Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Snart är det dags – allt du behöver veta inför Eurovision!

12 maj, 2019, 17:00 
AvEmma Sanderberg
Scenen håller på att färdigställas, artisterna repeterar för fullt och alla fans taggar till. Snart går världens största underhållningsprogram av stapeln och vi har listat allt du behöver veta!
Annons

Snart sätter världens största musiktävling igång igen. Ett helt år har gått sedan Netta Barzilais fartfyllda låt “Toy” tog hem segern. Den första deltävlingen sänds den 14 maj men Sverige tävlar först i den andra deltävlingen, den 16 maj. Netta tävlade och vann för Israel och därför hålls tävlingen i år i Tel Aviv.

Netta Barzilai tog hem segern i Eurovison 2018 med låten Toy.
Netta Barzilai tog hem segern i Eurovison 2018 med låten Toy.

Fjärde gången tävlingen hålls i Israel

Trots att Israel inte ligger i Europa har landet tillåtelse att delta i tävlingen eftersom de har medlemskap i European Broadcasting Union (EBU). Det finns flera exempel på detta, till exempel har Australien varit med i tävlingen sedan 2015. Första gången Israel deltog var 1973 och sedan dess har de vunnit fyra gånger.

Sveriges odds i tävlingen

I år har John Lundvik, som representerar Sverige, 40 andra länder att slå ifall han vill stå som vinnare efter finalen den 18 maj. Men chanserna ser ändå goda ut. Förra året kom vi på sjunde plats och fem år i rad innan dess har vi haft topp fem placeringar. Ska man lita på spelbolagens oddssättare är det stor chans att Nederländerna tar hem tävlingen, men Sverige hamnar på en hedrande fjärde plats. Sverige tävlar alltså som sagt i den andra semifinalen den 16 maj. Där kommer John bland annat möta Danmark, Lettland och Österrike.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
John Lundvik vann Melodifestivalen 2019 och representerar Sverige i Tel Aviv.
John Lundvik vann Melodifestivalen 2019 och representerar Sverige i Tel Aviv.

5 länder färdiga för final

Som vanligt är Storbritannien, Spanien, Frankrike, Italien och Tyskland direktkvalificerade till finalen. Hur kommer det sig? Jo, alla länder som är med i tävlingen bidrar också med pengar till Europeiska Radio- och Tvunionen och just de fem länderna som är direktkvalificerade bidrar med allra mest pengar.

Annons

Efter att Tyskland inte gick vidare till finalen 2000 bestämdes det att de länder som betalar mest för att Eurovision ska leva vidare alltid ska få vara med i finalen. Det verkar dock inte gå bättre för dem pågrund av det, för det var inte förrän 2010 som något av länderna faktiskt vann tävlingen. Då tog Tyskland hem det med låten Satellite framförd av Lena.

61 år i Eurovision

I år har Sverige varit med 61 gånger i Eurovision. När vi debuterade i tävlingen var det Alice Babs som fick äran att representera Sverige. Låten hette “Lilla stjärna” och kom på plats nummer fyra.

Alice Babs
Alice Babs kom på plats fyra när Sverige debuterade i Eurovision.

Nu hoppas vi på en topp fem placering även i år! Heja John Lundvik säger vi!

 

Läs mer

Foto: TT

Annons