Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Konstnären Maria Boström välkomnar till sin ateljé – kika in!

13 apr, 2020, 07:00 
AvMaria Roswall
Inspiration kan man inte sitta och vänta på! Så resonerar konstnären Maria Boström som sätter igång skapandeprocessen genom att greppa färg och pensel och bara sätta igång. Vi hälsade på Maria i hennes härliga ateljé för att lyssna till hennes tankar om konst och kreativitet.
Annons

Med grönskan som granne ute på Lidingö ligger konstnären och inredaren Maria Boströms fina studio. Här hyr hon in sig i ett kreativt kollektiv där såväl färg som form och fantasi får flöda fritt. Och fritt är en bra beskrivning på Marias konstnärskap som hon själv beskriver som sitt allt.

När jag målar är det kaos

Maria hälsar välkommen till sin ateljé som ligger i ett kollektiv. – Här är det kreativt högt till tak, precis som det ska vara!
Maria hälsar välkommen till sin ateljé som ligger i ett kollektiv.
– Här är det kreativt högt till tak, precis som det ska vara!

– Konsten är för mig det absolut högsta, som syre. Jag kan inte måla med mitt intellekt. Jag måste kapitulera och lita på att måleriet visar mig vägen. Jaget är oftast det största problemet i mitt måleri. Jag vill styra det men varje gång jag gör det går det åt fanders.

Det är underbart att träffa människor som verkligen brinner för något och det går inte att ta miste på Marias starka känslor för sitt skapande. Hon går in på djupet i sig själv för att beskriva vad måleriet betyder och gör med henne.

Annons

– Jag möter mina lager av olika känslor i måleriet. Jag speglar mig i mitt innersta och jag älskar att bli överraskad av den kreativa energin. Den utmanar och välkomnar.

Intresset för konstnärskapet väcktes tidigt – i morbrors ateljé bland alla spännande burkar och målardukar.

Livet och naturen inspirerar

I ateljén har Maria nära till naturen och intrycken hon får därifrån.
I ateljén har Maria nära till naturen och intrycken hon får därifrån.

– Så långt jag kan komma ihåg har jag ritat, målat och skapat. Min morbror är konstnär och det var alltid så spännande att vara i hans ateljé. Dofterna, färgerna och att se den skapande processen ta form i ett konstverk. På min mammas sida finns den konstnärliga ådran väldigt starkt, så det har alltid varit någonting naturligt och självklart för mig.

Annons

Uppvuxen i en liten stad i Finland bestod Marias värld från tidiga år av det kreativa. Hon sydde, stickade och virkade sina kläder och skrattar högt åt minnena.

– Jag kommer så väl ihåg min lila period, alla mina kläder var lila, ha ha! Min barndomskompis och jag färgade och sydde i vår källare på en gammal trampsymaskin. Sprättade sönder gamla jeans och sydde om dem till jackor.

Vi kommer in på vad skapandet gör med en, och vilken plats man känner att man befinner sig i när man är i sin ateljé.

– I mitt fall skulle jag beskriva det som att stiga åt sidan så att den kreativa kraften får verka. Jag skapar min bubbla med musik i hörlurarna. En totalitet i skapandet genom att tillåta mig att vara i mellanrummet.

Livet och naturen är Marias inspirationskällor. När hon greppar penseln sätter målandet fart.

– Men inspirationen är inget jag kan sitta och invänta, den måste igångsättas. Jag måste blåsa liv i den skapande processen genom att ta tag i en pensel och färg, spänna upp en canvas och bara börja måla och inte tänka, sen börjar processen, jag känner kraften och något börjar hända.

Annons

Storstäder som Paris ligger Maria varmt om hjärtat och hon reser iväg så ofta tillfälle ges.

– Vem inspireras inte av Paris? Denna otroliga kulturskatt, alla arkitektoniska mästerverk och museiupplevelser som får en att tappa hakan. Magnifikt! Samtidigt som jag behöver kontrasten i naturen. Tystnaden, tomheten, det avskalade karga. Det finns mycket inspiration i det också.

I Marias ateljéhörna finns förutom målardukar i alla olika storlekar en hel del fina möbler, något som för samtalet in på hennes andra intresse – inredning.

