Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Herman Lindqvist: ''Kungligheter lever som nålade fjärilar''

05 apr, 2024, 10:03 
Herman Lindqvist om Kate Middleton
I denna krönika reflekterar författare och kunglighetsexpert Herman Lindqvist över medias agerande i krissituationer efter cancerbeskedet från brittiska kungahuset.
Annons

I allas våra liv kommer ögonblick då allting stannar upp. De kan komma som blixtnedslag, sekunder då hela tillvaron förvrids och ingenting kan någonsin mer bli vad det var. Det kan vara ett helt oväntat cancerbesked. Det kan vara ett plötsligt dödsbud om en nära anhörig. Det kan vara insikten om en ofrånkomlig skilsmässa.

EXKLUSIVT: The Crown-stjärnorna på världspremiären – vi var där!Brand logo
EXKLUSIVT: The Crown-stjärnorna på världspremiären – vi var där!

Kairos, sa de gamla grekerna, då allt det förflutna är samlat i en punkt från vilken det finns bara en väg framåt. Sanningens ögonblick då tid och evighet är fixerat som i spetsen på en svetslåga. De flesta av oss är ensamma i denna insiktens ögonblick, för var och en av oss har sitt eget fullständigt unika Kairos, summeringen av tillvaro i en enda punkt.

Den senaste tiden har vi sett hur i synnerhet det brittiska kungahuset har drabbats av flera sådana här blixtnedslag då allting skoningslöst förändrats. Det är i sådana ögonblick man kan se monarkin som ett grymt system, grymt mot dem som är födda i och lever i monarkin. Alla vi andra kan dra oss tillbaka, hulka vid köksbordet. Kungligheter lever som nålade fjärilar konstant belysta i sina glasskåp. De ska alltid blända och lysa, alltid vara rätt, aldrig förändras och framförallt får de aldrig släcka lampan och försvinna ur ljuset. Vår tid kräver total och ständig kunglig närvaro, varje gest, varje hårslinga granskas, ifrågasätts och diskuteras.

Nu översköljs Kate Middleton och även kung Charles av empati och kärlek, men det dröjer inte många dagar förrän media ­ kommer med nya närgångna frågor, kameralinser studerar med mikroskopisk skärpa varje skiftning, varje nyans i rösten kommer att analyseras. Är det äkta? Är det artificiell intelligens? Aldrig någonsin har en kunglig familj varit så uppfläkt, liggande i operationsbelysning, som den brittiska just nu. Aldrig någonsin har kungligheter lagt alla sina mest privata kroppsdelar så på bordet. Förr eller senare går allting gått mot sitt oundvikliga slut, hela vägen dit kommer att refereras i media sekund för sekund. I sextio år har jag själv varit media. Jag både ångrar och skäms för mycket av det jag skrivit. Vill vi ha det så? Måste vi veta allt? Visa barmhärtighet, visa medmänsklighet.

Annons