Sångerskan Alla Luks klär upp sig till vardags - och ner sig till fest

Sångerskan drömde om en egen teater, och fick en av maken! Svensk damtidning följde med hem till Alla Luks för att ta en kik bland de magnifika scenkläderna.

Av: Adrienne Bönnelyche Foto: Cecilia Liljeton

Vinjett: I min garderob

Läs mer: Se alla gånger Victoria lånat mamma Silvias klänningar

Tecknen på äkta kärlek är många. I Alla Luks fall drömde hon om en egen teater, maken Curt hörsammade hustruns önskan, skred till verket och byggde henne Mälarhöjdens Friluftsteater. Hur rart är inte det?

Teatern är unik i sitt slag med Stockholms enda utomhusscen, naturskönt belägen vid Mälarens strand.

– Vår ambition är att skapa underhållning för alla åldrar, säger sångerskan och skådespelerskan entusiastiskt.

Välkommen till Alla Luks garderob med 50 nyanser av blått!

Paret Luks har varit gifta i arton år och driver teaterverksamheten tillsammans. De står även bakom den musikdramatiska teatergruppen Opera Light, som bjuder på ett blandat program av opera, operett och musikal. Curt Luks delar sin tid mellan det egna IT-företaget och teaterverksamheten. Han håller sig i kulisserna medan hustrun gärna står på scen.

Alla föddes och växte upp i St Petersburg och insåg tidigt att det var inom kultursektorn hon ville arbeta. Efter utbildningen vid ryska Teatermusikhögskolan har hon framgångsrikt sjungit operett och agerat på stadens Musikteater och på flera teaterscener runt om i Sverige. 1995 fick hon arbete på Stockholms Operettensemble, där hon var anställd i arton år. 2006 startade hon eget.

Bästa fyndet gjorde hon i Vietnam. Klänningen i skimrande ljusblått gör sig perfekt på scen. ”Den kostade 150 kronor, och min man älskar den!”

Läs mer: Basgarderob under 400 kronor – 10 plagg du behöver

Sannolikt får publiken då beundra Alla Luks i en av hennes många aftonklänningar. Hemma i villan i Mälarhöjden finns en hel rad spektakulära sådana i garderoben. Alla Luks visar sina favoriter, och hon kan bära upp kreationerna minsann. Alla håller sig i trim med styrketräning och gympass på Sats.

– Den röda klänningen är från H & M:s Versace-kollektion. Det var ett impulsköp. Jag minns att den var ganska dyr, men värd varje krona eftersom det är den klänningen jag använt mest på scenen. Dessutom firade jag mitt 50-årsjubileum i den.

Till garderobsfavoriterna hör den här röda långklänningen från H&M:s Versace-kollektion.

Många klänningar är det.

…och väskor och skor!

Flertalet av de härliga scenkläderna har hon fått i present av begåvade kostymören, Torsten Klöverstedt. I dag är han över 90 år och har en lång och gedigen skräddarkarriär bakom sig. Han har sytt många, fina kläder för bland annat Riksteatern.

– Jag jobbade på Stockholms Operett ensemble när han ringde och sa att han sytt ett antal klänningar till mig. Jag förklarade att jag inte hade råd, men han svarade att belöningen var “att se dig på scenen”. Så snällt! Han gav mig fyra klänningar då. Sedan dess har jag fått klänningar varje år.

Kostymören Torsten Klöverstedt har skräddarsytt de flesta av Alla Luks fina scenkläder. Den blå klänningen har fantasifulla detaljer och ger en klassisk siluett.

– Tack vare Torsten hade jag och min ensemble möjligheten att glädja publiken med en stor variation av vackra kostymer.

Det saknas knappast skräddarsydda aftonklänningar i Alla Luks garderob. Hemma i villan trivs hon bäst i vanliga jeans och t-shirt.

– Jag klär upp mig på jobbet, och ner mig till fest.

Läs mer: Pappa Tommy har influerat Anton Körbergs garderob: “Jag var 14 år och bar kostym!”