Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Herman Lindqvist: ''Madeleine inte som någon annan''

10 jul, 2024, 05:30 
Herman Lindqvist om Madeleine
''Hon har alltid gått sin egen väg. Så var hon redan som mycket ung'' Det säger författare och kunlighetsexert Herman Lindqvist i sin senaste krönika. Här reflekterar Herman kring sin tid som lärare för den svenska kungafamiljen och vad det lärde honom om prinsessan Madeleines personlighet.
Annons

Spekulationerna upphör aldrig kring prinsessan Madeleine – ska hon flytta till Sverige eller inte? Vad ska hon och ännu mer vad ska Chris göra när de väl flyttat hit? Ingen har svaren på frågorna, inte ens hovet. Därför uppstår ständigt nya rykten.

Nya glädjebeskedet! Då flyttar Madeleine, Chris & barnen till SverigeBrand logo
Nya glädjebeskedet! Då flyttar Madeleine, Chris & barnen till Sverige

Madeleine har aldrig varit som någon annan – hon har alltid gått sin egen väg. Så var hon redan som mycket ung. Drottning Silvia berättade en gång för mig att: ”I varje familj med flera barn brukar det finnas ett barn som alltid gör tvärtom. Om jag lade fram en tröja var den för liten eller kliade eller hade fel färg. Hon skulle alltid få sin vilja igenom. På kvällen då vi måste åka på någon representation kunde hon förtvivlat gråtande hänga ut från ett fönster på slottet, som om vi aldrig skulle komma tillbaka och hon var totalt övergiven – trots att det alltid fanns personal och syskon där. Och där satt jag och kände mig som världens sämsta mamma”.

Annons

Madeleine är det enda av syskonen som inte har några som helst dyslektiska utmaningar. Hon har en akademisk examen och avverkat extrakurser helt utan någon särbehandling. Hon pluggade och tenterade som alla andra studenter.

Då jag hade hedersuppdraget att prata svensk historia med ­Victoria, Madeleine och Carl Philip, brann Victorias historieintresse i tre år, Madeleine kom tre gånger. Hon fortsatte att gå sin egen väg, det måste alltid bli som hon ville. Då hon skulle föda sitt första barn, Leonore, gjorde hon det i New York. Kungaparet tvingades åka dit för att stötta henne. Svenska media fokuserade på uppståndelsen i New York. Vid den tiden var hon fortfarande svensk prinsessa på heltid med apanage. Det fanns ingenting som tvingade henne att föda i USA. Hennes bägge andra barn Adrienne och Nicolas kunde däremot födas utan problem på Danderyds sjukhus.

Annons

Om hon flyttar till Sverige med Chris och barnen kanske hon ställer upp ibland för kungahuset, men hennes barn är inte längre kungliga högheter fast de står kvar i tronföljden och har kvar sina titlar prins och prinsessa. Och sina hertigdömen Gotland (Leonore), Blekinge (Adrienne) och Ångermanland (Nicolas). Men de kommer alltid att i officiella sammanhang tvingas att gå efter Victorias barn, som är kungliga högheter. Om ­Madeleine vill kan hon fortsätta att ställa upp för kungahuset, så som prinsessan Christina gjort i alla år i samband med Nobelfesten och större representationer, trots att hon inte är ”kungligt” gift. Men hennes make, Tord Magnuson, har inte haft någonting emot att dela detta liv, tvärtom. Något som Chris O’Neill absolut inte vill. Han verkar överhuvudtaget inte trivas i Stockholm. Alltså är det fortfarande ingen som vet hur framtiden ser ut för Madeleine och hennes familj. Det enda vi kan vara säkra på är att det blir exakt så som Madeleine vill, något annat är otänkbart.

Annons