Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Farligt att skymfa kungen''

15 aug, 2024, 10:30
herman Lindqvist om att kritisera kungen
I sin senaste krönika för Svensk Damtidning berättar historiker och hovexpert Herman Lindqvist om hur det kunde gå till på 1800-talet om en person valde att kritisera kungen, och hur dialogen förändrats över tid.
Annons

I vår tid kan man skriva och säga nästan vad som helst om kungen, det är helt riskfritt. Sedan 1948 finns det ingen lag om majestätsbrott i Sverige.

Herman Lindqvist: Då kan kungen abdikeraBrand logo
Herman Lindqvist: Då kan kungen abdikera

Annat var det det stormiga året 1838 då juristen, publicisten och historikern Magnus Jacob Crusenstolpe påpekade i en artikel att kungen, Karl XIV Johan, hade fattat ett regeringsbeslut en söndag. Detta var ett klart brott mot gällande lag, för på söndagen fick man högst dra upp en oxe ur brunnen, annars fick allt arbete vänta till måndag. Kungen hade begått sabbatsbrott.

En hetsig debatt utbröt och Crusenstolpe greps för majestätsbrott och dömdes till tre års fängelse i Vaxholms fästning. Det här var under en tid då det rådde stor nöd i landet. Skördar hade slagit fel, arbetslösheten och fattigdomen ökade, det kokade på Stockholms krogar och i gränderna.

Annons

Crusenstolpe var en populär person som i många år hade tillhört kungens innersta krets och utgivit en kungavänlig tidning, men sedan råkade han i ekonomisk knipa. Han kände sig övergiven av hovet, varpå han gick över till dem som kritiserade kungen. Hans mångåriga medarbetarskap med kungen hade gett honom mycket material, som han nu kunde använda. Detta var populärt hos massan så då Crusenstolpe greps, och dömdes till fängelse piskades en hektisk stämning upp i Stockholm. Flera tusen människor samlades utanför rådhuset vid Slussen (Stadsmuseet i dag) där Crusenstolpe satt häktad i väntan på transport till Vaxholm. Stenar kastades mot fönster även hemma hos justitiekanslern, skott avlossades.

Trupper skickades ut. Den 19 juli 1838 fördes han iväg, då utbröt våldsamma kravaller runt rådhuset. Kravallerna pågick i flera dagar, många träffades av militärens kulor, två demonstranter avled. Regeringen fruktade att revolution skulle bryta ut. Fler trupper kallades in.

Men Crusenstolpe låstes in på Vaxholm. Det var milt fängelse, han fick med sig sin familj och de bodde i en egen lägenhet där de tog emot gäster. I fängelset började Crusenstolpe arbetet på sin stora romansvit i sex band, ”Morianen eller Holstein-Gottorpska huset i Sverige.” Efter avtjänat fängelsestraff fortsatte Crusenstolpe sina angrepp på kungahuset och makten, men hans popularitet avtog. Han var flitig skribent ända till sin död vid 70 års ålder.

Annons