigt mycket här på landet, bara vi två.

Och att vara på Kullen är givetvis som balsam för både kropp och själ. Här kan man njuta av den vackra Roslagsnaturen, ta en kopp kaffe på bryggan, en roddtur med ekan eller en promenad i skogen.

Men visst finns det annat i livet som Alexandra saknar. Vi pratar länge om saknaden efter kulturevenemang, vilken är stor denna mycket speciella sommar och höst.

– Tills vidare får vi njuta av musik digitalt och gärna dansa på bryggan eller på verandan! Det finns ändå mycket man kan njuta av på hemmaplan också, säger Alexandra glatt.

Och den positiva inställningen har pandemin inte lyckats rubba. Alexandra och hennes verksamhet tacklade årets utmaningar med att snabbt ställa om från fysiska seminarier till digitala, något som har fallit väldigt väl ut.

– Det är otroligt roligt att se hur bra det faktiskt har gått! Att våra medlemmar följer med i omställningen och på ett så positivt sätt tar till sig av våra digitala seminarier och hälsodagar.

– Det är flera tusen människor som har tagit del av våra webinarier, och att få fortsätta sprida viktig, aktuell och inspirerande information känns oerhört lustfyllt.

På det privata planet är det den fysiska kontakten Alexandra saknar mest.

– Vi saknar att inte kunna träffa barn och barnbarn och våra vänner som vi brukar, men inser att det går att umgås ändå, med lite försiktighet.

– Att vi behöver varandra har vi nog alla lärt oss, och att ta hand om varandra hoppas jag vi tar med oss från det här. Och givetvis att äldreomsorgen måste skötas oerhört mycket bättre!

Stugan ligger inbäddad i sensommargrönska, och Alexandra visar oss in i det hemtrevliga köket och vardagsrummet. Här sitter hon och Bengt om kvällarna, tar en kopp te och lyssnar på musik eller ser en film på tv.

Torpet är så mysigt i sin enkelhet. Det är inte svårt att förstå att Alexandra och Bengt varvar ner här.

Torpet är så mysigt i sin enkelhet. Det är inte svårt att förstå att Alexandra och Bengt varvar ner här.

Alexandra har tyvärr fått drastiskt nedsatt syn på kort tid, något som gör att hon inte längre kan läsa som tidigare.

– Det är ett stort handikapp, men det gäller att hitta nya vägar, det finns många som har det värre så jag försöker göra det bästa jag kan av situationen.

– Så jag lyssnar mycket på ljudböcker och Bengt läser också mycket för mig, vilket jag uppskattar, berättar Alexandra.

Det går inte att ta miste på hur mycket Alexandra och Bengt njuter av tillvaron här i Roslagen. Jag har träffat Alexandra många gånger, men oftast i en mer stressig miljö inne i stan. Här är hon givetvis samma person, men med en stor portion “landetlugn” över sig.

– Bengt och jag tycker att livet består både av allvar och lek, och det är viktigt att bejaka bådadera. Vi älskar helt enkelt att bara vara!

Foto: Hessman & Liljeton