– Jag arbetar också som inredare, just nu har jag tre olika projekt igång. Möblerna som jag har här använder jag ibland till olika styling projekt. Mitt stora Ming-skåp är från mina år i Hongkong.

Lite smått målarkaos i ena hörnan och väldigt stilrent och elegant i den andra, precis som Maria är själv!

– Precis, ha ha! Jag behöver kontraster även i min ateljé. När jag målar är det ett fullkomligt kaos. Jag kan ha fyra målningar igång samtidigt vilket blir galet stökigt. Sen finns det en annan lite prudentlig sida i mig som kräver militant ordning, och då behöver jag den hörnan också.

Den guldiga ”avskärmningen” med rutmönster hittade Maria på ett gammalt lager. – Jag hittade det i lagret när jag letade inredningsdetaljer för ett hus i Nacka. Man hittar så många härliga grejer på de mest knasiga ställen ibland!
Den guldiga ”avskärmningen” med rutmönster hittade Maria på ett gammalt lager.
– Jag hittade det i lagret när jag letade inredningsdetaljer för ett hus i Nacka. Man hittar så många härliga grejer på de mest knasiga ställen ibland!
Ateljén har också en lugn, vilsam hörna. – Ateljén är som jag själv. Kreativt kaos och militant ordning. Kuddarna är från BVN design och soffan är dansk. Det asiatiska, låga soffbordet är från DIS.
Ateljén har också en lugn, vilsam hörna.
– Ateljén är som jag själv. Kreativt kaos och militant ordning. Kuddarna är från BVN design och soffan är dansk. Det asiatiska, låga soffbordet är från DIS.

Att träffa en konstnär, stylist och inredare utan att fråga om hennes inredningsfilosofi är nästan ett etikettsbrott.

Annons

– För mig innebär inredning balans och ett måste för mig är lugn och harmoni. Vilsamt för både kropp och själ, kvalitet framför kvantitet. Gärna en blandning av danskt, finskt och asiatiskt. Det betyder inte bara vitt och beige utan en balans mellan form, färg och helhet, berättar Maria eftertänksamt och lägger med ett skratt till:

– Harmoni och vilsamhet tror jag är viktigt för mig eftersom det lätt kan bli ganska stökigt i mitt huvud!

Liksom för alla sätts många planer just nu på paus. Maria hade flera utställningar runt om i världen inplanerade. Men hon ser ändå ljust på framtiden.

– Det holländska designföretaget MOOOI har transformerat min konst till mattor och planen var, och är, att ha en internationell roadshow med dessa fantastiska mattor. På förekommen anledning är nu denna plan satt i karantän så nu får det bli mer ateljéarbete och flera mindre utställningar i Sverige istället.

Flera av Marias målningar har transformerats till mattor av ett holländskt företag.
Flera av Marias målningar, som denna på väggen bakom henne, har transformerats till mattor av ett holländskt företag.
Marias alster i rosa/gult sticket ut – inte bara med det pikanta namnet. – Den heter Pink orgasm, ha ha!
Marias alster i rosa/gult sticket ut – inte bara med det pikanta namnet.
– Den heter Pink orgasm, ha ha!

Att träffas idag utan att komma in på den nya livssituationen är en omöjlighet och även jag och Maria reflekterar över läget med coronavirusets framfart.

Annons

– Vi har en situation över hela världen som vi inte tidigare upplevt i modern tid. Vi blir tvungna att stanna upp och på något plan kanske det är bra att vi stänger ner och reflekterar över vad som faktiskt är viktigt att prioritera. Kaos är kreativitetens moder. Jag vill tro att vi kommer att hitta nya klokare lösningar. Att vi blir mer medmänskliga, att de gamla strukturerna faller för ett mycket mera hållbart samhälle.

Sist men inte minst, vad längtar du efter allra mest just nu?

– Att vi alla kollektivt ska höja medvetandet från ett utifrån och in-perspektiv till ett inifrån och ut-perspektiv. Att allas rädsla, oro och panik ersätts med kreativitet, kärlek och gemenskap.

 

Ålder: 56

Bor: Med sonen Sacha på Lidingö

Yrke: Konstnär och inredare

Aktuell: Utställning på Österlen

Favoritstad: Paris

Favoritkonstnär: Helene Schjerfbeck.

 

Foto: Cecilia Liljeton, Jonas Hessman

Annons