Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Monica Bonde bjuder på middag - se receptet!

09 jan, 2018, 08:55 
AvRed Aktionen
I sju delar får vi följa med hem till adelsdamerna som bjuder på en utsökt middag. Monica Bonde dukar kungligt för vännerna!
Annons

Av: Ann Löfberg Foto: Cecilia Liljeton, Jonas Hessman

Vit sparris med brynt smör, ägg och forellrom

4 pers

2–3 stänglar vit sparris per person

3–4 ägg beroende på storlek

100 g smör

ca 80 g forellrom

dillkvist som dekoration

  1. Koka sparrisen ca 20 min (kortare tid om den är väldigt tunn).
  2. Koka äggen, dela vitor och gulor och hacka var för sig.
  3. Bryn smöret.
  4. Lägg upp sparrisen med hackad gula, hackad vita, forellrom och det brynta smöret. Strö lite dill över. Servera gärna med ett gott nybakat bröd.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Annons

Ankbröst med fänkålsmarmelad och gräddpotatis

4 pers

2 ankbröst

Fänkålsmarmelad

1 dl socker

2 dl apelsinsaft

2 stånd fänkål

Gräddpotatis

12 mandelpotatisar

1 schalottenlök

2 dl grädde

100 g riven ost

½ knippa gräslök

salt och peppar

  1. Låt ankbrösten ligga framme 2–3 timmar.
  2. Skär flera långa snitt på fettsidan, salta och peppra.
  3. Stek på fettsidan på medelvärme så att skinnet blir knaprigt. Vänd och stek hastigt på andra sidan.
  4. Stek färdigt i ugn på 100° ca 35 min till en innertemperatur på 58°. Låt vila.
  5. Fänkålsmarmelad: Bryn sockret i en kastrull och tillsätt apelsinsaften.
  6. Skär fänkålen i strimlor och lägg i kastrullen. Späd med mer vätska om det behövs.
  7. När fänkålen är mjuk, koka tills all vätska har kokat in och fänkålen karamelliserats.
  8. Gräddpotatis: Koka potatisen och låt kallna.
  9. Fräs löken i en kastrull, häll över grädden och låt sjuda en stund.
  10. Tillsätt potatisen och rör om försiktigt. Strö över riven ost och gräslök före servering.

Erövrarens äppelkaka

6–8 bitar

Pajdeg

150 g smör

3 dl vetemjöl

1 msk kallt vatten

Fyllning

¾ kg äpplen (ca 4 stora)

2 dl strösocker

½ msk kanel

1½ msk calvados (eller annan sprit, t ex konjak, whisky)

Maräng

3 äggvitor

9 msk socker

florsocker till garnering

  1. Gör pajdegen i matberedare eller för hand. Låt vila i kyl ca 1 tim.
  2. Fyllning: Skala och kärna ur äpplena, skiva tunt och blanda dem med socker, kanel och sprit i en skål.
  3. Kavla, eller tryck ut, degen i en springform. Förgrädda pajskalet ca 10 min i ugn 250°.
  4. Sänk värmen till 225°.
  5. Lägg fyllningen i formen och grädda ca 25 min. Hit kan kakan förberedas och vänta någon timme.
  6. Vispa vitorna hårt och tillsätt sockret lite i sänder under vispningen. Grädda kakan i 150° tills marängen fått fin färg.
Annons