Hemma hos Fredrik af Klercker

Hemma hos fredrik af klercker

Stilfullt och klassiskt hemma hos Fredrik af Klercker och hans fästmö

I en lugn del av fashionabla stadsdelen Östermalm i Stockholm, bor mästaren på herrstil – Fredrik af Klercker. Han och fästmön är nyinflyttade och vi fick en liten tur i hemmet som doftar stil och klassisk Östermalmsvåning.
Svenska kändisar – då och nu!
Slå på ljud

Fredrik af Klercker, 43, är på alldeles strålande humör! Det är nyår, han och fästmön Kristina Westerlind, 29, har precis börjat få ordning i nya hemmet och vilken dag som helst ska han bli pappa för första gången. Ändå tar han sig tid att välkomna oss hem, till parets nya våning på Östermalm, där de bara bott i två månader. Likt Fredriks tidigare hem är det vackert inrett med lika delar hemtrevnad som elegans, helt enligt Fredriks inredningsfilosofi.

Fredrik af Klercker i sitt hem skålar med champagne

Ingen Nyårsafton utan smoking och champagne! – Det finns inget bättre än att klä upp sig och ha en härlig festkväll med vänner!

– Jag tycker mycket om estetik och växte upp i en miljö som var väldigt klassiskt estetisk. Jag växte upp på Östermalm i ett hem som var nästan på pricken som det här men dubbelt så stort, ett hem som jag tycker mycket om, så man kan säga att jag har tagit med mig det hit i miniatyr. Ett hem ska vara ombonat, inte bara flott, och personligen tycker jag om att skapa ett tidlöst hem som skulle kunna hålla i 40 år.

Fredrik af Klercker: "Jag älskar det!"

Jag har varit hemma hos Fredrik i hans tidigare hem, där äkta mattor täckte varje centimeter av golven och väggarnas kulörer var mörkt röda och mossgröna, den här våningen har fått en lite ljusare ”touch” vilket är fästmön Kristinas förtjänst.

– Jag var lite emot de här ljusgråa väggarna, ville ha mer färg, men är nu väldigt glad över våra gråa väggar. Nu kan vi inreda med mera färg på saker och textilier i rummet istället. Jag frågar hur det är att vara sambo?

– Jag älskar det! Det är underbart att samsas, ljusare och roligare än att vara själv på alla sätt.

Hemma hos fredrik af klercker

Hemtrevnad och elegans är hemmets röda tråd och ja, djuret har Fredrik skjutit själv på en jakt i Afrika.

Huset är från 1920-talet, ligger i en lugn, trevlig del på Östermalm. Det är högt i tak, fiskbensparkett, vackra stuckaturer och generösa fönster. Men det Fredrik föll för allra mest är hallen.

– Ja, faktiskt. När du kommer in här kommer du in i ett riktigt rum, att vi kan ha bra med förvaring för ytterkläder och skor här i alla fina garderober i hallen så att det inte känns rörigt utan ett lite mer ”stilla” välkomnande. Sen tycker jag mycket om att man kan gå runt, att köket ligger lite för sig, och så vardagsrummet till vilket man kan öppna upp dörrarna in till sovrummet, om det bara är vi hemma, men också stänga till ordentligt om vi har vänner över.

Hemma hos fredrik af klercker

Fredrik bryter linneservetter i köket på mormor Birgittas vis. På väggen bakom, en tavla från gode vännen Daniel Jouseff.

– Men jag måste bara visa det rum som jag är allra mest nöjd över, säger Fredrik och går in i hallen och öppnar dörren till lilla gästtoaletten.

– Jag är oerhört nöjd med detta lilla rum! Den blå färgen på väggarna och så pappa i hockeyutrustning!

Många släktporträtt hemma hos Fredrik af klercker

Gästtoaletten med sina många släktporträtt är Fredriks favorithörna. – Jag är oerhört nöjd med detta lilla rum!

Inramade foton är en kär detalj som återfinns lite varstans i hemmet, även det något Fredrik ”ärvt” hemifrån.

släktporträtt hemma hos fredrik af klercker

– Jag älskar foton och böcker, tycker om stilleben som gör ett rum levande och intressant. Men det är viktigt att kunna berätta om varje bok du har, jag skulle aldrig köpa en meter röda böcker på måfå. Och det här med alla foton, det är ett släktdrag, mina föräldrar har inramade foton på varje ledig yta. Min farfar, honom har jag aldrig träffat, han dog 69, men jag har en relation med honom ändå i och med de bilder jag har på honom. Inget spökgalleri om du frågar mig utan jag tycker det är genuint fint med bilder på släktingar och kusiner.

