Möt mannen bakom Lill-Babs scenkläder och Victorias galaklänningar

Göran Alfredsson designar klänningar för både kungligheter och kändisar
NU GRATIS

Designern Göran Alfredsson ritar klänningar för såväl stjärnartister som kungligheter. Vid senaste Nobelfesten stod han bakom hela 15-20 av kvällens galablåsor! Och en skapelse han minns lite extra är kronprinsessan Victorias myndighetsklänning.

– Det var Lill-Babs som ville att jag skulle öppna en klädesaffär på Nybrogatan i Stockholm, berättar designern Göran Alfredsson för Svensk Damtidning.

– Jag bodde i Paris då och hon och jag blev båda delägare när vi startade Thalia 1980 i en liten ateljé på Söder i Stockholm.

Göran gjorde scenkläderna åt Lill-Babs i många år, första gången när hon hade sin 25-årsjubileumsshow. Namnet Thalia bestämde Lill-Babs, det kommer från den grekiska mytologin och betyder komedins musa.

Designern Göran Alfredsson.

– Vi jobbade väldigt mycket ihop och har haft så mycket skoj genom åren. Barbro kom att bli en nära vän till mig, säger Göran och skänker en tanke till Lill-Babs som gick bort tidigare i år.

Förutom kläder till Lill-Babs har Göran haft många artister som kunder genom åren, bland andra sångerskan Barbara Hendricks. Men även kungahuset och många politiker anlitar Göran. Vid senaste Nobelmiddagen gissar Göran att han hade gjort 15–20 stycken av klänningarna den kvällen.

Läs mer: Nu är Barbro “Lill-Babs” Svensson begravd – så var ceremonin

I butiken på Östermalm i Stockholm trängs både balklänningar, kjolar, blusar och kavajer.

– Vi har en väldigt bred kundkrets och jag skulle säga att vi har något för alla smaker. Jag gör en hel del bröllopsklänningar men även aftonklänningar och cocktailklänningar.

En speciell klänning som Göran minns särskilt är kronprinsessan Victorias myndighetsklänning som hon bar på 18-årsdagen. Silvia hade hittat ett vackert blått tyg i New York och Göran ritade klänningen, Inger Lundin skar till den. Den finns i dag att beskåda för allmänheten på Livrustkammaren.

Göran Alfredsson designade Victorias myndighetsklänning som hon bar 1995.

Göran Alfredsson designade Victorias myndighetsklänning som hon bar 1995.

När han inte är i Stockholm tillbringar Göran mycket tid i Thailand och det är här Svensk Damtidning hälsar på honom. Göran berättar att han började göra inköpsresor till Bangkok för 30 år sedan och var då i staden så ofta att han till slut bestämde sig för att köpa en liten lägenhet i den thailändska huvudstaden.

– Jag blev trött på att bo på hotell och ville ha något eget.

Och i en byggnad med sju våningar, mitt i Bangkok, hittade han sin pärla. I huset finns även gym och på taket finns en pool med en vidunderlig utsikt över hela staden. Lägenheten är på 65 kvadratmeter fördelat på två rum och kök. På balkongen spenderar han tid när det inte är alltför varmt.

Hemma hos designern Göran Alfredsson.

Huset har en öppen och prunkande trädgård i mitten av huset, något som är väldigt ovanligt.

– Här i Bangkok ser jag till att alltid ha färska blommor hemma. Jag älskar att åka till blomstermarknaden nere vid floden, ett stort plus är att den är öppen dygnet runt. Det är mesta kommer på natten. Det är en helt fantastisk marknad och allting är jättebilligt. Jag älskar klassiska röda rosor men jag köper även orkideér i både vitt och lila. När de har liljor så köper jag det.

Läs mer: Konstnären Charlotte Olsson: “Dansen med kungen ger mig inspiration”

Hemma hos designern Göran Alfredsson.

Görans inredning består av fynd från olika delar av Thailand.

– Jag hittar lite olika saker som jag förälskar mig i när jag reser runt.

Två av tavlorna har sångerskan, konstnären och vännen Katarina Fallholm gjort. En annan tavla har vännen Thierry Nivelais gjort. Göran gillar att köpa konst från dem han känner.

Min stil är klassiskt thailändsk

– Stilen i min lägenhet är klassisk thailändsk med mörka trägolv, och jag gillar speciellt skrivbordet som är i handgjord teak. Det köpte jag i Chiang Mai som ligger i norra Thailand. Där köpte jag även den fina trädockan som hänger i fönstret. På skrivbordet har jag en bronsskulptur i form av en örn på en jordglob. Brons har blivit inne här så det är ganska dyrt att köpa. Jag är glad att jag fyndade den billigt för många år sedan.

Skrivbord och säng hemma hos designern Göran Alfredsson.

– På helgmarknaden Chatuchak kan man hitta mycket fina trämöbler. Det fina kinesiska skåpet med alla fina detaljer hittade jag i en inredningsbutik i Bangkok, säger Göran och pekar på ett stort vackert skåp som står placerat i vardagsrummet.

Inblick i hur det ser ut hemma hos designern Göran Alfredsson.

Göran tillbringar även tid på sitt lantställe i norra Thailand där han har sin familj.

– Det ligger mitt ute på landet bland risfält och höga berg. På tomten trängs mangoträd och limeträd. Det är otroligt vackert och alla som bor i byn är vänligt inställda till oss utlänningar. Eftersom jag talar thailändska kan jag kommunicera med alla grannar. Det är lugnt och avkopplande att vara där.

Livet på landsbygden skiljer sig ganska mycket från det hektiska livet i Bangkok.

– Jag kan verkligen stressa ner och ladda batterierna när jag är på landet, helt utan måsten och krav. Där kan jag bara vara och inte känna någon press. Jag läser mycket och umgås med familjen. Fyra till fem dagar brukar vara lagom tid att spendera på landet innan det blir lite långtråkigt. Vi har inte ens någon affär i byn utan man handlar på en matmarknad. I grannbyn har de nu fått en 7-Eleven butik. Efter några lugna dagar på landet, där det inte händer så mycket, känns det skönt att komma tillbaka till pulsen i Bangkok med förnyad energi.

Göran, som fyllt 61 år, tänker inte pensionera sig än på många år.

– Men när det är dags att ställa symaskinen på hyllan så flyttar jag nog till Thailand på heltid, säger Göran med ett leende.

Läs mer: 17 oförglömliga ögonblick från Nobelfesten

Av: Lena Alderö

Foto: Thomas Engström och IBL