Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemma hos Edward Blom: "Det är ett mirakel att vi blev föräldrar"

17 feb, 2018, 18:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Edward Blom och Gunilla tillsammans med barnen.
Svensk Damtidning träffade Melodifestival-aktuella och matälskande Edward Blom och dennes familj i Stockholm, där småttingarna Melchior och Wilhelmina håller igång föräldrarna Edward och frun Gunilla dag som natt.
Annons

Foto: Charles Hammarsten, IBL

Gastronomen och tv-personligheten Edward Blom välkomnar oss in i familjens våning i Stockholms innerstad. Hemmet är inrett med mörkt trä, varma färger och mycket prydnadssaker. Det är inte mycket som skvallrar om att här bor en barnfamilj, om det inte vore för babygymmet, barnvagnen och spjälsängen. Men så blev ju Gunilla och Edward också föräldrar i mogen ålder; Gunilla var 43 respektive 45 år gammal när hon födde deras efterlängtade barn.

– Vi hade försökt få barn på olika vis nästan ända sedan vi träffades 2009. Vi hade accepterat att det kanske inte skulle bli några och tyckte att vi hade ett bra liv ändå, berättar Gunilla.

– Så när jag till sist blev gravid på naturlig väg var det ju inget mindre än ett mirakel.

– Och för mig, som är troende, var det ju en gåva från Gud, säger Edward.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Hemma hos Edward Blom i Stockholms innerstad

Paret var förstås väl medvetet om riskerna, men allt gick bra. Lyckan över lille Melchior var oändlig, och Edward och Gunilla hade inte minsta tanke på att de skulle kunna bli välsignade ännu en gång. Men två år efter Melchiors födelse kom hans lillasyster till världen – en söt liten flicka som fick namnet Wilhelmina.

Annons

Lyckan är med andra ord fullkomlig i familjen Blom, men livet som småbarnsföräldrar kan förstås vara lika påfrestande för Edward och Gunilla som för alla andra.

– Vi har ett ständigt sömnunderskott, så är det ju, säger Gunilla.

– Jag bryter ihop av frustration minst ett par gånger om dagen, berättar Edward. Och ibland kan jag känna mig lite gammal, det blir väl inte så mycket bus på golvet för min del.

Edward och Gunilla med barnen.

Men att sitta hemma framför tv:n i myskläder och äta tacos är inget alternativ för de sociala gastronomerna Edward och Gunilla. De har alltid mycket på gång och tar helt enkelt med sig barnen, både på röda mattan och på restaurang.

Annons

– Våra barn har nog varit på krogen fler gånger än de flesta. Vi upplever att folk är förstående och snälla och det brukar gå bra, men vi kan ju inte sitta och äta i lugn och ro precis, berättar Edward.

– Under en middag får jag springa efter Melchior säkert 40 gånger, och det har hänt att vi sagt ”aldrig mer!” Men sedan har det bara gått några dagar innan vi brutit löftet …

Men just nu härskar lugnet i det Blomska hemmet. Lilla Wilhelmina sover middag medan Melchior är på förskolan. Gunilla och Edward bjuder på kaffe, serverat i en guldfärgad termos, och mörk choklad.

– Det här är Melchiors favoritchoklad, avslöjar Edward inte utan stolthet. Länge åt han samma som jag, det vill säga 100 % kakao helt utan socker och han visste ju inte om något annat – men tyvärr har han nu fått smak för choklad med bara 70–80 % kakao.

Edward Blom matar sitt barn med flaska

Det är helt i linje med deras matfilosofi när det gäller barnen: låt dem smaka på allt, men undvik socker.

Annons

– Och börja gärna i tid; efter ungefär ett års ålder blir det svårare att få barn att testa nya saker. Men det är förstås aldrig för sent att introducera nya smaker och råvaror!

Faktum är att det kreativa paret till och med har skrivit en kok- och inspirationsbok på temat: “Mums för minigourmeter och matgladisar”. Där får småbarnsföräldrar lära sig hur man mixar en räkmacka till babyn och hur man serverar vaktelägg och tryffel till ettåringen – men självklart finns där också tips på mer vardaglig mat som passar både matglada barn och vuxna.

– Det började när Melchior var liten. Då kunde jag ägna en hel söndag åt att laga en äkta bœuf bourguignon, medan Melchior låg i vagnen bredvid och jag omväxlande rörde i grytan och gungade på vagnen. Det förde också med sig det goda att Melchior redan är mycket intresserad av både mat och matlagning, och när vi är på krogen vill han gärna smita ut i restaurangköket!

Edward Blom i Melodifestivalen 2018

Men hur ”renlärigt” är paret Blom egentligen, undrar jag. Händer det aldrig att de kilar in på McDonald’s tillsammans med alla andra barnfamiljer?

Annons

– Nja, det skulle väl kunna hända om ingenting annat stod till buds, säger Edward. Men då skulle jag föredra Max, jag tycker nog att de är lite bättre.

Edward och Gunilla är noga med att poängtera att de, precis som alla andra, tvingas prioritera.

– Vi tackar ofta ja till för mycket och lider av ständig tidsbrist, men vi försöker ändå alltid att äta bra. Vi hinner nästan aldrig skruva upp hyllor, rensa avlopp eller gå på gym – men goda matvanor, med hemlagad mat och tid vid middagsbordet, är helt enkelt något vi valt att prioritera. Och det är förstås roligt om vi kan inspirera även andra barnfamiljer till att äta mer varierad mat!

Familj: Barnen Melchior, 2 år, och Wilhelmina, 5 månader.
Bor: Våning i Stockholm.
Ålder: Båda är 46 år.
Aktuella: Med kokboken, Mums för minigourmeter och matgladisar.
Alltid i vårt kylskåp: Ostar och charkuterier, färsk havrevälling, vaniljyoghurt, ansjovisburkar, färskvaror och märkliga burkar med delikatesser från olika länder.

Edward Blom.
Annons