Fredrik bryter linneservetter i köket, som om han aldrig gjort något annat, och vi kommer in på hans mormor, som förutom hans kära mamma är en stor inspirationskälla.

– Det är mormor Birgitta som ligger bakom mina ”duknings-kunskaper”. Jag är uppväxt med fina middagar där dukningen ett viktigt inslag, jag tycker om att göra fint och jag och Kristina inreder mycket för att ha vänner över, inte för att ”mysa och chilla”, det gör vi i sovrummet. Salongen är till exempel inredd för att umgås i, ingen tv där utan sköna soffor, min drinkvagn och böcker på väggarna.

sideboard av koffortar

Att använda koffertar som sideboard är en alldeles utmärkt idé.

Att blanda nytt och gammalt är den röda tråden i hemmet och, som vi redan varit inne på, är det Fredriks mamma som är den stora inspiratören.

paraplyställ med sablar och paraplyn hemma hos fredrik af klercker

Paraplyställ med farfars, farfarfarsfars och morfars sablar, samt ett och annat paraply.

Många fotografier hemma hos fredrik af klercker

– Det är viktigt att hemmet speglar personen som bor där. Att inte bara inreda efter trender. Jag är väldigt eklektisk i min inredning. Tycker om foton och minnen, vad är vi utan dessa?

– Min mamma är min inspirationskälla till allt. Mamma bryr sig väldigt mycket om hemmet, inte att det bara ska vara flott utan hemtrevligt och ombonat. Nästan allt du ser här kommer från mitt barndomshem, antingen har jag fått det av mamma eller så har jag snott med mig det, berättar Fredrik glatt.

Snott som i stulit?

– Japp! Jag ser något jag tycker skulle passa bättre in här, de har ju så väldigt mycket saker, och då kan det hända att föremålet hamnar här. Mamma säger ofta när hon kommer hit, aha det var där den lampan hamnade, berättar Fredrik med sitt smittande skratt!

Fredrik af klercker är ett stort fan av prinsessan Diana

Fredrik är, enligt egen utsago nästan besatt av prinsessan Diana, och även av böcker och tidningar i stort. – Jag läser mycket, och tycker att det är snyggt att titta på böcker. Underbart att sätta sig ner och bläddra i en bok.

Både du och din syster Stephanie Bergström jobbar med design och har stor stilkänsla, var ni alltid fint uppklädda hemma när ni växte upp?

– Haha! Inte så att jag gick runt och lekte i skjorta men absolut, det var ordning och reda. Framför allt fostrades vi i andan att stil både är roligt och viktigt. Pappa är väldigt intresserad av kläder och mamma är estetisk, även om hon mest fokuserar på inredning. Det där har absolut sipprat ner i oss.

Minst sagt, Fredrik är verkligen en man som brinner för stil, både i hemmet men också vad gäller kläder och dess historia. Han har skrivit boken Stiljournalen – allt om klassisk herrstil, han gör podcasten Stiljournalen tillsammans med Filip Strömbäck och i år har hans senaste stilprojekt Pete & Harry, vintagesaker för herrar, sett dagens ljus.

Salongen hemma hos fredrik af klercker

Salongen är till för att umgås i, enligt Fredrik. – Tv skulle jag aldrig ha här. Här vill jag umgås eller ha lugn och ro.

– Stil har alltid legat mig varmt om hjärtat och det känns väldigt naturligt för mig att både prata om stil och jobba med mode, att få sprida kunskap om stil är väldigt roligt. Med Pete & Harry får vi chansen att ge gamla, vackra ting ett längre liv.

Fredrik af klercker med en gammal bok

– Jag älskar foton och böcker, tycker om stilleben som gör ett rum levande och intressant. Men det är viktigt att kunna berätta om varje bok du har, jag skulle aldrig köpa en meter röda böcker på måfå.

Om vi ramar in det, vad är det som gör ett hem?

– Att det speglar personen som bor där, det är viktigt. Att inte bara inreda efter trender utan våga vara sig själv även i inredningen. Jag är väldigt eklektisk i min inredning. Tycker om foton och minnen, vad är vi utan dessa?

Hallen med högt i tak hemma hos fredrik af klercker

Det är minst sagt ordning och reda i den vackra hallen. Allt ryms bakom generösa garderober.

Foto: Erik Mannby