Herman Lindqvist: Kungens läkares hemliga romans – med drottning Victoria
Ni som är i Dalarna i sommar, men kanske ville se något annat än gamla härbren, knuttimrade stugor och bodar med konsthantverk – ni ska åka till Leksand och besöka dr Axel Munthes magnifika hem, kallat Hildasholm.
Det är en vacker stenbyggnad ritad av arkitekten på modet vid förra sekelskiftet Torben Grut, som även ritade bland annat Stockholms stadion, Sollidens slott på Öland och svenska ambassaden i Helsingfors.
Hildasholm stod klart 1911. Munthe hade då blivit förste livmedikus vid hovet och hans mycket nära relation till drottning Victoria hade då pågått i nitton år. De hade mötts i Rom där Munthe vid den tiden drev en mycket populär läkarmottagning främst för förmögna kvinnor med "svaga nerver".
Han behandlade dem med en blandning av hypnos, massage och sin egen demoniska karismatiska utstrålning. Han brukade ge dem diagnosen "colitis", en åkomma han själv hittat på och som han själv beskrev som "alltid till hands när den behövdes, anpassad för allas smak".
Drottning Victorias romans doldes
Drottning Victoria var trettio år då hon sökte upp den då mycket berömde doktorn. Hon kom med luftrörsbesvär och krossat hjärta efter ett kärleksäventyr i Kairo. Munthe flyttade under 1890-talet till Capri där han byggde sitt berömda palatsliknande hus, San Michele, fylld med konst och antika skulpturer. Victoria bodde i närheten. År 1903 reste livläkaren och hans patient drottningen mycket diskret till Venedig där kärleken blommade ut.
Brev dem emellan döljer ingenting, Munthe skrev: "Jag kan inte tro att vi gjorde fel som glömde vilka vi var, att Gud skulle kunna tycka illa om oss stackars människovarelser som vågade känna lycka och tacksamhet för några timmars tystnad och frid mitt i vardagslivets buller och larm".
Victoria skrev före resan: "Tårarna rinner även när jag skriver dessa rader; jag kan inte rå för det, jag känner mig så fruktansvärt eländig och ensam och övergiven. Varför måste man leva fjättrad på detta vis? Det är så hemskt svårt. Gud välsigne Dig. Var snäll och förlåt mig för att jag skriver så här, men jag måste lätta på hjärtat, annars kan jag inte leva vidare."
Hur skulle de dölja sin kärlek? Ett drag var att Munthe, helt oväntat år 1907, gifte sig med den tjugofem år yngre engelska förmögna societetskvinnan Hilda Pennington Mellor, som han kände ytligt. Paret flyttade in i det eleganta nybyggda stenhuset i Leksand, inrett som ett engelskt högreståndshem.
Hustrun kunde inte acceptera
Men hustrun kunde inte acceptera Munthes fortsatta nära relation till drottningen. Paret separerade, men skiljde sig aldrig. Paret fick två söner. Den förbjudna kungliga relationen i Dalarnationen fortsatte.
Under första världskriget, då Victoria gjorde allt för den tyska armén, arbetade Munthe som läkare för den franska. Paret möttes som förr. Victoria blev allt sjukare och avled i Rom 1930. Året innan hade Munthe utgivit sitt mästerverk ”Boken om San Michele” som blev den första svenska internationella litterära världssuccén, översatt till många språk, såld i miljoner exemplar. På sin dödsbädd påstår Munthe att Victoria skulle ha viskat till honom: "Kom snart!".
Mot slutet av sitt liv bodde Munthe på Stockholms slott. En gång i veckan åt han lunch med Gustav V, läkaren hade alltid sin hund med sig i famnen vid bordet. De bägge herrarna hade inte mycket att säga varandra. Gustav avskydde läkaren, som med tiden blev nästan blind. Munthe hade ingen hög uppfattning om kungen.
Munthe avled 1949 på Stockholms slott. Hans hustru levde i familjens slott i södra Frankrike ända fram till 1967.
Foto: TT