Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tjuvkik hos stilexperten Fredrik af Klercker: "Astrid Lindgren har bott här"

02 jan, 2018, 09:06 
AvRed Aktionen
Fredrik af Klercker, innerstadskille i sina bästa år, har ett hem som är långt ifrån en traditionell ungkarlslya. Här samsas äkta mattor med böcker, fotografier och minnessaker. Hans passion för stil och elegans har resulterat i ett eget klädmärke, en bok och en populär podcast.
Annons

Av: Maria Roswall Foto: Exray Foto

Golven är täckta av äkta mattor, på väggarna hänger porträtt av gamla kungar och hyllorna dignar av inbundna böcker. Vi är hemma hos stilkännaren Fredrik af Klercker och det som är lite otippat är att herr Klercker inte är en man av det äldre gardet utan en 40-årig innerstadskille. Ändå känns hemmet oerhört inbott och väldigt hemtrevligt. Långt ifrån hur en ungkarlslya är inredd.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Ja, så är det nog. Jag tycker mycket om estetik och nu råkade jag växa upp i en miljö som var väldigt klassiskt estetisk. Jag växte upp på Östermalm i ett hem som var nästan på pricken som det här men tre gånger så stort, ett hem som jag tyckte mycket om, så man kan säga att jag har tagit med mig det hit. Min mamma är min inspirationskälla till allt, och i mitt hem var omtanken för inredning och hur det såg ut stor. Mamma bryr sig väldigt mycket om hemmet, inte att det bara ska vara flott utan hemtrevligt och ombonat.

Annons

Det är inte bara i hemmet Fredrik är noga med detaljer och kvalitet. Det här är en man som framför allt brinner för kläder och dess historia. Han har skrivit boken Stiljournalen – allt om klassisk herrstil, och han gör även podcasten Stiljournalen tillsammans med Filip Strömbäck där de pratar stilikoner, modemissar och när man får bära vit smoking. Det är ingen överdrift att kalla Fredrik för stilmästare.

– Stil har alltid legat mig varmt om hjärtat och det känns väldigt naturligt för mig att både prata om stil och jobba med mode. Först skrev jag krönikor om stil, vilket ledde till boken, och nu ligger det mesta av mitt fokus på podcasten, vilket är hur roligt som helst – att få sprida kunskap om stil och även svara på alla frågor som finns, säger han, och vi kommer in på stilmissar. Det finns en speciell miss som upprör Fredrik ordentligt:

– För långa byxor! Och oputsade skor. Många herrar lägger pengar på skjortor av kvalitet och passform, men tappar det när det kommer till byxan. Hellre för korta än för långa, säger jag bara. Trekvartsbyxan är så illa så den vill jag inte ens ta upp.

Med fin utsikt över Vasaparken och närheten till krogar trivs Fredrik alldeles ypperligt
i sin lägenhet. Särskilt i vardagsrummet.

Och vilken stilmiss har han då själv gjort som framkallar skämskudde-känslor?

– Ingen! Allt är en kurva av lärdom, det jag har burit tyckte jag var fint då, skrattar han.

Annons

På tal om skjortor så driver han märket Klercker Clothing där stil och det oväntade går hand i hand. Inspirationen kommer från bleknade familjefoton och konsten att bryta konventionen med stil.

– Vi gör skjortor av hög kvalitet och framför allt har vi fått till en fantastisk passform, vilken har tagit åratal att komma fram till. Passformen är allt, en passform som får dig att känna att plagget är skapat för dig, det är  A och O, och nu är vi äntligen nöjda. Nytt för våren är att vi också kommer att ha shorts, badbyxor och T-shirts. Vi har dessutom en ny vd, Anna De Geer, vilket känns väldigt roligt.

Fredrik är bror till Stephanie Bergström, tidigare af Klercker, som är gift med prinsessan Madeleines ex Jonas Bergström.

Lite, lite stil till bara innan vi går in på din inredningsfilosofi. Jag måste få veta vem han tycker klär sig snyggast i Sverige.

Annons

– Loa Falkman och Pierre Hagströmer håller fortfarande stilen i topp men min personliga stilikon är Gary Cooper.

Och bland våra kungliga?

– Där måste jag säga prins Daniel, jag tycker han klär sig väldigt snyggt och det är roligt att se att han har tagit till sig ett klädintresse. Från sportig till stilig. Måste få nämna prinsessan Caroline också, så som hon klädde sig på 80-talet är mer eller mindre oslagbart. Sådan grace är svår att finna, säger han.

Vi återgår till att prata om Fredriks hem som verkligen känns genomtänkt, allt från mattorna och böckerna till fotografierna som betyder så mycket för honom.

Foton, souvenirer, böcker och minnen. Viktiga inslag i Fredriks hem.

Det är beundransvärt hur få nya möbler han har och han avslöjar var allt kommer ifrån.

– Jag har aldrig köpt en möbel! säger han. Eller så här, förutom sofforna, som är från Ikea, är allt annat här hemma från mitt föräldrahem. Min mamma har hjälpt mig att inreda och jag har fått allt mitt bohag från mina föräldrar.

Annons

I varje rum ligger orientaliska mattor, alla olika men hör ändå ihop – de skapar trivsel och värme, menar Fredrik. Vardagsrummet är fyllt med böcker, minnessaker och fotografier, men ingen tv.

– Jag läser mycket och så tycker jag att det är snyggt att titta på böcker. Underbart att sätta sig ner och bläddra i en bok. Tv skulle jag aldrig ha i vardagsrummet, där vill jag antingen umgås eller ha lugn och ro. Tv:n har jag i sovrummet för att titta på morgon-tv och på film på kvällarna när jag är hemma.

Vilket egentligen inte händer så ofta eftersom Fredrik hellre äter och umgås ute med sina vänner; lägenhetens läge är helt perfekt eftersom det finns så många trevliga krogar precis runt hörnet.

– Och så charmen med att Astrid Lindgren har bott här i samma hus. Sedan tycker jag om att promenera runt Karlbergskanalen också, funderar han vidare.

Jo, han har faktiskt skjutit den själv på en jakt i Afrika!
Det är även mycket konst på väggarna hemma hos Fredrik.

Vad är det som gör ett rum?

– Att det speglar personen som bor där, det är viktigt. Att inte bara inreda efter trender utan våga vara sig själv även i inredningen. Jag är väldigt eklektisk i min inredning. Tycker om foton och minnen, vad är vi utan dessa? Jag tycker också om souvenirer och köper alltid med mig drösvis från resor.

Till sist så får jag en känsla av att det inte kommer vara helt lätt för honom att byta stil om han träffar någon han vill flytta ihop med som gillar det avskalade, minimalistiska…

– Jag tror så här: Träffar man någon har man ofta ganska lika stil så förhoppningsvis ska vi kunna enas. Lite kan jag kompromissa, men avskalat? Gud så kallt och tråkigt!

Annons