Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Se bilderna från våningen! Så bodde Astrid Lindgren

28 apr, 2019, 12:00 
AvJohanna Lejon
Hemma hos Astrid Lindgren
En ovanlig, men ändå så vanlig, lägenhet. Så kan man nog enklast beskriva Astrid Lindgrens våning på Dalagatan 46 i Stockholm, ett stenkast från vackra Vasaparken. Men den är historisk – här föddes både Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket.
Annons

”Vi har flyttat från Vulcanusgatan 12 till Dalagatan 46 trots krig och dyrtid. Jag kan inte låta bli att vara glad åt vår vackra våning, fast jag hela tiden är medveten om att vi har det alltför oförskyllt bra, när så många inte ens har tak över huvudet”.

Så skrev Astrid Lindgren i sin krigsdagbok efter att hon, maken Sture och barnen Lars och Karin flyttat tvärsöver Vasastan 1941 till en ny, större, bostad. Hon fortsatte:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

”Vi har fått ett stort vackert vardagsrum, barnen har fått varsitt rum och vi en sängkammare. Vi har köpt en hel del nya möbler och fått riktigt trevligt; jag vill inte, att det ska bli bombat en gång”.

Astrid Lingren med barn
Astrid med sina två barn, Lars och Karin. När barnen bodde hemma var högläsning en av favoritaktiviteterna.

Astrid Lindgrens hem på Dalagatan 46

Det första man slås av när man kommer in i Astrid Lindgrens bostad är hur vanligt allt är. Här bodde Astrid Lindgren i 60 år, och det mesta ser ut som det gjorde då. I dag hålls guidade visningar i våningen, men då, från 1941 till 2002, var det hennes hem. Här levde Astrid Lindgren ett vanligt familjeliv, här firades jular, här hade hon middagar för barnen och barnbarnen. Och mer än allt annat: här skrev hon alla de böcker vi i dag tar för självklara. Böckerna om Pippi, Emil, Karlsson. Böckerna om bröderna Lejonhjärta, om Mio min Mio.

Annons
Astrid Lingren Dalagatan
Här, vid skrivbordet i arbetsrummet, med utsikt över Vasaparken, renskrev Astrid Lindgren sina böcker på maskin. De första utkasten författade hon i sovrummet, sittande i sängen.

En annan sak man tänker på när man besöker lägenheten på Dalagatan är hur väl det syns att det här är en bostad vars inredning fått växa fram under årens lopp. Möblerna är praktiska, vissa slitna. Många av dem är gjorda av en snickare i Småland. Astrid tittade ut möblerna i flotta affärer i Stockholm, sedan bad hon den småländska snickaren att göra likadana. På så vis sparade hon pengar. Smålänning var hon, onekligen, i hela sitt liv, även om hon bodde större delen av det i Stockholm.

Annons
Astrid Lingrens vardagsrum
Vardagsrummet är våningens hjärta. Här firade familjen Lindgren jul, granen stod alltid framför fönstret till vänster. Mattan på golvet är gjord av Alice Lund (Alice var för övrigt syster till Hans Rabén, medgrundare av förlaget Rabén & Sjögren där Astrid Lindgren arbetade).

Så inredde Astrid Lindgren

I bokhyllorna står många av Astrids egna böcker, översatta till världens alla språk. På väggen i arbetsrummet hänger originalillustrationer från nästan alla hennes böcker, Ilon Wikland karaktäristiska stil gör rummet hemtrevligt och barnsligt varmt. En teckning sticker ut, en Tove Jansson, från boken Bilbo – En hobbits äventyr. Det var Astrids eget val att Tove skulle teckna Bilbo, ett beslut hon tog då hon arbetade som förläggare på Rabén & Sjögren.

Annons
Astrid Lindgrens hall
I den trånga hallen hänger Astrid Lindgrens beigea trenchcoat fortfarande kvar. Dessutom står hennes inneskor strax nedanför.

I ett hörn i vardagsrummet står den så kallade Jeltsin-skålen, den skål Astrid fick av Boris Jeltsin under ett statsbesök. I matrummet står en pennvässare på en hylla. Den är speciell, minst sagt. Astrid skrev alltid med blyerts och hon vässade pennorna i denna vässare, genom hela livet. Det är alltså denna vässare som använts till alla de pennor som raspats över papperet och som slutligen blivit Astrids otroliga författarskatt.

Astrids sovrum
Astrid var utbildad sekreterare och en baddare på stenografi. Hon skrev böckerna för hand, i sängen. Ser ni förresten märkens på golvet? Här satte Astrid Lindgren ner sina fötter under 60 års tid.

Astrid Lindgrens hem är kärleksfullt inrett, fyllt av saker som betytt något, en av lamporna i vardagsrummet har hon fått av ”parktanterna”, alltså de kvinnor som varje dag gick med sina barn till Vasaparken. Astrid var en av dem, hon var där med sin lilla Karin.

Annons
Astrid Lindgrens hem
Detta rum var till en början makarna Lindgrens sovrum, men efter att Sture Lindgren gått bort flyttade Astrid istället in i Karins gamla flickrum och gjorde det till sitt eget sovrum. Ser ni förresten den vita sängen i bilden? Det var i den som berättelsen om Pippi föddes. Här låg Astrids dotter och skulle sova när hon en kväll sa de bevingade orden ”Berätta en saga, mamma. berätta om Pippi Långstrump”.

När maken Sture dog 1952 flyttade Astrid ut ur det gemensamma sovrummet och in i Karins gamla flickrum. Här sov hon, och skrev sina böcker, i alla år. Här somnade hon också in. För gott. Omgiven av sina böcker, och de saker hon älskade mest. Trygg, i sin vackra våning.

Läs mer:

Foto: TT

Annons